Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Roeien ‘Krassen, gummen, streepjes en kleine lettertjes’

‘Krassen, gummen, streepjes en kleine lettertjes’

05-09-2019

Marieke Keijser (22) en Tone Wieten (25) gelden als grote roeibeloften. Tijdens hun weg naar olympisch goud in #Tokio2020 volgen we het duo van het Aegon Nationaal RoeiTeam op ons Instagramkanaal. In deze blog beantwoorden Marieke en Tone prikkelende dilemma’s over het maken van een plan om persoonlijke doelen te behalen.

Realistische of uitdagende plannen?

Marieke: "Realistische plannen. Ik ben echt een controlfreak. Als ik weet dat iets eigenlijk onmogelijk is, dan verzuip ik. Dan kies ik liever voor iets dat haalbaar is, waar ik een heel goed plan voor kan maken en waaraan ik me kan houden."

Tone: "Uitdagende plannen. Het hangt er natuurlijk vanaf waarvoor het is, maar met realistische plannen neem je weinig risico. Het is bijvoorbeeld moeilijk te zeggen of naar de Spelen gaan realistisch is of niet. Het blijft gokken, maar daardoor is het wel uitdagend. Het zou saai zijn als je van tevoren al weet of het lukt."

Mentale of fysieke kracht?

Marieke: "Mentale kracht. Ik denk dat je daar uiteindelijk meer mee wint dan wanneer je fysiek iets bereikt. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw record halen op de ergometer, waarop fysieke kracht heel belangrijk is, maar ik denk dat je pas kunt genieten van zulke overwinningen als het je mentaal iets heeft gekost. Dat kan een tegenslag zijn of dat je je angst overwint. Als ik terugkijk op belangrijke momenten, dan denk ik meteen aan hoe ik me mentaal voelde op die momenten, ik denk dan niet na over de fysieke prestatie. Misschien komt dat omdat ik sowieso een gevoelsmens ben."

Tone: "Moeilijk. Voor roeien heb je het allebei nodig. Het één gaat ook niet zonder het ander. Je kunt heel sterk zijn, maar als je kop niet hard genoeg is, ga je onderuit door de spanning. Maar andersom werkt dat ook zo. Je kunt mentaal ijzersterk zijn, maar als je de fysieke kracht niet hebt, dan win je niet. Maar als ik echt moet kiezen ga ik voor mentale kracht."

Doel delen of voor jezelf houden?

Marieke: "Doelen voor mezelf houden. Ik heb altijd het idee dat als je doelen uitspreekt, je ook anderen teleur kunt stellen. Als ik mijn doelen wel uitspreek, dan zet ik ze vaak lager in voor de buitenwereld, maar hoog voor mezelf."

Tone: "Ik deel mijn doelen vaak wel. Dat doe ik omdat ik soms twijfel en anderen dan om advies vraag. Zo kan ik met hun input mijn eigen plannen verbeteren."

Samenwerken: energiegever of energienemer?

Marieke: "Beide. Je moet energie in samenwerken steken om er energie uit te halen. Ik zit in een dubbeltwee en daarin draait alles om samenwerken. We zeggen vaak tegen elkaar dat je van één en één drie moet maken."

Tone: "Beide, maar ik denk dat het vooral energie geeft. Zeker als je op een gegeven moment de neuzen precies dezelfde kant op hebt staan en je elkaar aanvult met je plannen. Daar word je met elkaar enthousiast van."

Plannen in je hoofd of in een app?

Marieke: "Ik ben heel erg van het plannen, maar nooit via een app. Ik schrijf alles uit. Dan kan ik krassen, gummen, streepjes zetten en met kleine letters dingen erbij schrijven."

Tone: "Ik weet dat Marieke hele weekplannen maakt, maar mijn agenda zit grotendeels in mijn hoofd. Daarom vergeet ik soms ook wat. Wel heb ik mijn trainingsschema als achtergrond op mijn telefoon staan, zodat ik dat niet steeds in mijn e-mail hoef op te zoeken. Veel jongens lachen me hierom uit, maar tegelijkertijd vinden ze het allemaal handig. Ook houd ik lijstjes bij in een app met dingen die ik nog wil doen en plekken waar ik naartoe wil."

Een nieuwe of vertrouwde vakantiebestemming?

Marieke: "Normaal ben ik heel erg van de nieuwe dingen, maar toevallig ga ik dit jaar terug naar Spanje, waar ik als vijftienjarige puber met mijn broer en moeder was. We waren er in 2012 na mijn eerste internationale toernooi, de Coupe de la Jeunesse. Ik was toen zo moe dat ik alleen maar op het hotelbed naar de Olympische Spelen op tv gekeken heb. Ik ben toen ook niet meegegaan naar het Dali Museum, maar dat ga ik dit keer inhalen. Ik heb zelfs hetzelfde hotel geboekt, omdat ik het zo leuk vond daar. We hebben trouwens voor de tweede week nog geen plan, dus dan gaan we wel nieuwe plekken ontdekken."

Tone: "Een nieuwe vakantiebestemming. Maar ik ga niet vaak op vakantie. Het is leuk om steeds weer iets anders te zien. Ik ga dit jaar naar Egypte om te duiken en daar ben ik nog nooit geweest."

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.