Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Pensioengat
Blog Pensioen Dreigend pensioengat? Dít kun je eraan doen!

Dreigend pensioengat? Dít kun je eraan doen!

11-12-2018

Misschien lijkt je pensioen nog een enorme ver-van-je-bed-show, maar het is belangrijk om soms stil te staan bij je toekomstige financiële situatie. Je hebt natuurlijk geen glazen bol, maar je kunt wél alvast beginnen met het voorkomen van een dreigend pensioengat.

Zo ontstaat een pensioengat

Wanneer je met pensioen gaat, krijg je AOW van de overheid. Daarnaast ontvang je werknemerspensioen als je in loondienst hebt gewerkt. Of je voldoende inkomsten hebt als je met pensioen bent, hangt af van je eigen financiële situatie. Bekijk goed wat je nu hebt én wat je wensen en uitgaven zijn voor later. Is de hypotheek bijvoorbeeld al afbetaald? Wil je goedkoper wonen? Ga je op wereldreis? Misschien kom je tot de conclusie dat je straks te weinig geld overhoudt om te leven zoals je graag wil. Ook kan er een pensioengat ontstaan door bijvoorbeeld een echtscheiding of het werken in deeltijd. Een extra pensioenpotje opbouwen kan dus nodig zijn. Sparen ligt voor de hand, maar er zijn meer mogelijkheden.

Tip 1: Spaar zelf voor je pensioen

Je kunt zelf maandelijks geld opzij zetten op een spaarrekening. Het voordeel daarvan is dat je altijd bij je geld kan en het in onvoorziene omstandigheden kunt opnemen. Maar da’s tegelijkertijd ook het nadeel. Je wil het geld immers opzij zetten voor een latere leeftijd. Ook is de spaarrente momenteel erg laag. Daarbij is het goed om te weten dat je boven een bepaald bedrag op je spaarrekening vermogensbelasting betaalt.

Tip 2: Kies voor een pensioenproduct

Een andere mogelijkheid is geld opzij zetten via een lijfrenterenteverzekering of bankspaarrekening. Je legt periodiek of eenmalig een bedrag in en betaalt daarover geen vermogensbelasting. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden is de inleg aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De uitkering die je krijgt wanneer je de pensioenleeftijd behaalt, wordt wél belast. Het voordeel van een pensioenproduct is dat je er zelf weinig omkijken naar hebt. Bovendien kun je tussentijds niet aan het opgebouwde bedrag komen. Maar dat kan óók een nadeel zijn. Als je onverwacht geld nodig hebt, moet je dat ergens anders vandaan halen.

Tip 3: Los extra af op je hypotheek

Als je een hypotheek hebt die (deels) aflossingsvrij is, kan het verstandig zijn om meer af te lossen. Zo kun je je woonlasten flink verlagen als met pensioen gaat en heb je dus minder inkomsten nodig. Als je extra aflost, daalt je hypotheekschuld. Hierdoor valt je hypotheekschuld misschien in een voordeligere tariefklasse. Goed om te weten: als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, geldt dit voordeel niet. Een NHG-hypotheek heeft áltijd de laagste rente. Aan het extra aflossen zitten ook nadelen, laat je dus vooraf goed adviseren.

Tip! Heb jij een hypotheek bij Aegon? Je kunt via de app van Mijn Aegon meteen zien wat je bespaart bij welke aflossing.

Tip 4: Leer te beleggen of laat het doen

Beleggen is een meer risicovolle manier om aanvullend pensioen op te bouwen. Je kunt hiermee een leuk extraatje verdienen voor na je pensionering. Let wel op: beleg alleen met spaargeld dat je voor langere tijd kunt missen. Doordat beleggen risico’s met zich meebrengt, kan het ook minder opleveren dan je hebt ingelegd. Je kunt in één keer een bedrag storten of maandelijks een vast bedrag. Ook kun je ervoor kiezen om je geld te láten te beleggen.

Laat je goed adviseren!

Voordat je halsoverkop een lijfrenteproduct aanschaft of een beleggingsrekening opent, is het fijn om met een adviseur te praten. De wereld van de financiële producten voor je pensioen kan namelijk soms voelen als een jungle. Een adviseur kan je precies uitleggen hoe je jouw beoogde pensioenuitkering het beste bereikt. Je kunt hier heel gemakkelijk een adviesgesprek aanvragen.

Marise Sperling,
Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!