Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

‘Trouwen gaat om liefde, scheiden gaat om geld’

30 december 2016

doorMarlies Touburg, Webredacteur

Op 1 januari maken we traditiegetrouw lijstjes met goede voornemens. Minder roken, meer sporten, vaker op vakantie. Maar hoe staat het met je geldzaken? Aegon-collega’s vertellen over hun financiële voornemens. Deze keer Karel Roes (48). Hij is gescheiden en zorgt deeltijd voor zijn zoon (9) en dochter (12). Daarnaast komt zijn ‘woonzoon’ (14), een kind van zijn ex, nog elke week een nachtje logeren.

Er is voor jou de afgelopen jaren veel veranderd. Kun je daar iets meer over vertellen?

Karel: ‘Bijna 3 jaar geleden ben ik gescheiden. Ik heb er bewust voor gekozen om in ons koophuis te blijven wonen. Een prachtig jaren 30-huis met glas in lood. Voor de kinderen geeft dit rust en balans. Ze blijven in dezelfde buurt wonen, en kunnen nog steeds naar dezelfde school gaan. Ik heb afgesproken het huis niet te verkopen tot ze van de lagere school af zijn. Dat is nog een jaar of 3. Maar het valt niet mee. Na zo’n scheiding heb je minder budget. Er blijft weinig over. Ik moet kinder- en partneralimentatie betalen. En dit huis is een zware financiële last.’

Hoe is het je gelukt om toch rond te komen?

‘Ik heb vooral kosten bespaard op energie, de auto en reparaties. En voor mezelf heb ik de afgelopen jaren geen nieuwe dingen gekocht. Geen overhemden, schoenen of nieuwe sokken. Je wordt vanzelf handig en creatief. Zo repareerde ik zelf de kapotte wasmachine. De auto bracht  ik niet naar de garage, maar naar een oom in de Achterhoek. Dat is goedkoper.’

Wat gaat er op financieel gebied voor jou veranderen komend jaar?

‘Als het goed is, hou ik de komende maanden wat ruimte over. Ik ben door mijn deel van de betalingsverplichtingen heen. Langzaam maar zeker werk ik toe naar een stip aan de horizon. Ik hoop weer wat buffer op te bouwen. Dat geeft lucht om eens wat extra’s te kunnen doen. Niet op wintersport hoor, maar een huisje huren is wel weer eens leuk. Ik wil niet op mijn 48e geld hoeven lenen of hopen dat ik nog kan pinnen. Ik hoop dat dat volgend jaar voorbij is.’

Dus dat is jouw goede voornemen voor 2017: meer buffer opbouwen?

‘Ja, iets meer overhouden. Ik heb laatst uitgezocht wat een huishouden zoals dat van mij als buffer zou moeten hebben. Als spaarpotje voor onvoorziene situaties. €12.000 was dat. Ik heb helemaal niets. Dat gevoel, dat je nergens geld voor hebt, dat wil ik weg hebben. Ik wil gewoon iemand kunnen bellen om de ketel te repareren. Verder moet ik mijn inkomsten en uitgaven bij gaan houden. Ik wil het eigenlijk niet weten. Maar ja, een kasboekje, dát is wel een goed voornemen.’

Heb je nog tips voor (aanstaande) ouders?

‘Toen de kinderen kwamen, besloten mijn ex en ik dat ik bleef werken. Mijn ex zorgde voor de kinderen. Achteraf was dat niet slim. Het zorgt voor een onevenwichtige relatie. Dus mijn tip: blijf allebei financieel zelfstandig. De opvoeding van de kinderen na een scheiding, dat regelt zich wel. Maar uiteindelijk draait het allemaal om geld. Trouwen gaat om liefde, maar scheiden gaat om geld. Veel geld.’

Heb jij ook financiële voornemens?

Wil jij er in het nieuwe jaar voor zorgen dat je gezin er financieel goed voor staat? Onze handige checklist kan je daarbij helpen. Van pensioen tot verzekeringen: alles komt voorbij. Zo ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in!

 

Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als webredacteur bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!