Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

‘Mijn moeder bleek overal buiten te vallen’

17 januari 2018

doorRedactie | Aegon Blog

Praten over geldzaken: dat is lastig, zéker met je ouders. Je wilt je nergens mee bemoeien. Toch is het goed om het gesprek aan te gaan. Daar weet Bianca alles van. Nadat haar stiefvader overleed, bleek haar moeder tussen wal en schip te vallen: ‘Als ik het over had mogen doen, had ik ons voorbereid op dit doemscenario’.

Hoe ziet jouw gezinssituatie eruit?

Bianca: ‘Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 8 was. En daarna zijn ze allebei hertrouwd. Mijn moeder met een man die 20 jaar ouder was. En mijn vader met een vrouw die 11 jaar jonger was.’ 

Praat je met je ouders over geld?

‘We hebben het wel eens over verzekeringen gehad. En mijn stiefvader was natuurlijk veel ouder dan mijn moeder. Dus de kans was groot dat hij eerder zou overlijden dan zij. Daar hebben wij het weleens over gehad - achteraf niet genoeg. Want we dachten dat ze het goed voor elkaar hadden, want ze spaarden veel. Dat denken veel kinderen over hun ouders. Het zijn je ouders, die zullen het toch wel geregeld hebben? Maar dat viel tegen. We hebben ons niet voldoende beseft wat er mis kon gaan.’ 

Want het ging mis?

‘Ja. Toen mijn stiefvader met pensioen ging, is mijn moeder gestopt met werken. Daar hadden ze samen heel bewust voor gekozen. Samen genieten van zijn pensioen, dat was hun droom. Ze hadden er samen een spaarpot voor opgebouwd. Helaas is mijn stiefvader 3 jaar geleden overleden. Mijn moeder was pas 60. En toen bleek ze overal buiten te vallen.’

Hoe bedoel je dat?

‘Het nabestaandenpensioen van mijn stiefvader was maar klein, want zijn ex-vrouw had recht op een groot deel. En toen zij 10 jaar geleden overleed, kwam haar deel te vervallen. Verder kwam mijn moeder niet in aanmerking voor de Algemene nabestaandenwet, bijstand of andere toeslagen. Ze kreeg een pensioentje van € 700,-. En verder kon ze nergens op terugvallen.’ 

En dan raakt zo’n spaarpot snel leeg, natuurlijk…

‘Ja, mijn broer en ik hebben mijn moeder de eerste jaren veel geholpen. Mijn broertje heeft haar gevraagd te komen oppassen tegen betaling. En bij mij kwam ze schoonmaken om een extra zakcentje te verdienen. Daarnaast kreeg ze van mij alle extraatjes. Want tja, ik denk dat iedereen wel begrijpt dat je van € 700,- niet kunt leven.’ 

Wat had je anders gedaan, als je het over had mogen doen?

‘Dan had ik ons voorbereid op dit doemscenario. En uitgezocht waar mijn moeder voor in aanmerking zou komen. Dan hadden we al veel gerichter stappen kunnen ondernemen. Ja, dat gesprek hadden we veel eerder aan moeten gaan. Eigenlijk al op het moment dat mijn moeder besloot om te stoppen met werken.’ 

Veel mensen vinden het lastig om met hun ouders over geldzaken te praten. Heb jij tips?

‘Dat onderwerp is inderdaad vaak taboe. Je wilt je nergens mee bemoeien. Meestal begin ik zulke gesprekken heel luchtig. Want als je samen op de bank gaat zitten om het er eens over te hebben… Dan wordt het zo zwaar. Dus begin over iets wat je hebt gezien of gelezen. Of vraag je ouders om advies. Hoe zij hun hypotheek hebben afgelost, bijvoorbeeld. Vanuit zo’n luchtig gesprek kun je dan overstappen op een zwaarder onderwerp.’

Meer informatie

Wil jij ook met je ouders over geldzaken praten? En heb je tips nodig? Kijk dan op onze pagina Goed met Geld. Of stel je vraag via Facebook of Twitter

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.