Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Maak van pensioen een dichtbij-je-bed-show

15 juni 2017

doorSietske Venema, Redacteur Klantcommunicatie

Na mijn pensioen woon ik in een retirement home in Amerika. Ik zie mezelf al gezellig een potje kaarten met de andere senioren, geen stress. Maar hoe ik daar financieel ga komen? Tja, goede vraag. Ik ben pas 27. Toch zal ik nu alvast een beginnetje moeten maken. Anders zit ik na mijn pensioen driehoog achter in een Nederlands flatje, in plaats van zonnig Amerika.

‘Pensioen is een ver-van-mijn-bed-show’

In mijn dromen weet ik dus al precies hoe mijn pensioen eruit ziet. Maar verder dan dromen komt het dan ook niet. Pensioen blijft toch echt een ver-van-mijn-bed-show. Net als voor veel andere leeftijdsgenoten. En of het aangevuld moet worden is al helemaal de vraag. Maar op welke leeftijd moet je er dan wél naar kijken? Zijn bijvoorbeeld de dertigers en veertigers om mij heen al bewust met hun pensioen bezig?

Pieter (33): ‘Ik heb in de afgelopen jaren vaker stilgestaan bij mijn financiën. Bijvoorbeeld toen we ons huis kochten of na de komst van ons tweede kindje. Voor mijn pensioen heb ik bewust niet voor een lijfrente gekozen. Enerzijds omdat ik te weinig jaarruimte heb, dus het is voor mij niet fiscaal voordeliger. En anderzijds omdat ik liever zelf actief aan de slag ga met mijn geld. Mijn tip aan anderen? Wees je in ieder geval bewust van je pensioen en de keuzes die je hebt. Maar staar je niet blind op een lijfrente. Een huis kopen of geld in een start-up steken zijn bijvoorbeeld ook investeringen voor je toekomst.’

Walter (52): ‘Toen ik eind 30 vader werd, ben ik bewuster gaan nadenken over mijn geldzaken. Zo ben ik bijvoorbeeld kritisch gaan kijken naar mijn leefstijl en wat ik straks voor mijn pensioen nodig denk te hebben. Een lijfrente geeft mij zekerheid voor mijn pensioen, ook als er in de tussentijd iets gebeurt. En als alles goed verloopt dan zorgt de lijfrente er misschien zelfs voor dat ik straks iets luxer kan leven. Wat ik anderen zou aanraden? Verdiep je eens in je pensioen. Kijk bijvoorbeeld naar je jaarruimte of google hoe je je pensioen kunt aanvullen. Je bent een dief van je portemonnee als je het niet overweegt.’ 

Het pensioenstappenplan

Zoals je leest hebben sommige collega’s zich al aardig in hun pensioen verdiept. Maar er zijn nog veel mensen om mij heen die, net als ik, zoekende zijn. Toch ben ik inmiddels wel nieuwsgierig geworden. Want wil ik mijn droom laten uitkomen, dan is het toch handig om te weten hoe mijn pensioen er nu voor staat. Maar hoe pak je zo’n uitzoekklus nu aan? Met 3 korte stappen help ik je graag op weg. 

Stap 1: Krijg inzicht in je pensioen

Alles begint natuurlijk met inzicht. Hoeveel pensioen heb je bijvoorbeeld al opgebouwd? En wat kun je straks aan uitkering per maand verwachten? Op de website van Mijn Pensioenoverzicht kun je dit heel eenvoudig bekijken. Je hebt alleen je DigiD nodig.  

Stap 2: Is het genoeg?

Je weet nu wat je kunt verwachten aan inkomsten als je met pensioen bent. En misschien is dat wel minder dan gehoopt. Maar is dat erg? Het gaat uiteindelijk ook om je uitgavenpatroon. Check daarom of jouw inkomsten straks hoog genoeg zijn met de rekentool op de website van Wijzer in Geldzaken.  

Stap 3: Je pensioen aanvullen of niet?

Blijkt jouw pensioen toch te laag? Dan kun je overwegen om je pensioen aan te vullen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zelf een bedrag te sparen of te beleggen. Maar je kunt ook denken aan banksparen. Als je genoeg jaarruimte hebt, hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over je ingelegde premie. Een mooie bijkomstigheid dus. Voor het berekenen van je jaarruimte heeft de Belastingdienst een handige rekentool. Bij Aegon kun je op 2 manieren banksparen: 

Lijfrente Sparen

Met Aegon Lijfrente Sparen zet je geld apart op een geblokkeerde rekening. Op deze rekening kun je eenmalig een bedrag inleggen of regelmatig geld storten. Over het opgebouwde saldo ontvang je dan een vaste of variabele rente, afhankelijk van wat je voorkeur heeft. 

Lijfrente Beleggen  

Bij Aegon kun je op 3 manieren beleggen voor je lijfrente. 

  • Met Aegon Lijfrente Vrij Beleggen bepaal je zelf hoe je je geld over de fondsen wil verdelen en in welke fondsen je wilt beleggen. 

  • Wil je liever geen omkijken hebben naar het beleggen? Dan is de Aegon Lijfrente Profiel Beleggen misschien meer geschikt. Hierbij hoef je alleen het risicoprofiel te bepalen en daarna wordt alles automatisch voor je geregeld. 

  • Je kunt ook kiezen voor een middenweg. Met Aegon Lijfrente Mix Beleggen bepaal je zelf hoe je het geld over de fondsen wil verdelen en daarna regelt Aegon de rest. 

Mijn ogen zijn geopend

Je pensioen uitzoeken valt uiteindelijk nog best mee. Maar de keuze om je pensioen wel of niet aan te vullen, dat blijft lastig. Ga je voor zekerheid of bouw je liever een extraatje op? Maar of je er nu voor kiest om meteen actie te ondernemen of nog even te wachten, je hebt er in ieder geval even bij stilgestaan en inzicht gekregen. Of ik mijn pensioen ga aanvullen? Dat is nog een lastige keuze. Maar de rekentool heeft zeker wel mijn ogen flink geopend.

Sietske Venema, Redacteur Klantcommunicatie
Als redacteur klantcommunicatie hou ik mij dagelijks bezig met het vertalen van moeilijke financiële informatie naar begrijpelijke teksten. Want van eenvoudige brieven, duidelijke webteksten en mooie blogs en interviews word ik pas echt gelukkig!