Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Gewoon doen, dat aanvullen van je pensioen

25-11-2016

Je pensioen is voor veel mensen nog ver weg. Maar toch moeten we steeds meer zélf regelen om later niet op een houtje te hoeven bijten. Maar ja, waar moet je beginnen? Tijd voor een paar kritische vragen aan Ranti Suijker (32), pensioenadviseur bij Aegon.

Waar bestaat pensioen nou eigenlijk uit?

Als je met pensioen gaat, krijg je natuurlijk AOW vanuit de overheid. Daarnaast heb je werkgeverspensioen. En dan kan je nog zelf je pensioen aanvullen. Maar ik vind dat pensioen niet alleen gaat over wat je binnenkrijgt. In feite gaat het over wat je straks overhoudt. En dan telt ook bijvoorbeeld het afbetalen van je hypotheek mee. Het is dus belangrijk om je hele financiële situatie voor later scherp te hebben.

Oké, maar heel veel mensen hebben die financiële situatie voor later nog niet scherp. Wat kunnen zij het beste doen?

Het is eigenlijk heel simpel. Bekijk je huidige financiële situatie, en denk na over deze twee vragen: wat heb je nu, en hoe wil je het later? Dit verschilt natuurlijk per persoon en per levensfase. Maar het is zó belangrijk om te weten hoe jij er financieel voor staat!

Dat is makkelijk gezegd als adviseur: bekijken wat je hebt en bedenken wat je wilt. Hoe doe je dat dan?

Haha ja, klopt. Voor mij is het ook makkelijk. Maar echt, je kan zelf al best wat inzicht krijgen. Heb je wel eens gekeken op mijnpensioenoverzicht.nl? Daar zie je heel duidelijk hoeveel pensioen je krijgt. Als je ongeveer 70% van je huidige inkomen ontvangt, zit je goed. En heb je een hypotheek? Dan moet je weten tot wanneer je je hypotheek betaalt. Dan weet je wat je hebt. Stel jezelf daarna vragen als: wil ik later nog leuke dingen kunnen doen? Wil ik in mijn huidige huis blijven wonen? Dan weet je wat je wilt. Vervolgens kan ik je helpen met advies hoe je dat kan bereiken. Door bijvoorbeeld ook zelf pensioen op te gaan bouwen.

Hebben mensen echt advies nodig over hun financiële situatie?

Nou, als jij die twee vragen voor jezelf kan beantwoorden, weet jij prima hoe jouw financiële situatie in elkaar steekt. Dan kan je bijvoorbeeld zelf online een rekening openen om extra pensioen op te bouwen. Daar heb je niet altijd een adviseur voor nodig. Maar heb je wel hulp nodig hebt om het goede antwoord te krijgen op wat je nu hebt en wat je later eigenlijk wilt? Dan kan een adviseur je goed op weg helpen. Een adviseur weet waar je rekening mee moet houden. Wij brengen je financiële situatie voor jou in kaart en openen dan de rekening voor je.

Een aparte rekening voor je pensioen, waarom zou je dat doen? Je kan toch net zo goed geld opzij zetten op een spaarrekening?

Hoe flexibel wil je met je geld omgaan? Een spaarrekening is natuurlijk makkelijk om geld van op te nemen. Je zit nergens aan vast. Maar het is misschien niet handig als je doel is om voor je pensioen te sparen. Je moet er dan écht vanaf blijven. Die aparte rekening voor je pensioen heeft wat voordelen ten op zichte van een gewone spaarrekening. Het geld wat je daarop spaart, kan je deels aftrekken van de belasting. En op het moment dat je met pensioen gaat, betaal je eventueel ook minder belasting over het bedrag. Je mag tussentijds alleen niet aan het geld komen, maar dat is maar beter want je hebt het toch nodig voor later!

Hoe heb je het zelf geregeld dan?

Ik heb zelf meerdere potjes. En het grappige is, ik vergeet die potjes soms gewoon. Het zijn van die beleggingspolissen die 15 en 20 jaar lopen. Bij mijn belastingaangifte zie ik ze weer staan. Dan denk ik:  oh ja, die heb ik ook nog! Zo moet je het dus eigenlijk zien. Je pensioen hoeft echt niet constant ‘top of mind’ te zijn. Maar regel iets, dan heb je altijd iets om op terug te vallen. En als blijkt dat je het toch niet nodig hebt, is het een heel mooi extraatje!

Ook je pensioen aanvullen?

Wil jij een aparte rekening openen om te sparen voor je pensioen? Lees dan alles over sparen met belastingvoordelen. Of wil je eerst een keer met Ranti of een van zijn collega’s praten? Vraag dan een adviesgesprek aan. 

 

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!

