Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Het nieuwe pensioenstelsel: PPI-klant staat goed voorgesorteerd

pensioenakkoord
Blog Pensioen Zakelijk Het nieuwe pensioenstelsel: PPI-klant staat goed voorgesorteerd
24-06-2020

Kabinet en sociale partners presenteerden 12 juni een plan om het pensioenstelsel ingrijpend te wijzigen. Dit is een nadere uitwerking van het pensioenakkoord van 2019. Een deel van de nieuwe regels is al onderdeel van de pensioenregelingen van Aegon Cappital. Dit geeft ons en onze klanten een prettige voorsprong. De overige wijzigingen zijn gelukkig ook goed uitvoerbaar. Een overzicht van de veranderingen die voor werkgevers het meest relevant zijn. Plus tips voor wat u kunt doen.

Nieuw pensioenstelsel: wij houden u op de hoogte

Aegon Cappital volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Op aegoncappital.nl publiceren we nieuws, tips en praktische hulpmiddelen zoals stappenplannen en checklists.

Doel: een toekomstbestendig stelsel

Het doel achter de wijzigingen is duidelijk: het neerzetten van een toekomstbestendig stelsel. Een stelsel dat aansluit bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Waarin zicht is op behoud van koopkracht, en dat transparanter en persoonlijker is dan het huidige stelsel.

De belangrijkste afspraken:

  • Het pensioen beweegt directer mee met de ontwikkelingen binnen de economie.
  • Pensioenopbouw verloopt voortaan via een vlakke, leeftijdsonafhankelijke premie.
  • Wie met pensioen gaat, kan tot 10% van het opgebouwde pensioen in één keer opnemen.

 

Iedereen dezelfde premie

Een vlakke premie voor iedere deelnemer, ongeacht diens leeftijd. Dat is de meest fundamentele verandering in het stelsel. Nu hebben de meeste pensioenregelingen nog een oplopende premie. Hoe ouder de werknemer, hoe hoger de inleg. Bij Aegon Cappital kennen we beide regelingen al. We zetten onze kennis en ervaring graag in om u te helpen bij de overstap op het nieuwe systeem.

Individueler en flexibeler

Het pensioenstelsel beweegt al langere tijd richting individueler en flexibeler pensioen. Aegon Cappital bevindt zich als PPI in de voorhoede van deze ontwikkeling. Werkgevers van wie de werknemers niet verplicht bij een pensioenfonds zitten, kiezen de laatste jaren steeds vaker voor een moderne beschikbare premieregeling bij een PPI. Hierin hebben werknemers een persoonlijk pensioenvermogen. Ook zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de manier waarop het pensioengeld wordt belegd. Beleggen brengt uiteraard risico’s met zich mee, maar ook kansen op een hoger pensioen. Door te werken met life cycle beleggingen, blijven de risico’s zo klein mogelijk en het rendement zo goed mogelijk.

Bedrag ineens als nieuwe optie

Nieuw is de optie voor werknemers om een deel van het pensioen als bedrag ineens te laten uitbetalen, in plaats van maandelijks. Dit kan tot maximaal 10% van het pensioenkapitaal. Deze optie stelt mensen in staat om bijvoorbeeld een verbouwing te doen, een auto te kopen, een schuld af te lossen of een mooie reis te maken.

Compensatievraagstuk als grote opgave

Door de overgang op de vlakke premie gaan veel werknemers die nu al in een pensioenregeling zitten er in pensioenambitie op achteruit. Dit komt doordat zij in de regeling gestart zijn met een lagere premie dan de vlakke premie. Zij hebben een hogere premie in de toekomst nodig om op het oorspronkelijk geplande pensioen uit te komen. Daarom is in de uitwerking van het pensioenakkoord afgesproken dat werkgevers ervoor kunnen kiezen om voor deze werknemers de bestaande (oplopende) premieregelingen te handhaven. Nieuwe deelnemers komen wel in de nieuwe regeling met vlakke premiesystematiek. Deze samenloop van oude en nieuwe pensioenregelingen kan de totale pensioenkosten verhogen. Dit is een belangrijk vraagstuk waar werkgevers en werknemers voor komen te staan: hoe betalen we dat? En wat is een eerlijke verdeling van de lasten?

Niet afwachten, maar aan het werk

De antwoorden zullen per situatie uiteenlopen. Maar ze vragen altijd om zorgvuldige communicatie en belangenafweging. Wij raden u dringend aan om hier snel mee aan de slag te gaan. Het nieuwe pensioenstelsel gaat in op 1 januari 2022. Uiterlijk 1 januari 2026 moet iedereen over zijn. Dat lijkt ver weg, maar er is veel te doen. En hoe eerder u klaar bent, hoe beter. Zoek met uw adviseur naar betaalbare oplossingen en betrek uw personeel hierbij bij. Door vanaf het begin de dialoog aan te gaan, creëert u draagvlak voor de nieuwe regeling.

Redactie | Aegon Zakelijk,
Aegon Zakelijk biedt pensioenoplossingen en inkomensverzekeringen voor zakelijke klanten. Een wereld die continu in beweging is, onder meer door veranderende marktomstandigheden en politieke besluitvorming. In onze blogs en nieuwsberichten delen we onze inzichten met u.  Voor nu én voor de toekomst.  Want later komt sneller dan u denkt.

Direct aan de slag?

  • Zorg dat u klaar bent voor de toekomst: vraag een ervaren professional om u te adviseren en te begeleiden. Zoek een onafhankelijke adviseur bij u in de buurt.
  • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en beschikbare oplossingen en hulpmiddelen. Bezoek aegoncappital.nl.