Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Roeien ‘Als topsporter moet ik me continu aanpassen'

‘Als topsporter moet ik me continu aanpassen'

24-01-2019

Marieke Keijser (21) en Tone Wieten (24) gelden als grote roeibeloften voor de toekomst. Tijdens hun weg naar olympisch goud in #Tokio2020 volgen we het duo van het Aegon Nationaal RoeiTeam op ons Instagramkanaal. In deze blog beantwoorden Marieke en Tone prikkelende dilemma’s over hun ‘plan van aanpak’ voor 2019.

Stick to the plan of continu aanpassen?

Marieke: “Ik ben een controlfreak, dus ik hou me liever aan een goed plan. Toch moet ik me als topsporter continu aanpassen, want er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Ik kan een blessure oplopen of ik moet mijn trainingsschema aanpassen omdat het te hard waait. Kortom: ik hou van stick to the plan, maar ik ontkom er niet aan om me aan te passen aan de omstandigheden.”

Tone: “Stick to the plan. Ik hou van regelmaat, weet van tevoren graag hoe mijn week eruitziet. Dat zorgt voor een vast ritme, zo weet ik waar ik aan toe ben.”

Gewoon iets proberen of eerst ergens in verdiepen?

Marieke: “Ik ben een flapuit, dus ik probeer liever iets gewoon. Al denk ik dat het soms beter is om me ergens in te verdiepen voordat ik met iets nieuws begin!”

Tone: “Qua roeitechniek moet ik vaak zelf dingen uitvinden. Mijn coach weet niet precies hoe iets moet aanvoelen in de boot, dat kan alleen ík voelen. Hij geeft me veel tips, zodat ik veel verschillende technieken kan uitproberen. Daarna weet ik wat wel en niet werkt. Een soort trial and error. Tot ik op een gegeven moment voel: ‘hé, dit is het, zo moet het’. Dan train ik daarop verder om dat specifieke technische puntje erin te slijpen.”

Een schepje suiker minder in je thee of helemaal geen suiker?

Marieke: “Ik hou helemaal niet van suiker in m’n thee, maar wel van zoetigheid. Af en toe een beetje suiker binnenkrijgen kan voor mij dus geen kwaad...”

Tone: “Helemaal geen suiker. Dan kom ik ook niet in de verleiding er een extra schepje in te doen.”

Lange termijn of korte termijn?

Marieke: “Korte termijn. Ik haat het om over de lange termijn na te denken. Ik leef van dag tot dag. Van uur tot uur zelfs. Ik merk dat wanneer ik langere termijnplannen maak, ook al is het een week, die meestal alweer op dezelfde dag veranderen.”

Tone: “Dat vind ik een lastige! In mijn studie ben ik veel met de lange termijn bezig, maar in de trainingen vooral met de korte termijn. Vooral tijdens zware trainingsperiodes. Dan hoef ik op de eerste dag nog niet te zien wat ik de rest van de periode moet doen. Het is dan vooral: de dag doorkomen en de volgende dag weer kijken wat er op het schema staat. Dat werkt voor mij het beste!”

Jezelf verbazen of anderen inspireren?

Marieke: “Ik verbaas mezelf liever. Vooral omdat ik het leuk vind om dingen voor mezelf te doen, zowel qua studie als presteren in het roeien. Het zou natuurlijk raar zijn om motivatie van anderen als drijvende kracht te hebben, maar het is wel heel leuk als je met jouw prestaties andere mensen kunt inspireren.”

Tone: “Ik verbaas mezelf nog weleens. Hoe fit ik soms ben of wat ik aankan in een zwaar trainingsprogramma. Maar ik verbaas mezelf ook als het soms even helemaal niet zo goed gaat in de boot.”

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.