Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen ‘Toen we hoorden dat het er 3 waren, moesten we lachen en huilen tegelijk’

‘Toen we hoorden dat het er 3 waren, moesten we lachen en huilen tegelijk’

14-03-2019

Leon is 30 jaar samen met Esther: ‘the love of his life’. Gelukkig getrouwd, 4 kinderen én een hond. Ze hadden al een kleintje toen ze het nieuws hoorden dat Esther zwanger was van een twee-eiige drieling. Leon vertelt hoe ze zo een fikse gezinsuitbreiding  financieel voor elkaar hebben gebokst.

Leon, ik ben zo benieuwd naar hoe dat ging met de drieling. Jullie hadden al een dochter en je gaat je dan voorbereiden op de komst van één nieuwe kleine. En dan hoor je ineens dat je een drieling krijgt!

”Esther was zo misselijk dat we al dachten dat het een tweeling zou kunnen zijn. Bij de 12 weken-echo zagen we zelf al wel dat er 2 kindjes in de buik zaten. De verloskundige zei: ‘nou, we gaan ze even tellen’. Wij dachten, hoezo tellen? Toen bleken het dus drie baby’tjes te zijn.”

Wat ging er op dat moment door je heen?

“We gingen naar buiten en eenmaal in de auto was het letterlijk huilen en lachen. Lachen van wat overkomt ons nu? Maar ook wel een paar tranen omdat het toch ook best spannend kan zijn. Je gaat direct een heel medisch traject in. En dan hoor je over complicaties zoals vroeggeboortes en zwangerschapsvergiftiging. Er kan best veel verkeerd aflopen. Dat maakt zo een zwangerschap veel spannender.”

Ik kan het me heel goed voorstellen! Hoe verliep het verder?

“Bij de prof in het LUMC hadden we weer een scan. Die ging in het gesprek uit van kansberekening. Dit houdt dus in dat wij te horen kregen: jullie willen graag een tweede kind en de grootste kans dat dat gebeurt, is door het laten inslapen van de eeneiige tweeling. Dat is natuurlijk écht geen leuk bericht. Ze gaven ons een bedenktermijn en ze lieten blijken dat ze onze beslissing als ziekenhuis hoe dan ook zouden ondersteunen.”

Dat is pittig zeg!

“Wij liepen naar buiten en dachten beiden: hebben we goed gehoord dat ze ons hebben gevraagd om over leven en dood te beslissen? Ik kan me heel goed voorstellen dat anderen misschien een andere beslissing nemen, maar wij zaten gelukkig op een lijn en wilden ervoor gaan. Gelukkig is alles goed gegaan bij ons. Ze zijn zelfs allemaal natuurlijk ter wereld gekomen.”

Super dat het wél goed is gegaan! Stelt het niet meteen financieel ook alles scherp, in een keer drie koters erbij?

“Jazeker! Je wilt niet weten wat wij allemaal aan luiers hebben uitgegeven. Ik heb bedrijven aangeschreven voor babyluier- en babyvoedingsupport, alleen leverde dat helaas niets op. Kinderopvang kost ook echt een vermogen. Je betaalt voor elk kind afzonderlijk. Als dat bedrag van je rekening wordt afgeschreven, dan schrik je wel even.”

Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“Hard werken! Mijn vrouw bleef ook werken. En verschillende mensen in onze omgeving hebben ons ieder op hun manier geholpen. Mijn schoonouders zorgden bijvoorbeeld voor opvang. Die kwamen dan 2 dagen en nachten. Zo hadden we op zijn minst een avond waarop we konden doorslapen, dat was heel fijn.”

Wat hebben jullie financieel nog meer geregeld?

“We hebben ons testament aangepast. En we hebben onze overlijdensrisicoverzekering opgehoogd. Ook sparen we voor alle 4 de kinderen automatisch. Ieder kind heeft een eigen spaarrekening. Oh ja, en met 4 kinderen is een aansprakelijkheidsverzekering ook heel verstandig om te hebben!”

Wat was voor jou het meest bijzonder? 

“Het meest bijzondere is dat je uiteindelijk 4 gezonde kinderen ziet opgroeien. Wat achteraf heel grappig is, is dat we met de kinderwagen vaak zijn gefotografeerd door toeristen. We hadden een tweelingwagen met er bovenop een fietsstoeltje gemonteerd en achterop een staplankje. Dat was voor de buitenwereld natuurlijk bijzonder om te zien!”

Ook in blijde verwachting?

Je bent natuurlijk hartstikke blij dat je in verwachting bent! Je krijgt allerlei lijstjes over de voorbereidingen. Maar wat moet je nu financieel allemaal regelen? Check dan onze financiële kraamlijst! Dankzij deze lijst weet je precies wat je nodig hebt! En wat je moet regelen per maand: van kraamzorg tot toeslag. Handig!

 

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!