Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Opinie Wel of geen AOV? Dit vinden Sander en Gijs

Wel of geen AOV? Dit vinden Sander en Gijs

14-12-2020

Wel óf geen AOV? “Komt later wel!”, is het antwoord van veel startende ondernemers. Want als beginnend bedrijf ben je vooral bezig met klanten, opdrachten en deadlines. Maar hoe zit dat een paar jaar later? In gesprek met ‘Redactiegasten’ Sander (37) en Gijs (41): twee gasten met één bedrijf. 

Gijs, jij hebt bewust geen AOV. Leg eens uit?

Gijs: “Nou ja, bewust. Het is voor mij vooral een gevoelsmatige keuze in plaats van zuiver rationeel. Sinds drie jaar hebben we ons eigen bedrijf. Voor die tijd had ik überhaupt nog nooit aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering gedacht. Hooguit als droomwoord bij scrabble. Maar als starter komt het natuurlijk snel op je pad. Belangrijkste reden om geen AOV te nemen, is voor mij het lage risico dat we lopen. We werken vooral met het hoofd, helpen bedrijven bij hun online communicatie. Een tamelijk veilig vak in vergelijking met stratenmaker of straaljagerpiloot.”

Toch heeft Sander wel een AOV. Waarom jij wel?

Sander: “Ik doe bij ons de gevaarlijke klussen, haha. Nee hoor, vooral vanwege mijn thuissituatie. Ik heb twee kinderen. Gijs geen. In het begin wil je minimale kosten en was voor mij de keuze snel gemaakt. Maar als je bedrijf groeit, worden de aov-kosten gevoelsmatig lager. Je weet inmiddels dat je het kan betalen.”

Dus toen koos jij bewust wel voor een AOV?

Sander: “Ja. Bij arbeidsongeschiktheid heb je al genoeg gedoe. Dan wil je er geen financiële problemen bij hebben. Al ben ik tijdens het hele afsluitproces weer bijna afgehaakt...”

Dit is Sander:

Dit is Gijs:

 • 37 jaar
 • 41 jaar
 • Getrouwd
 • Samenwonend
 • 2 kinderen
 • Geen kinderen
 • Koophuis
 • Koophuis
 • Ondernemer sinds 2016
 • Ondernemer sinds 2016
 • Heeft een AOV
 • Heeft géén AOV

 

Oh ja, vertel!

Sander: “Ik heb destijds met diverse partijen gesproken. Maar je verdwaalt razendsnel in een oerwoud aan consequenties en mogelijkheden. Tig knoppen waar je aan kan draaien. Daardoor ga je weer twijfelen: kan ik niet beter sparen of beleggen? Om zo te ontsnappen aan het proces, het gedoe.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een relatief laag verzekerd bedrag, met de eerste 3 maanden als eigen risico. Ik heb gekeken naar wat ik financieel écht nodig heb om rond te kunnen komen als ik arbeidsongeschikt raak. De verzekering keert uit als is vastgesteld dat ik voor minimaal 25% arbeidsongeschikt ben. Mijn maandelijkse kosten? Nu € 170 netto, maar dat gaat later oplopen tot zo’n € 325. Oh ja, ik betaal ook nog bijna € 30 per maand aan een tussenpersoon.”

Heeft het jou aan het denken gezet, Gijs?

Gijs: “We hebben beiden eerlijk gezegd niet zoveel met verzekeren. We zijn immers ondernemers: beetje risico hoort er bij. Denken vanuit ‘angst’ past me minder. Maar ik snap Sanders keuze wel. De verhalen van zijn zoektocht naar een passende aov stimuleren mij alleen niet heel erg.

Kijk, rationeel snap ik best dat een AOV een verstandige keuze is. Alleen mensen zijn natuurlijk niet rationeel. We zitten vol aannames en vooroordelen: te duur, boevenbende, kleine lettertjes, addertjes onder het gras. De eerste speler die deze aannames wérkelijk kan weerleggen die heeft aan mij een klant.”


Tips van Sander en Gijs

 • Zet eerst je risico’s op een rij. Wat is je beroep? Ben je kostwinner? Wat gebeurt er als je inkomen wegvalt?
 • Informeer bij verschillende partijen en vergelijk met dezelfde parameters: meten is weten.
 • Check hoeveel geld je écht nodig hebt als je arbeidsongeschikt raakt. Want hoe hoger het bedrag dat je verzekert, hoe hoger je premie.

Meer weten?

Wel of geen AOV: het is voor iedereen anders. Ontdek of een AOV iets voor jou is. Of ga eens in gesprek met een adviseur. Die kan jou vertellen wat het beste bij je past. Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.