Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Geldproblemen door de coronacrisis? Breng je inkomsten en uitgaven in kaart”

“Geldproblemen door de coronacrisis? Breng je inkomsten en uitgaven in kaart”

09-04-2020

Het is een onzekere tijd. De coronacrisis zet de wereld op z’n kop. Ook de financiële gevolgen zijn voor veel mensen groot. Wat kun je doen als je door de crisis in geldproblemen komt? We vragen het Karin Radstaak van het Nibud.

Om maar met de deur in huis te vallen: hoe houd je grip op je financiën in tijden als deze?

“Door de coronacrisis hebben veel mensen plotseling minder inkomsten. Of ze zien aankomen dat dit gaat gebeuren. Als je hiermee te maken krijgt, is het belangrijk om zo snel mogelijk je financiën in kaart te brengen. Wat zijn je huidige inkomsten en uitgaven? En wat zijn je inkomsten en uitgaven als er straks minder binnenkomt? Met onze maandbegroting kun je dit eenvoudig op een rij zetten.”

En dan?

“Als je weet wat je inkomsten en uitgaven van nu en straks zijn, kun je kijken of je ergens op kunt besparen. Ook hiervoor hebben we een handige tool: het Persoonlijke Budgetadvies. Daarmee ontdek je waar je geld blijft en hoe je uitgaven zijn in vergelijking met anderen. Misschien kun je abonnementen opzeggen of switchen van energieleverancier, omdat blijkt dat je bij een concurrent goedkoper uit bent.”

Goeie tips. Maar wat als deze besparingen onvoldoende opleveren?

“Allereerst: neem geen overhaaste beslissingen en probeer niet in de stress te schieten. Maak je je zorgen over je geldzaken? Deel dit dan met anderen. Bijvoorbeeld met een familielid, vriend of vriendin. Ik realiseer mij dat niet iedereen dat makkelijk vindt, maar het helpt wel. Door je geldproblemen bespreekbaar te maken, kun je samen zoeken naar oplossingen.”

Aegon denkt met je mee

Ben je klant bij Aegon? En heeft de coronacrisis gevolgen voor jouw inkomen? Misschien kun je daardoor je hypotheeklasten of premie voor je verzekering (even) niet betalen. Vertel het ons direct. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Bij welke organisaties kun je aankloppen voor oplossingen?

“Momenteel treffen veel organisaties maatregelen voor mensen die door de coronacrisis geldproblemen hebben. Naast de landelijke maatregelen vanuit de Rijksoverheid zijn er vaak regelingen vanuit gemeenten. Een voorbeeld is de woonkostentoeslag in de gemeente Almere. Normaal gesproken hoort een verhuisverplichting bij deze toeslag, maar die is tijdelijk opgeschort. Naast het checken van de maatregelen in je gemeente, is het verstandig om contact op te nemen met de organisaties waaraan je maandelijks geld betaalt. Dan kun je samen bespreken of uitstel van betaling mogelijk is.”

Heb je nog meer tips?

“Betalingsuitstel is voor veel mensen nu een welkome oplossing. Houd wel in je achterhoofd dat je het geld op een later moment moet betalen. Heb je spaargeld? Dan kan het interessant zijn om dat te benutten, ook al doe je dit liever niet. Verder moeten veel mensen nog belastingaangifte doen. Ben jij één van hen? Doe dat dan voor 1 mei. Misschien krijg je geld terug. Altijd fijn, vooral als je ineens minder inkomen hebt. En tot slot: het Nibud ontwikkelde een stappenplan waarmee je op een rij zet hoe je er financieel voor staat en wat je kunt doen als je inkomsten door de coronacrisis verminderen. Het is de moeite waard om dat te bekijken, zodat je overzicht houdt en op tijd kunt reageren op de nieuwe situatie.”

Tips om je geldzaken goed te regelen

Iedereen zit nu meer thuis. Begint het bij jou ook te kriebelen om een grote voorjaarsschoonmaak te doen? Misschien een goed moment om ook je financiële administratie meteen aan te pakken.

Check onze tips

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!