Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zó hou je jouw studieschuld zo laag mogelijk

13-08-2018

‘Toen ík nog studeerde leefde ik van € 500,- per maand, kan makkelijk!’ Je kent ze vast wel, de sterke verhalen van familieleden. Oh, wat waren ze spaarzaam. Nee, dan de jeugd van tegenwoordig, die leent erop los! Tja, je kunt ook niet anders sinds de invoering van het nieuwe studiefinancieringsstelsel.

Zuinig leven loont

Toegegeven, zuinig leven tijdens je studententijd loont. Want niemand zit op een hoge studieschuld te wachten. Je betaalt ‘m nog járen af. En hij kan er zomaar voor zorgen dat je droomhuis later aan je neus voorbij gaat. Maar hoe zorg je dat je studieschuld zo laag mogelijk blijft? Zónder je hele studententijd op YumYum noodles te leven? 25 tips!

Geldzaken

 1. Of je het nou in een papieren schriftje doet of met een handige app: hou je administratie bij. Zo zie je altijd wat er binnenkomt en wat je uitgeeft. Dat kan best lastig en confronterend zijn in het begin. Maar zo’n kasboek geeft je veel inzicht. Zo wordt het makkelijker om je uitgaven binnen de perken te houden.
 2. Pin 1 keer per week. Dat bedrag wordt je weekbudget. Zo zie je precies wat je uitgeeft.
 3. Kleingeld over na het stappen? Stop het in een ouderwetse spaarpot. Je zult zien, dat tikt aardig aan.
 4. Leen alleen wat je écht nodig hebt. De rente is laag, dus maximaal lenen bij DUO lijkt verleidelijk. Maar na afloop van je studie wordt de rente elke 5 jaar opnieuw vastgesteld. Bovendien kun je door een studieschuld minder hypotheek krijgen. Zonde!
 5. Van koelkast tot Netflix-account: deel zo veel mogelijk kosten met je huisgenoten. Ook handig: spaar samen voor als die koelkast het begeeft.
 6. Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.
 7. Heb je een bijbaan? Vergeet niet om belasting terug te vragen! Dat kan je zomaar eens geld opleveren.

Eten en drinken

 1. Kook samen met huisgenoten of vrienden. Dat is goedkoper dan alleen voor jezelf koken. Zéker als je voordeelverpakkingen gebruikt. Je gooit ook nog eens minder weg. Budget- én milieuvriendelijk!
 2. Toch alleen koken? Maak dan een grote maaltijd en vries porties in.
 3. Een inkoppertje: ga geen boodschappen doen met een rammelende maag. En neem altijd een boodschappenlijstje mee.
 4. Aan het eind van de dag kun je goedkoop groente en fruit scoren op de markt.
 5. Plan je maaltijden vooruit. Zo hoef je niet last minute naar de supermarkt. En dat scheelt weer impulsaankopen op een lege maag.
 6. Bewaar brood in de vriezer. Zo wordt het niet oud, en heb je elke dag vers brood.
 7. Elke dag een broodje in de kantine? Lekker, maar duur! Door zelf lunch mee te nemen bespaar je veel geld. Dat hoeven echt geen kleffe broodjes kaas in een plastic zakje te zijn. Maak bijvoorbeeld zelf een gezonde salade. Die je direct voor meerdere dagen maakt ;-)
 8. Als je dan toch bezig bent: neem een flinke thermosfles koffie mee van huis.

Boeken

 1. Koop je boeken niet nieuw, maar tweedehands. Bijvoorbeeld op Marktplaats. Check wel goed of je de juiste druk hebt! En of er veel verschil zit tussen de oude en de nieuwe uitgave.
 2. Boeken kun je vaak ook online vinden. Bijvoorbeeld in de database van de universiteit. Je kunt e-books vaak tijdelijk downloaden.
 3. Heb je maar een paar hoofdstukken nodig? Leen dan een exemplaar van de bieb of een studiegenoot, en kopieer alleen wat je nodig hebt.
 4. Toch nieuwe boeken kopen? Via een studievereniging kun je ze meestal met korting kopen.

Overige bespaartips

 1. Hou aanbiedingen in de gaten. Handig: websites en apps als Voordeelmuis en Spotta zetten alle aanbiedingen op een rijtje. Houdbare spullen, zoals deo en wasmiddel, sla je in als ze lekker goedkoop zijn.
 2. Hou je studentenkaart altijd paraat. Daar krijg je vaak korting mee. De kapper, restaurants, museums: het wordt zo allemaal nét iets goedkoper.
 3. Je meubels koop je tweedehands via Marktplaats, Facebookgroepen, de kringloop of rommelmarkten.
 4. Laat je haar knippen bij de kappersopleiding. Dat kost je bijna niets. Geen zorgen: er is altijd een docent aanwezig om te controleren of jij niet totaal verknipt de deur uit gaat.
 5. Banden plakken, kleding verstellen, kleine reparaties in huis… Je kunt er iemand anders voor betalen. Maar het is veel voordeliger om het zélf te doen. Op YouTube wemelt het van de instructievideo’s.
 6. Zie je iets in de aanbieding dat écht iets voor je vriendin is? Neem mee, al is ze pas over 3 maanden jarig. Hetzelfde geldt voor sinterklaas- en kerstkadootjes. Zo bouw je een handige voorraad budgetkadootjes op.

Meer weten?

Betekent een studieschuld dat je naar een koophuis kunt fluiten? Gelukkig niet! Maar er zijn wél een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Lees alles over studieschuld en hypotheek.

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!