Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Ik kan na een bezoekje aan de boekhandel met wel 8 boeken de deur uitlopen”

“Ik kan na een bezoekje aan de boekhandel met wel 8 boeken de deur uitlopen”

18-12-2019

Boekenverslinder Freek ging de uitdaging aan! Hij wil graag bewuster zijn van zijn koopgedrag en gaat een maand lang niets kopen. Voor hem betekent dat: van véél boeken kopen naar géén boeken of andere spullen. We spraken hem voor én en na de challenge. Heeft hij het volgehouden?

Freek, je durfde het wel aan: een maand lang geen spullen kopen. Vertel!

“Deze challenge gaat natuurlijk over financieel bewustzijn. Maar ik vind ook dat het gaat over bewust koopgedrag. Jezelf vaker de vraag stellen: heb ik dit wel echt nodig? We kopen steeds meer en meer met zijn allen. En dat is allemaal niet even goed voor het milieu.”

Dat is een mooie bewuste insteek. Ben je er dan al mee bezig?

“Ja, ik ben bewust bezig met het milieu en wat voor invloed ons gedrag daarop heeft. Ik ben bijvoorbeeld sinds een jaar bewuster aan het eten. Steeds vaker kies ik ervoor om geen vlees te eten terwijl ik uit een echt carnivorengezin kom. Het bevalt me goed, ik voel me er prettig bij.”

Wat versta je onder spullen?

“Dat zijn dingen die je in het huishouden nodig hebt. Maar ook kleding en cadeaus. Ik reken eerste levensbehoeften, zoals boodschappen, hier niet onder. Het zijn de dingen die je eigenlijk niet écht nodig hebt. Ik ben zelf bijvoorbeeld erg gek op boeken. Dus dat mag straks niet meer. En ik koop ook regelmatig wijn of bier. En nee, het wordt niet meteen een alcoholvrije maand. Ik heb nog wel een voorraadje!”

Hoe vaak koop je dan eigenlijk iets?

“Ik koop met enige regelmaat kleding. Gisteren heb ik een regenjas gekocht omdat ik die nodig heb voor mijn citytrip naar Ierland. Daar denk ik ook niet lang over na. Ik koop het gewoon. En ja, ik ben dus een boekenverslinder. Ik kan in een bezoekje aan de boekenwinkel ineens 8 boeken meenemen.”

 

Een maand later op de biechtstoel...

Nou, ik ben benieuwd.. Heb je het volgehouden?

“Ik moet bekennen dat ik toch iets heb gekocht. Uiteindelijk toch tijdens mijn reis in Ierland. We waren bij een rugbywedstrijd en het was echt heel koud. Een maat van mij heeft toen een muts voor me gekocht. Maar die heb ik wel weer terugbetaald. Wel pas na 30 november maar toch...”

Heb je moeilijke momenten gehad de afgelopen maand?

“Ja, ik had een verjaardag. Ik stond al in de Gall & Gall om een paar lekkere flessen wijn te kopen als cadeau. Maar ineens bedacht ik me: ik mag helemaal niets kopen. Ik heb toen uiteindelijk een paar mooie flessen wijn die ik nog had staan gegeven. Maar verder ging het best oké.”

Klinkt alsof je er best makkelijk doorheen fietste..

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben dat ik de challenge in november heb gedaan. Als ik dit in december had moeten doen, zou het echt een stuk moeilijker worden. De maand november is ook wel een beetje stilte voor de storm.”

Heeft het je wel bewuster gemaakt?

“Mijn fiets is kapot gegaan. Dat gebeurde net voordat ik begon met de challenge. Ik heb toen uiteindelijk in mijn vriendenkring om hulp gevraagd en iemand had een fiets staan. Die mocht ik gewoon gratis ophalen. Als ik de challenge niet had gedaan, was ik deze mooie kans misgelopen.”

Nu mag je weer: welk boek ga je als eerst halen?

“Oeh, ik heb er al wel twee op mijn lijstje staan. Junpei Gomikawa – Menselijke Voorwaarden. Dat is een Japanse roman die vorig jaar naar het Nederlands vertaald is. En van Rutger Bregman – De meeste mensen deugen. Waarschijnlijk koop ik ze gewoon allebei.”

 

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!