Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Roeien ‘Liever Varsity-titel dan wereldbekergoud’

‘Liever Varsity-titel dan wereldbekergoud’

08-03-2019

Marieke Keijser (22) en Tone Wieten (24) gelden als grote roeibeloften voor de toekomst. Tijdens hun weg naar olympisch goud in #Tokio2020 volgen we het duo van het Aegon Nationaal RoeiTeam op ons Instagramkanaal. In deze blog beantwoorden Marieke en Tone prikkelende dilemma’s over het studentenroeien.

Nederlands kampioen of de Varsity winnen?

Marieke: “Als ik een man was geweest, zou ik kiezen voor de Varsity. Maar als de Varsity ooit net zoveel betekent voor vrouwen als mannen, dan ga ik voor de Varsity. Dat doe je voor je vereniging en een NK winnen doe je vooral voor jezelf. Ondanks dat er nu ook een ‘hoognummer’ is voor dames, zoals de ‘Oude Vier’ bij de mannen, zit er een hele geschiedenis achter Varsitywinnaars. Bij mijn vereniging Skadi krijg je een wit jasje dat alle voorgaande winnaars ook hebben gedragen. Als je onderdeel wordt van dat rijtje is dat het hoogst haalbare op de vereniging. Bij de Varsity komt ook de hele vereniging kijken. Daar kan het NK echt niet tegenop.”

Tone: “Nederlands kampioen worden is leuk, maar dat heb ik niet bovenaan m’n lijstje staan. Daar staan olympisch goud, WK-goud en de Varsity. Ik heb in de acht ook twee wereldbekerwedstrijden gewonnen, maar die zou ik zo inruilen voor de Varsity. Dat is zoveel groter. Toen ik vorig jaar de Varsity won, was ik ontzettend zenuwachtig. Meer nog dan voor een WK. Als je zoals ik lid bent van Nereus verwacht iedereen dat je wint. Dat hebben al die gasten voor me ook gedaan. Toen het lukte, sprong iedereen in het water om ons te komen feliciteren. We wonnen echt voor de hele vereniging.”

Een leuk team of leuke huisgenoten?

Marieke: “Oei, dit gaan zowel m’n team- als huisgenoten lezen... eerlijk gezegd hoeft het allebei niet altijd ‘leuk’ te zijn. Ik vind normen en waarden belangrijker, zoals respect hebben voor elkaar.”

Tone: “Ik bof gelukkig met beiden. Als ik zou moeten kiezen, ga ik voor leuke huisgenoten, ik breng de meeste tijd thuis door. Als je geen chill huis hebt, kun je niet lekker relaxen en toewerken naar de volgende training. Tijdens trainingen hoef ik het niet altijd gezellig te hebben, dat is geen vereiste om voor goud te kunnen gaan.”

Eerstejaars inspireren of ontgroenen?

Marieke: “Inspireren. Ik hou van hard roeien, daarmee kan ik de meeste mensen inspireren. Echte studententaferelen, zoals het verdienen van je badge bij de Dames Vier en Oude Vier, boeien mij niet zo. Dat is niet echt gerelateerd aan roeien, dus dan haak ik al snel af. Als mensen geïnspireerd raken, denk ik dat ze harder zullen roeien dan wanneer ze worden ontgroend.”

Tone: “Ontgroenen hoort bij de vereniging, maar het is toch mooier om eerstejaars te motiveren en te laten zien wat ze kunnen bereiken. Ik vind mezelf niet echt een inspirator, ben van nature best wel stil. In de toekomst zou ik wel iets in coaching willen doen of meer willen spreken voor groepen. Dat laatste doe ik steeds vaker en ik hoor geregeld dat mensen dat inspirerend vinden. Het zou mooi zijn als een eerstejaars geïnspireerd raakt en na een paar jaar in een wedstrijdteam zit.”

Studie of topsport?

Marieke: “Als m’n vader dit leest, vermoordt ie me… maar ik ga voor topsport. Hij vraagt elke week naar m’n studie, maar ik vind: studeren kan altijd nog. Als ik me er echt toe zet, is de kans groot dat ik ook mijn diploma haal. Maar het is niet vergelijkbaar met topsport. Topsport is iets unieks waarbij alle stukjes op z’n plek moeten vallen. Ik heb nu de kans om ervoor te gaan, dus probeer ik van ieder moment te genieten.”

Tone: “Kennis stampen vind ik niet leuk, dus ik kies zeker voor topsport. Maar ik ben blij met m’n keuze om beiden te doen. Al vond ik m’n studiekeuze heel lastig, dit is nu al de derde studie die ik probeer. Ik heb eerst werktuigbouwkunde en bouwkunde gedaan, maar in beiden zag ik mezelf niet werken. Via de roeibond en het CTO ben ik een studiekeuzetraject ingegaan. Nu doe ik een opleiding tot ambulancemedewerker. Ik hou van spanning en mensen helpen en vind het bijzonder hoe het menselijk lichaam werkt. Na mijn topsportcarrière zie ik mezelf wel in een traumahelikopter werken. Als ik zou stoppen met topsport, zou ik me volledig op m’n studie storten. Ik wil wel ergens heel goed in zijn.”

Het Wilhelmus of je clublied?

Marieke: “Ik hoor het liefst ons clublied, het Wilhelmus vind ik zo stijfjes. Toch kies ik voor ons volkslied. Mijn grote doel blijft knallen op de Olympische Spelen. Hopelijk wordt het Wilhelmus in Tokio voor me afgespeeld. En als ze me daar niet tegenhouden, speel ik daarna stiekem ons clublied.”

Tone: “Dan zou ik liefst het Wilhelmus horen, want dat is voor mij bij een EK, WK of Olympische Spelen nog nooit gedraaid. Ik heb het volkslied wel vaak gehoord, maar dan was het voor anderen bedoeld. Ik wil graag dat het voor mij wordt afgespeeld, het liefst in Tokio.”

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.