Overslaan en naar de inhoud gaan
Weten wat Aegon met uw informatie doet? Bekijk ons nieuwe Privacy Statement.
Ok

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Het pensioen in eigen beheer verdwijnt. Wat nu?

13 oktober 2016

doorRedactie | Aegon Blog

Staatssecretaris Wiebes heeft afgelopen Prinsjesdag een wetsvoorstel ingediend over het pensioen in eigen beheer. De Tweede Kamer moet zich er nog over buigen, maar de plannen zijn zo ingrijpend dat we de belangrijkste voorgestelde veranderingen alvast voor je op een rijtje zetten. Ben je DGA van een BV? Dan is actie nodig!

Het einde is in zicht voor het pensioen in eigen beheer

Als DGA kun je pensioen opbouwen bij je eigen BV. We spreken dan van Pensioen in Eigen Beheer (PEB). Per 1 januari 2017 wil de staatssecretaris het PEB gaan afschaffen. Het PEB kent namelijk een aantal knelpunten. Er is een groot verschil tussen de fiscale- en commerciële waarde. Daardoor zijn er onder meer beperkingen bij het uitkeren van dividend of in het geval van een echtscheiding.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kun je vanaf 2017 geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Je wordt dan verplicht het PEB stop te zetten. Dat kan via een besluit in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de BV. Voor het reeds opgebouwde pensioen wil de staatssecretaris een overgangsregeling treffen. Deze regeling biedt de DGA drie opties.

Optie 1: Je pensioen afkopen

Je kunt ervoor kiezen om het opgebouwde pensioen af te kopen. Dat betekent wel dat je over de fiscale waarde van het opgebouwde pensioen inkomstenbelasting moet betalen. Hierop is tijdens de overgangsregeling een korting van toepassing, die alleen geldt voor het pensioen dat eind 2015 in eigen beheer was. De korting is afhankelijk van het jaar waarin je het pensioen afkoopt. 

Afkoop in het jaarKorting IBBelaste waarde
201734,5%65,5%
201825,0%75,0%
201919,5%80,5%
2020e.v.100,0%

Optie 2: Je pensioen omzetten

Een andere mogelijkheid is het omzetten van je pensioen in een oudedagsvoorziening bij de BV. Ook deze omzetting gaat tegen de fiscale waarde. Jouw BV kan hiermee een lijfrente voor je kopen bij een verzekeraar of een bank. Deze lijfrente is dan je pensioen. Maar je kunt ook kiezen voor een uitkering in termijnen van je eigen BV.

Optie 3: Je pensioen premievrij maken

Doe je niets? Dan blijft het pensioen in eigen beheer gewoon bestaan. Vanaf 1 januari 2017 mag je hiervoor niet meer reserveren bij de BV. Jouw pensioen groeit dus niet verder. Bovendien blijven de eerder genoemde knelpunten van toepassing.

De keuze is niet eenvoudig

De keuze tussen afkopen, omzetten of niets doen is niet eenvoudig. Wat is nu het handigst? Naast de fiscale- en financiële gevolgen, speelt ook je persoonlijke voorkeur een rol. Daar komt bij dat ook je fiscale partner het eens moet zijn met je keuze. Bij afkoop of omzetting heeft je partner namelijk geen recht meer op een deel van het pensioen. 

Je adviseur kan je helpen

Pensioen is en blijft een moeilijk onderwerp. De nieuwe maatregelen maken het er niet eenvoudiger op. Je pensioenadviseur kan je uitleggen hoe het zit met jouw geld voor later. Samen bekijk je dan welke alternatieven er zijn en welke oplossing het beste bij jou past. Wacht hier niet te lang mee, want de overgangsregeling is beperkt geldig.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.
De laatste optie is (bijna) altijd het minst interessant. Het verschil tussen fiscale- en commerciele waarde blijft bestaan en de BV moet jaarlijks blijven oprenten. De eerste optie is alleen interessant voor diegenen die een hoog pensioen hebben opgebouwd. De belastingdruk bij afkoop in het eerste jaar is immers 34,06%, terwijl de belastingdruk bij uitkering van het pensioen veelal veel lager is. Voor de meeste (jongere) DGA's is de keuze simpel: optie 2
Dank voor dit artikel. Ik zal mij zeker verdiepen in alles wat hierboven wordt vermeld. En mogelijk kom ikhier op nog terug d.m.v. het maken van een afspraak.
Het gaat echt lekker met deze overheid. Je bouwt wat op en het wordt direct weer afgenomen. In mijn persoonlijk geval pensioenleeftijd naar 67 jaar i.p.v. 65 jaar. Hoe vul ik die twee jaar aan? Militaire dienstplicht vervult terwijl anderen van een inkomen konden genieten. Kortom ik wil weg uit dit land en snel ook! 
Volgens mij wordt deze soep niet zo heet gegeten. Het betreft hier een voorstel tot wetswijziging. Er zijn legio (invloed)rijke personen met stamrecht BV's die hun invloed wel aan zullen wenden om dit te voorkomen. Mijn advies, wacht rustig af, en mocht dit plan werkelijkheid worden, steek dan niets in een regeling bij maatschappijen. Blijf ten alle tijde baas over eigen geld.