15 Reacties

Als je ongeveer 70% van je huidige inkomen ontvangt, zit je goed. Dit lees ik op de website. Mijn vraag is of dit inclusief of exclusief AOW is. Weten jullie daarnaast ook wat het gemiddelde opgebouwde pensioen is van een werkende die met pensioen gaat in Nederland? Groetjes en alvast bedankt voor de antwoorden op mijn vragen.
In theorie klopt dat inderdaad. Je bouwt niet over je hele salaris pensioen op. Het opbouwpercentage maal je pensioengevend salaris is je opbouw. Vroeger was dit 1,75%. 1,75% x 40 dienstjaren = 70 procent. Je hebt dan 70 procent opgebouwd van je gemiddeld salaris door de jaren heen. Daarnaast ontvang je nog aow. Wat het gemiddelde opgebouwde pensioen is moet ik je schuldig blijven. Op je pensioenoverzicht zie je wel terug welke kant je zelf opgaat. Het is ook afhankelijk welke sector je werkt, wat voor werk je doet, voor hoe lang, etc. etc. Het CBS heeft meer cijfers hierover. Op hun site kun je je verdiepen in de pensioenaanspraken, - uitkeringen en –leeftijden. Heb je zo eerst voldoende informatie? Groet, Eric Aegon Webcare
Ik heb in 1995 ook al aan mijn pensioen gedacht, en 2 Koersplannen geopend, nu heb ik niet eens mijn inleg terug. Dus ben ik bang dat het weer zo gaat, hoe kunt u de klanten overtuigen en dat ze het eindbedrag 60.000 Euro garanderen. Zelf het ik nog via Verliespolis en via Woekerpolis mijn geld willen claimen maar ik heb niets meer gehoord en helemaal niets van Aegon Koersplan.
Heeft Sadia Shirriff, Redacteur inmiddels een antwoord op bovenstaande reactie ?
In het verleden heb ik ook bijgedragen aan de winst van Aegon. Ik ben erg benieuwd in antwoorden aangaande Koersplan. 
Hallo Jan, ik begrijp dat het enorm teleurstellend is als de beleggingen van je Koersplan tegen zijn gevallen. Reden te meer om je goed te laten adviseren over je pensioen. Ga je voor een hoger rendement of ga je voor meer zekerheid? En wat voor fonds kies je dan? Allemaal vragen die je samen met een adviseur kunt beantwoorden, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. We willen overigens altijd naar je Koersplan kijken, wellicht kunnen we het een en ander nog toelichten. Je kunt altijd contact met ons opnemen. Via https://www.aegon.nl/particulier/klantenservice kun je vinden op welke manier je ons kunt bereiken. Groet, Robert Aegon Webcare
Kkerspkan valt niet tegen  Er zijn toen bedragen belooft die nooit waar gemaakt kunnen worden  En over de kosten is nooit iets gezegd  De enige die hier baat bij hebben gehad zijn de mensen die ze afsloten de kregen flinke provisie 
aandeelhouder krijgen een dividend en de deelnemers in de koopsompolissen en woekerproducten zijn nu nog meestal nog steeds in leven en worden met een kluitje in het riet met een 0 euro compensatie afgedaan. Distributievergoeding is te hoog
Hallo "e", het is zeker niet de bedoeling dat je het gevoel krijgt dat je met een kluitje in het riet gestuurd wordt. Als we iets voor je na kunnen kijken betreft een polis die je bij ons hebt (gehad), dan doen we dit graag voor je! Je kunt altijd contact met ons opnemen, dan kunnen we kijken of we iets voor je kunnen betekenen. Hoe je ons kunt bereiken, vind je hier: https://www.aegon.nl/particulier/klantenservice. Groet, Gesina Aegon Webcare
:-) OK !
Hallo, ik heb gelezen dat de AOW-leeftijd gaat omhoog naar 66 jaar in 2018. Ik zal weten voor hoeveel de AOW-leeftijd gaat omhoog in 2017? In een bron ("MUG" januari 2017) zijn schreven dat de AOW-leeftijd wordt verhoogt naar 65 jaar plus negen maanden en in dezelfde tijdschrift zijn schreven de AOW-leeftijd gaat omhoog naar 66 jaar in 2018. Ik bereiken mijn de pensioengerechtigde leeftijd (65j.) in augustus 2017. Wanneer moet ik met pensioen: -mei 2018? -augustus 2018? Alvast bedankt.
Hallo "o'. Wat een verwarring dan zeg. Ik snap dat je hier wel even duidelijkheid over wilt hebben. Ik heb even voor je gekeken en je zou het zelf kunnen uitrekenen via deze link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/inhoud/aow-leeftijd-berekenen . Heb ik je op deze manier kunnen helpen? Mocht ik toch nog wat voor je kunnen doen dan hoor ik het graag. Groet, Erwin Aegon Webcare
Ik kom elke maand tekort, werk nog 9 jaar, dan 70. Door ziekte en ontslag een Slecht pensioen. Geen spaargeld; 2 z kleine Levensverzn. Wat doe ik nu?? Wellicht gaat mijn inkomen Als adviseur nu stijgen.
Ik had ook 2 koersplannen en 2 springplanken en uiteindelijk alleen maar betaald aan AEGON. De springplanken zelfs aangevochten bij de rechtbank, 1e keer kreeg ik gelijk echter AEGON ging in hoger beroep en aangezien ik weinig geld meer had, maar dat niet aangegaan en alle geld wat ik kreeg bij de 1e uitslag rechtbank betaald weer moeten terug betalen aan AEGON...ik moest zelfs tekenen bij AEGON dat ik niet meer een volgende rechtszaak echtpaar zou aangaan over de sprintplannen. WEG pensioen, WEG vertrouwen in adviseurs AEGON.
Hallo, Henk. Wat je schrijft is niet niks! Ik kan me voorstellen dat je hierdoor een bittere nasmaak hebt overgehouden. Als je benieuwd bent of wij hierin nog iets voor je kunt betekenen, dan kun je contact met ons opnemen: https://www.aegon.nl/particulier/klantenservice . Groet, Marleen, Aegon Webcare