Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Geld is geen taboe voor ons”

“Geld is geen taboe voor ons”

18-07-2019

Praten over geld met je partner klinkt misschien saai. Of eng. Maar het kan ook heel leuk zijn! Zéker met het Financieel Gelukkig Kaartspel. Lars en Felicia probeerden het uit.

Wat vonden jullie van het kaartspel?

Felicia: “Het waren verrassende vragen. Daardoor werden we aan het denken gezet. Er kwamen vragen voorbij als: ‘Wie van onze ouders is het slechtst met geld?’ en ‘Naar wie gaat onze kat of hond als we uit elkaar gaan?’. Daar hebben we het nog nooit eerder over gehad.”

Kwam er een goed gesprek op gang?

Lars: “Jazeker. De vraag die ons het meest aan het denken zette was: ‘Als wij zouden trouwen, welke financiële afspraken wil je dan maken?’. Toen kwamen we erachter dat we in gemeenschap van goederen willen trouwen. Dan wordt alles gelijk verdeeld als we uit elkaar gaan. We vonden het een niet-romantische gedachte om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Overigens hebben we nú nog geen trouwplannen hoor, haha.”

Wat was de leukste vraag?

Lars: “De vraag ‘Nooit meer geldtekort of nooit meer verdriet?’. De meeste mensen kiezen misschien voor nooit meer verdriet. Maar wij kozen voor nooit meer geldtekort.”
Felicia: “In eerste instantie zei ik: nooit meer verdriet. Maar ja, het is wel onderdeel van het leven. En als je nooit meer verdriet hebt, dan geef je nergens om.”
Lars: “Het hoort erbij, net als blijdschap. En nooit geldtekort is wel chill. Het betekent niet dat je rijk bent, maar wel dat je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Ja, daar hebben we wel even over gefilosofeerd.”

Praten jullie vaak over geldzaken?

Lars: “We zijn best open en zakelijk over geld. We hebben net een huis gekocht. Dus dan moét je wel over geld praten. We moesten een samenlevingscontract opstellen en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zonder dat samenlevingscontract gaat al mijn geld naar mijn ouders als ik overlijd. En niet naar Felicia. Nooit geweten dat het zo werkt.”

Hoe verdelen jullie je geld?

Lars: “We storten allebei 75% van ons inkomen op een gezamenlijke rekening. De rest is ons eigen zakgeld. Daarvan kopen we dingen die alleen voor onszelf zijn. Zoals in mijn geval nieuwe schoenen of een Playstation.”

Gaan jullie erg verschillend met geld om?

Felicia: “Lars is wat vrijer met geld. Hij geeft sneller rondjes in de kroeg. Niet dat ik gierig ben hoor. Maar ik ga bewuster met geld op. Ik zou eerder zeggen: ‘We hebben al twee rondjes gegeven, nu is iemand anders aan de beurt’. Ik doe thuis dan ook de administratie en de geldzaken. Ik heb er wat meer controle over.”

Hebben jullie wel eens ruzie over geld?

Lars: “We hebben nooit ruzie over geld. Ja één keer, over de koffietjes die Felicia op haar werk haalde. Die betaalde ze van onze gezamenlijke rekening. Dat hoorde ze van haar eigen rekening te doen, vond ik. Maar dat ging echt nergens over. Verder hebben we nooit discussies over geld. Juist omdat we er zo open over zijn. Geld is geen taboe voor ons. We bespreken bijvoorbeeld ook wat we doen als we uit elkaar zouden gaan. We doen niet aan struisvogelen.”

Nog even terug naar het kaartspel. Raad je andere stellen aan om het te spelen?

Felicia: “Zeker. Het maakt je bewust van hoeveel je eigenlijk van elkaar weet. En je ontdekt of je hetzelfde over geldzaken denkt.”
Lars: “Het dwingt je om over geld te praten op een luchtige manier. Niet terloops of heel serieus, maar relaxed en leuk. En er komt écht een gesprek op gang waar je wat aan hebt. Als je een gezamenlijke rekening gaat openen, dan moet je het eigenlijk wel gespeeld hebben.”

Ook het kaartspel spelen?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de vragen van het Financieel Gelukkig Kaartspel? Speel het dan nu! 

Praat met je lover over geldzaken

Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Vind jij het lastig om met je lover over geldzaken te praten? Speel het kaartspel.

Speel het kaartspel

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!