Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog_ToneMarieke_Februari_online
Blog Roeien 'In je eentje goed zijn telt niet'

'In je eentje goed zijn telt niet'

07-02-2019

Marieke Keijser (22) en Tone Wieten (24) gelden als grote roeibeloften voor de toekomst. Tijdens hun weg naar olympisch goud in #Tokio2020 volgen we het duo van het Aegon Nationaal RoeiTeam op ons Instagramkanaal. In deze blog beantwoorden Marieke en Tone prikkelende dilemma’s over de techniek van het roeien.

Een sterke rug of sterke benen?

Marieke: “Dit is wel toepasselijk, op dit moment heb ik een rugblessure. De rug is voor roeiers ontzettend kwetsbaar, want hij wordt continu belast. En in mijn geval nu wat overbelast. Daarom kies ik voor een sterke rug, want mijn benen zijn minder blessuregevoelig en kan ik makkelijker trainen. Al heb ik in het verleden ook geregeld knieblessures gehad vanwege hypermobiliteit. Mijn knieën zijn overbeweeglijk, of simpel gezegd wat soepeler dan gemiddeld. Maar gelukkig heb ik dat nu goed onder controle.”

Tone: “Voor het roeien heb ik beiden hard nodig. Maar sterke benen zijn voor mij toch belangrijker. Ik heb van nature al een sterk bovenlichaam en daarentegen wel ooit een knieblessure gehad. In 2010 is het kraakbeen achter m’n knieschijf beschadigd, daar ben ik ook aan geopereerd. Helaas blijft het een zwak punt van me, ondanks dat ik die knie en ook mijn benen dagelijks probeer sterker te maken.”

Eigen inzicht of inzicht van je coach?

Marieke: “Als ik moe of gespannen ben, zie ik minder goed wat ik fout doe. Maar zelfs de punten die wel goed gaan, vallen me minder op. Dan is het fijn als mijn coach me objectief aanwijzingen geeft. Hij heeft het overzicht en kan mij op het juiste moment remmen of stimuleren.”

Tone: “Het inzicht van m’n coach. Soms denk ik dat ik lekker aan het roeien ben, maar blijkt dat toch niet zo te zijn. Naar zijn tips luister ik altijd, maar ik zoek zelf uit hoe ik ze toepas. Een aandachtspunt voor mij is bijvoorbeeld dat mijn blad soms niet perfect het water in gaat. De zogenaamde ‘inpik’. Ik heb van verschillende coaches tips gehad die uiteindelijk niet bleken te werken. Dan moet ik daarna toch zelf uitzoeken hoe ik dit kan verbeteren. Maar van iedere coach neem ik inzichten serieus.”

Handelen op gevoel of op data?

Marieke: “Ik ben echt een gevoelsmens, haat data en vind niet dat je overal cijfertjes aan moet geven. Als ik vertel hoe ik me voel, doe ik dat met woorden en niet met een schaal van één tot tien. Ook in trainingen pin ik me zo min mogelijk vast op data. Als we bijvoorbeeld ergometertijden analyseren, zie ik dat vooral als een momentopname en niet iets waar je meteen conclusies aan kunt verbinden. Onze bondscoach denkt daar alleen anders over, hij is een lopende database en werkt datagericht. Ik haal er zoveel mogelijk informatie uit, maar laat het analyseren aan anderen over. De coaches weten ook dat ik er niet van hou en daar houden ze gelukkig rekening mee. Ze hoeven bij mij niet aan te komen met opmerkingen als: ‘Je ochtendpols is wat hoog, dus daarom ben je moe’. Ze weten dat ze mij iets dieper in m’n ogen moeten aankijken als ik zeg dat ik moe ben.”

Tone: “Ik kijk graag naar data. Soms voel ik me niet lekker, dan vind ik het fijn dat ik dat in m’n hartslag terugzie. Ik train ook altijd met een hartslagmeter om, vind het belangrijk om in de juiste zones te trainen en de juiste wattages aan te houden. Op dit niveau train ik niet effectief genoeg als ik een te hoge of lage hartslag heb. Daarom wil ik zien hoe mijn lichaam reageert."

Boordroeien of scullen?

Marieke: “De klassieke keuze tussen één of twee riemen! Ik ga voor het scullen, tweezijdig dus. Die keuze is door anderen gemaakt: op de Olympische Spelen is er geen onderdeel lichte dames boordroeien. Ik zou op nationaal niveau prima kunnen meekomen in het boordroeien, al past het totaal niet bij mijn kleine lichaam. Ik voel me in zo'n boot echt een pipo, met een veel te grote en zware riem. Die zijn namelijk een meter langer dan bij het scullen. Dus het scullen past sowieso beter bij me.”

Tone: “Op dit moment scullen. Ik was boordroeier, maar ik ben onlangs in de scull-groep gerold. Een leuke nieuwe uitdaging, want ik gebruik m’n spieren op een andere manier. Boordroeiers roeien namelijk schuin, maar scullers niet. Ik wil nu zo goed mogelijk worden in het scullen.”

Individueel sterk of het collectief sterk?

Marieke: “Uiteindelijk roei ik altijd in een dubbel, dus met iemand anders. Als mijn zwakke punten kunnen worden opgevangen door de ander en andersom, zijn we samen zóveel sterker. In je eentje heel goed zijn telt dus gewoon niet. Wel moeten we heel goed op elkaar ingespeeld zijn om als collectief sterk te zijn.”

Tone: “Het collectief. Je kunt alleen nog zo sterk zijn, maar als je samen niet sterk bent, ben je als team nergens.”

Als je niet meer zou mogen roeien: hockey of dans?

Marieke: “Ik heb gehockeyd en op ballet gezeten toen ik klein was, dus dit vind ik een lastige keuze. Ik sport ontzettend graag buiten, maar ballet vond ik vroeger leuker. Maar als ik me nu weer aan ballet zou wagen, zou ik me denk ik vooral ellendig voelen, ik ben nu veel minder lenig dan vroeger. Als ik móet kiezen ga ik voor ballet. Mag buiten balletten ook?”

Tone: “Dat zijn twee sporten die ik allebei niet zo leuk vind, maar dan kies ik toch maar voor hockey. Vooral het wedstrijdelement van hockey trekt mij meer dan ballet. Al moet ik bekennen dat ik nooit naar een hockeywedstrijd kijk.”

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.