Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen ‘Ik check bijna elke dag mijn saldo’

‘Ik check bijna elke dag mijn saldo’

02-11-2018

Toen Claire (39) na haar scheiding niet alleen de helft van de onderwaarde op de echtelijke woning, maar óók een schrikbarend hoge schuld voor haar kiezen kreeg, besloot ze haar geldzaken heel anders aan te pakken. Sindsdien waakt ze als een havik over haar financiën.

“Het is niet erg van deze tijd natuurlijk, om de financiën over te laten aan je man, terwijl jij voor de kinderen zorgt. Toch pakten mijn ex en ik het zo aan, tijdens ons huwelijk, en nu kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan.

Niet dat mijn ex dingen verkeerd deed met geld. Hij bood me vaak genoeg aan eens mee te kijken, wanneer hij de administratie deed. Maar het interesseerde me niet. ‘Kan jij stukken beter dan ik’, riep ik dan, en richtte me weer op de kinderen.

Totdat er tijdens mijn scheiding dus een schuld bleek te liggen van tienduizend euro. Aan een doorlopend krediet bij de bank. Mijn auto waar we al vijf jaar op afbetaalden. Een openstaande creditcard. Geen heel gekke dingen, maar alles bij elkaar wel een schrikbarend hoog bedrag, waarvan de helft voor mijn rekening kwam. Ons huis, dat in de verkoop moest, bleek voor een even groot bedrag onder water te staan. Tienduizend euro schuld voor een alleenstaande moeder. Ik raakte in blinde paniek.

Overzicht van inkomsten en uitgaven

Met een bevriende accountant heb ik in drie lange avonden mijn financiën inzichtelijk gemaakt. We maakten een Excel-sheet, waarin ik noteerde wat ik maandelijks ontving aan salaris, toeslagen en kinderalimentatie. Ernaast maakte ik een overzicht van al mijn vaste lasten. Ik bleek zowaar aardig rond te komen. Sterker nog: ik had ook al een aardig pensioen opgebouwd. Ik wist niet eens dat je dat kon inzien. Wat een geruststelling.

Toen we ook nog de bezem door mijn verzekeringen haalden – ik bleek bijvoorbeeld dubbel verzekerd voor pech met mijn auto, rechtsbijstand en inboedelschade – hield ik zelfs geld over. Ik zegde al mijn abonnementen op, en nam een goedkopere internet- en energieaansluiting. Met de pijler ‘inkomsten’ op mijn laptopscherm zo veel hoger dan de pijler ‘uitgaven’, voelde ik de rust over me heen komen. Mijn gevoel van onafhankelijkheid groeide. Sterker nog: ik ging het bijhouden van mijn geldzaken zelfs leuk vinden.

Nu ik zicht had op mijn financiële ruimte, besloot ik maar meteen alles in kaart te brengen. Ik maakte een Excel-document ‘Kinderkosten’, met overzicht van het schoolgeld, sportcontributies, kledingkosten en andere uitgaven. Er kwam een sheet ‘Rekeningen’; een soort kasboek waarin ik al mijn betalingsverplichtinge noteerde, met uiterste betalingsdatum. Want dat was ook een punt: er bleef bij mij nogal eens een rekening liggen, met onnodige aanmaningskosten tot gevolg.

Best een leuke sport, die administratie

Het werd een sport om zo hoog mogelijk in de groene cijfers te blijven. Ik verkocht spullen die we niet meer gebruikten via Marktplaats, en maakte een spaarpot aan in mijn internetbankieren, vergezeld door een vrolijk icoontje. Ik checkte elke dag het saldo.

Nu, ruim twee jaar na mijn scheiding, heb ik het gros van mijn schulden afbetaald. Het deed pijn, om elke keer wanneer ik een leuk bedrag op mijn rekening had staan, het gros ervan te moeten afdragen aan iets wat niet direct iets tastbaars opleverde. Nu ik zo goed als schuldenvrij ben, zie ik mijn saldo eindelijk maandelijks stijgen. Dat werkt een beetje verslavend: bijna elke dag check ik wel wat erin komt, en wat ik uitgeef. Er is geen euro die ongezien door mijn vingers gaat. Mijn kinderen zien het, hoe bewust ik omga met ons uitgavepatroon. Ik hoop dat ze ervan leren, en later nooit in een situatie belanden als de mijne.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kek Mama.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.