Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

boekhouder benoit degen
Blog Sparen “Een boekhouder levert tijd én geld op”

“Een boekhouder levert tijd én geld op”

21-08-2019

Of je nu een koffiezaak begint, freelance cameraman wordt of op eigen benen een product ontwikkelt en op de markt zet… Als je gaat ondernemen komt er veel op je af. Óók op het gebied van geldzaken. Hoe regel je je financiën goed als ondernemer? We vragen het aan Benoît Degen, boekhouder én eigenaar van onderneming Poen Financieel Advies.

Laten we beginnen bij het begin. Hoe bepaal je je uurtarief of prijzen als ondernemer?

Benoît: “Dat is best lastig. Ik geloof dat je eerst moet bepalen wat het niveau van je werk is: mbo, hbo of wo. Dat geeft een richting voor het vaststellen van je uurtarief. Mijn vuistregel is minimaal € 40 voor mbo-niveau, minimaal € 70 voor hbo-niveau en minimaal  € 90 voor wo-niveau. Ook moet je kijken naar je expertise en (verplichte) bijscholing. Zo heeft een jurist te maken met veel opleidingsuren. Tel daar zijn expertise bij op en je komt al snel uit op een uurtarief van minstens € 150. Dat is fors, maar als je gaat rekenen klopt dat wel. Verkoop je producten? Dan moet je de verkoopprijs bepalen. Ook dat is lastig. Je kunt bijvoorbeeld marktonderzoek doen naar de prijzen van aanbieders van dezelfde of soortgelijke producten.”

Naast genoeg geld verdienen is een overzichtelijke boekhouding belangrijk. Hoe pak je dat aan?

“Een goede basis is het halve werk. Ga voor je verkoopfacturen daarom niet prutsen met Word en Excel, maar stel ze in een goede boekhoudtool op. Zo voorkom je fouten. Online zijn er veel handige boekhoudtools, zoals Gekko en Moneybird. De simpele versies zijn vaak nog gratis ook. Verder is een duidelijk overzicht van je inkoopfacturen belangrijk. Je bonnetjes dus. Van de Belastingdienst mag je zelf bepalen of je al je bonnen volledig digitaal óf volledig hard copy bewaart. Ik ben grote voorstander van digitaal.”

Benoit degen boekhouder

Dat klinkt behapbaar. Heb je als ondernemer eigenlijk wel een boekhouder nodig?

“Het is een beetje suf om dat als boekhouder te zeggen, maar ik geloof van wel. Want je administratie houdt niet op bij je verkoop- en inkoopfacturen. Zo moet je elk kwartaal btw-aangifte doen en jaarlijks heb je te maken met aangifte inkomstenbelasting. Veel ondernemers kunnen hun btw-aangifte nog wel zelf, maar de aangifte inkomstenbelasting is best complex. Je moet bijvoorbeeld een balans opstellen en er zijn regelingen waar je misschien voor in aanmerking komt, zoals de investeringsaftrek. Een boekhouder kan je hierbij helpen. Dit levert je tijd én geld op.” 

Welke fout zie jij veel ondernemers maken?

“Ik zie nogal eens dat ondernemers hun reiskosten wel op de verkoopfactuur zetten, maar er geen btw bij optellen. Dat moet wél. Met andere woorden: als jij € 200 aan reiskosten maakt, moet je de hoofd-btw volgen. Is die 21 procent? Dan moet je € 221 aan reiskosten factureren. Dit geldt ook voor verzendkosten.” 

Tot slot: heb je nog een geldtip voor ondernemers?

“Houd je als ondernemer het eerste jaar bezig met ondernemen en het verdienen van een basisinkomen. Heel snel daarna is het belangrijk om je verzekeringen op orde te brengen en om na te denken over je pensioen. Zo voorkom je dat je in wat mindere tijden in moeilijkheden komt. Zet daarom geld apart, voor je btw-aangifte, je aangifte inkomstenbelasting et cetera. De vuistregel is 30 tot 40 procent apart zetten.” 
 

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!