Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Roeien ‘In onze dubbelvier gaat alles in overleg’

‘In onze dubbelvier gaat alles in overleg’

19-11-2019

Marieke Keijser (22) en Tone Wieten (25) gelden als grote roeibeloften voor de toekomst. Tijdens hun weg naar olympisch goud in #Tokio2020 volgen we het duo van het Aegon Nationaal RoeiTeam op ons Instagramkanaal. In deze blog beantwoorden Marieke en Tone prikkelende dilemma’s over ‘samenwerking’.

Olympisch goud in een skiff of in een acht?

Marieke: "Ik heb vier jaar in de skiff geroeid bij de junioren en heb meegedaan aan verschillende Jeugd WK's. Wat ik mooi vind aan de skiff, is dat je het echt alleen doet. Dat vind ik qua prestatie nog knapper. Maar ik kies voor olympisch goud in een acht, voor de samenwerking met negen meiden. Negen koppen die dezelfde kant op moeten staan, dat is pas een uitdaging. In een acht maak je vrienden voor het leven."

Tone: "Olympisch goud in de acht betekent een ultieme samenwerking met je team. In de skiff win je in je eentje goud. Als ik voor de skiff kies, klinkt dat meteen zo egoïstisch. Bij het WK dit jaar wonnen de acht en de vier een medaille en werd Stef Broenink vijfde in de skiff. Toch vond iedereen zijn prestatie de beste van het toernooi. Je hebt niemand om op terug te vallen, het is de ultieme proef voor jezelf. Ik ga dan toch voor de skiff."

De instructies van je coach volgen of eigenwijs zijn?

Marieke: "Ik ben heel eigenwijs. Liever dat, dan alles maar slikken. Ik heb het zeker niet altijd bij het juiste eind, maar door af en toe te discussiëren zet je elkaar wel op scherp. Je moet ook zelf blijven nadenken om de top te bereiken. Natuurlijk is de coach onmisbaar, maar ook die moet scherp blijven."

Tone: "Ik kies ook voor eigenwijs zijn. Je moet niet altijd ‘klakkeloos’ alles overnemen wat je coach zegt. De coach zit niet in de boot, maar ernaast. Als roeier voel je toch zelf het beste hoe het gaat. Een coach heeft niet per definitie gelijk. Wel is het fijn dat de coach meekijkt vanuit een andere positie. Hij ziet dan soms beter wat er fout gaat dan wij zelf en kan dan een goede oplossing aandragen."

De leiding nemen of de leider volgen?

Marieke: "Ik neem liever de leiding, ben iemand die mensen graag op sleeptouw neemt. Maar ik wil wel een leider zijn die kritiek aankan, die op zijn zwakke punten gewezen kan worden."

Tone: "Ik ben niet iemand die de leiding neemt in de boot, maar ik ben ook niet iemand die zomaar overal in meegaat. Ik hou niet zo van een duidelijke kapitein in de boot. Als een persoon beslist, kom je niet meer samen tot oplossingen. In onze dubbelvier gaat op dit moment alles in overleg. Dat werkt goed. Maar als ik moet kiezen, volg ik liever de leider omdat dat dan het beste bij mijn karakter past."

Wat doe je als het minder gaat: meteen een signaal afgeven of wacht je tot na de wedstrijd?

Marieke: "Een signaal afgeven. Ik probeer me altijd meteen uit te spreken. Dan weten mijn ploeggenoten ook wat er aan de hand is, dat voorkomt onbegrip. Ik streef zoveel mogelijk naar openheid en eerlijkheid in de boot."

Tone: "Als er iets is, geef ik dat bij een training vaak al aan. Soms roep ik uit ergernis wat, daar is de rest dan nooit zo blij mee. Ikzelf achteraf ook niet. Ik probeer iets meestal wel rustig aan te kaarten, zo van: ‘Hé jongens, wat is er aan de hand, merken jullie het ook? En wat kunnen we eraan doen?’ Als de rest dan vindt dat er niks aan de hand is, moet ik bij mezelf te rade gaan. Tijdens wedstrijden trek ik mijn mond niet open, dan bespreken we het achteraf. We hebben dan onze volle focus nodig en kunnen geen afleiding gebruiken.”

Rekening houden met mijn agenda of met de agenda van familie en vrienden?

Marieke: “Rekening houden met mijn agenda. Nu de Spelen eraan komen, moet ik me volledig kunnen focussen op het roeien. Soms is het lastig om zo egoïstisch te zijn, maar als ik goed wil presteren in Tokio is het belangrijk dat ik niet afwijk van mijn trainingsschema. Als ik te veel ‘ja’ zeg tegen uitjes met vrienden en familie word ik te moe. Uiteraard kan ik ook niet zonder ze. Je kunt wel winnen, maar zonder vrienden en familie om de winst mee te vieren is er niets aan.”

Tone: “Familie en vrienden houden rekening met mijn agenda. Ik wijk niet af van mijn trainings- en wedstrijdschema. Dat klinkt egoïstisch, maar er is rondom mijn schema genoeg tijd om wat te doen met familie en vrienden. Dat is fijn, want familie blijft de basis. Zij steunen mij in alles en ik maak ze graag trots. Ze zijn er vanaf het eerste moment bij geweest en ze volgen mij op de voet. Soms zijn ze zelfs beter op de hoogte wat er speelt in de roeiwereld dan ikzelf.”

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.