Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

‘Onbewust ging er elke maand 60 euro naar de espressobar’

17 augustus 2018

doorSadia Shirriff, Redacteur

Ken je de Latte-factor? Mijn collega Rob Jokhorst weet er alles van! Hij haalt dagelijks écht lekkere koffie bij de espressobar van ons kantoor. Hierdoor geeft hij elke dag onbewust minstens een paar euro uit. Al die kleine bedragen tellen aan het eind van de maand flink bij elkaar op. En dat is de Latte-factor. Ik heb hem ondervraagd hoe bewust hij is van zijn uitgavenpatroon!

Rob, jij hebt me van tevoren jouw uitgaven van de afgelopen weken gestuurd. Wist je dat je maandelijks ongeveer 60 euro uitgeeft aan de espressobar?

“Ja, ik ben me er eigenlijk wel bewust van. Ik weet dat ik zeker een of twee keer per dag naar de espressobar ga. En daar dan dus een paar euro per dag besteed. Maar ik moet zeggen: er was een periode dat ik er nóg meer kocht. Ik heb m’n leven inmiddels gebeterd.”

Ah, dus jij bent je er wél bewust van! Ben je dan ook bewust gaan minderen?

“Ik ben bewust gaan minderen. Het viel me op dat ik ook allerlei ongezonde, zoete meuk kocht. Mijn favoriet is dé geniale combinatie van vet en suiker: een banketbakkersstaaf met amandelspijs. Maar ja, dan kocht ik dus én fruit én een cappuccino én zo’n amandelspijsstaaf. Toen kwam het besef: het kost hartstikke veel geld en het is ook niet goed voor mijn gezondheid. Met wat simpele trucjes heb ik dat dus afgeleerd om te kopen!”

Oh vertel, wat zijn die trucjes dan?

“Ik kocht die zoete rommel vooral op een moment dat ik een energiedip had en dus weinig zelfcontrole. Toen ik dat doorhad, zorgde ik ervoor dat ik alvast een boterham at en als ik met collega’s naar de espressobar ging niet in de verleiding zou raken. Wat ook hielp, is dat ik het uitsprak naar mijn collega’s dat ik dat niet meer wilde kopen. Dat geeft je dan het gevoel dat je verantwoording moet afleggen. En nu ben ik ongeveer een half jaar goed bezig. Beter voor de portemonnee, maar vooral voor mijn gezondheid.”

Maar je geeft nog steeds een paar euro per dag uit die je misschien beter kan besteden…

“Alhoewel ik weet dat de rationele mens niet bestaat, denk ik stiekem toch concreet na over wat elke euro me oplevert. Dus ja, ik kan natuurlijk gratis koffie uit de automaat halen. Maar het genot van een vers gezette goede cappuccino is mij dus blijkbaar die 2 euro waard. Datzelfde geldt ook voor het stuk fruit dat ik vaak erbij koop. Financieel is het niet ideaal, maar ik waardeer de luxe én tijdswinst om niet te hoeven nadenken over het vooraf inkopen van fruit. Dus dan maar elke keer een euro voor een stuk fruit. En het is alsnog beter dan die zoete meuk die ik hiervoor kocht!”

Rob is ondanks het feit dat hij dagelijks een paar euro per dag uitgeeft aan guilty pleasures een echte financiële guru! Ben jij benieuwd welk geldtype jij bent?

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Meer weten over de Latte-factor? Neem eens een kijkje bij het Nibud.

Sadia Shirriff, Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!