Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Kim gaat de financiele uitdaging aan
Blog Sparen “Ik loop regelmatig door de winkelstraat uit gewoonte”

“Ik loop regelmatig door de winkelstraat uit gewoonte”

08-10-2019

Een shirtje hier, een boek daar… Kim kocht onbewust heel wat spullen die ze eígenlijk niet echt nodig had. Tijd voor een financiële detox! Ze ging de uitdaging aan: geen spullen kopen in de maand september.

Eind augustus spraken we Kim over haar uitdaging in de maand erop.

Wat versta jij eigenlijk onder ‘geen spullen kopen’?

Kim: “Kleding, dingen voor in huis, voor in de keuken. Boeken, ook zo’n valkuil. Ik denk gemakkelijk: ‘Oh, maar die schoenen of dat shirtje heb ik echt nodig’. Dan zie ik iets op Instagram dat ik móet hebben, en wel nu. Ik ben geen grote online shopper. Maar ik loop regelmatig even de winkelstraat in. En dan koop ik toch weer iets bij Hema.”

Hoeveel denk je dat je gaat besparen?

“Ik denk altijd dat het wel meevalt hoeveel geld ik uitgeef. Maar als ik dan mijn bankafschrift bekijk, blijkt het toch aardig op te tellen. Het zal zo’n 100 tot 150 euro zijn, want ik koop geen heel dure dingen.” 

Een maand later spraken we Kim opnieuw… 

Hoe is het gegaan?

“Het ging goed, op een paar missers na. Ik ben een weekendje naar Parijs geweest, maar dat ging prima. Ik heb veel geld uitgegeven aan eten en drinken, maar niet aan spullen. Normaal koop ik altijd een magneet op vakantie. Maar nu dus niet.”

Wat voor missers heb je gemaakt?

“Ik was helemaal vergeten dat ik halverwege de maand zou beginnen met een zwemcursus. Daar had ik wat materialen voor nodig. Daar kwam ik echt niet onderuit. En mijn telefoon ging stuk. Heel erg stuk. Ik ben langs twee winkels geweest en die hebben me afgeraden om hem te laten repareren. Een nieuwe was goedkoper. Dus ik heb een nieuwe telefoon gekocht, met pijn in mijn hart. Het is wel een abonnement van 2 jaar, dus geen grote aanslag op mijn rekening.”

Vond je het lastig om de uitdaging vol te houden?

“Ik heb wel een paar keer door de stad gelopen uit gewoonte. Dan ging ik naar de markt en dan liep ik automatisch wat winkeltjes in. En dan dacht ik: wat doe ik hier? Dit zou ik niet doen. Ik zit bewust minder op social media, zodat ik minder geïnfluenced kan worden. Ik probeer heel bewust te denken: wil ik dit kopen omdat ik het zélf wil? Of omdat ik het bij iemand anders heb gezien? Ik merk dat dat helpt bij impulsaankopen. Vaak vergat ik na een tijdje dat ik iets überhaupt wilde hebben.”

Heb je veel geld bespaard deze maand?

“Nou, nee. Ik heb een hele dure maand gehad. Er werden heel veel jaarlijkse kostenposten afgeschreven. En ik had een paar tegenvallers achter elkaar. Soms heb je zulke maanden. Dus het was maar goed dat ik daarnaast geen spullen kocht, haha.”

Zou je het andere mensen aanraden, een maand lang geen spullen kopen?

“Ja, zeker. Je krijgt inzicht in hoe vaak je onbewust aankopen doet. Als je wat langer stilstaat bij de vraag of je iets écht nodig hebt, dan merk je dat het antwoord vaak ‘nee’ is. Ik wilde al langere tijd minder consumeren. Zowel met het oog op kostenbesparing als duurzaamheid. Dus deze maand was daar echt een boost voor. Ik denk er nu zelfs over om in 2020 een half jaar lang geen nieuwe kleding te kopen!”

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!