Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Ik moest mijn hand ophouden bij mijn vader”

“Ik moest mijn hand ophouden bij mijn vader”

08-06-2020

Desiree (27) ging op studiereis naar Australië. Ze hield er herinneringen voor het leven aan over, maar ook een deuk in haar banksaldo. Inmiddels is ze schuldenvrij en kocht ze haar eerste koophuis. Hoe ze dat deed? Budgetteren! Lees hier hoe je dat net zo succesvol doet als Desiree.

Als een koningin in Sydney

“Er is een moment geweest waarop ik niks meer had”, begint Desiree haar verhaal. “Ik gaf al mijn spaargeld uit in Australië, waar ik 7 maanden studeerde. De prijzen om te leven in Sydney bleken hoger dan verwacht. En heel eerlijk: ik heb in die tijd alles gedaan wat kon en niks gelaten.” Desiree wist dat ze na deze tijd haar hele leven nog moest werken. Daarom werkte ze daar niet. Uiteten, weekendtripjes naar toffe plekken en op ‘vakantie’ naar Bali. Ze leefde als een koningin in Sydney.

Maar toen was ze terug...

Ze vond snel een baan, maar nam na 3 maanden ontslag. Daarna moest ze haar vader om financiële hulp vragen en dat was voor haar een dieptepunt. “Het voelde niet goed. Ik wilde onafhankelijk zijn, maar dat ging niet. Ik moest mijn hand ophouden bij mijn vader en dat vond ik zo naar.” Desiree had gelukkig snel een nieuwe baan. Ze betaalde al het geleende geld terug en was binnen een paar maanden schuldenvrij. Toen konden er weer leuke dingen gedaan worden zonder schuldgevoelens. Er ging niet meer uit dan dat er binnenkwam, dus er was balans.

Het stopte niet bij balans

Toen ze al aardig op de rit was, werd Desiree gewezen op een budgetteer app. Vanaf toen begon ze met budgetteren. Het werd een sport voor haar. Wat ze doet? Ze houdt haar geld nauwlettend in de gaten met behulp van een app. Hiermee streef je (gemakkelijk) je persoonlijke financiële doel na. Bijvoorbeeld in het geval van Desiree; sparen voor je eigen droomhuis en het opknappen plus inrichten ervan. In de app breng je je in- en uitgaven van een maand in kaart. Je maakt categorieën en daar hang je budgetten aan. Bijvoorbeeld €150 voor de boodschappen en €100 voor leuke dingen doen in de maand. Dan komt de grootste uitdaging: je houden aan het gestelde budget.

Tools voor budgetteren

Er zijn veel apps op de markt waarmee je kunt budgetteren. Je hebt gratis varianten en apps waarvoor je betaalt. Check voordat je begint welke app het beste bij jou past.

Balans vinden tussen plezier maken en je doel nastreven

Met de app werk je een maand vooruit. Desiree begint dan ook de eerste van de maand met haar budget voor de komende weken. “Vooraf bepaal ik waar ik mijn salaris aan uitgeef. Ik check welke dingen er op de planning staan en kijk of het gaat passen voor die maand. Het is een balans vinden tussen plezier maken en je doel nastreven. Je wilt ook niet alleen maar binnenzitten en geld tellen natuurlijk”, aldus Desiree. “Het is een sport geworden om zo min mogelijk uit te geven, maar toch een fijn leven te hebben.”

“Mijn spaargeld aanraken is geen optie”

Desiree voelt zich door het budgetteren heel erg in controle over haar eigen leven. Ze weet precies wat ze doet en kan doen. Desiree: “Je weet je limiet, die stel je zelf in. Je wilt bijvoorbeeld € 300,- aan boodschappen besteden per maand. Dan weet je dat je, als je over het budget gaat, op een andere categorie moet inbinden. Mijn spaargeld aanraken is geen optie”. De grootste slag heeft Desiree geslagen toen ze net begon met budgetteren. Er viel veel te bezuiningen. Denk vaste lasten, abonnementen maar ook in de vrije besteding als boodschappen en kleding. Ze vroeg zich bij alle categorieën af: past de huidige uitgave in mijn leven? Wat heb ik over voor deze categorie?

Een ijzeren financiële discipline

Dat Desiree door het budgetteren een ijzeren financiële discipline heeft, mag duidelijk zijn. Voor haar eigen huis volgt ze ook trouw haar budgeteerprincipes. Haar portemonnee laat het toe om meerdere dingen in huis tegelijk op te knappen. Toch kiest ze ervoor om het in fases te doen. Zo is ze extra blij met haar nieuwe spullen. De ene maand koopt ze een nieuwe bed en de andere maand knapt ze haar balkon op. Het is een soort beloningssysteem: even geduld hebben en dan mag je weer leuke dingen doen of kopen.

Waarom zou je meer uitgeven als je meer hebt?

Wat opvalt, is dat Desiree meer is gaan verdienen door de jaren heen, maar niet méér uitgeeft. “Waarom zou je meer uitgeven als je meer hebt? Het maakt mij niet gelukkiger om meer geld uit te geven dan nodig. Waar ik gelukkig van word, is dat mijn spaarrekening hoger wordt. Hierdoor heb ik ook een eigen huis kunnen kopen, daar word ik echt gelukkig van.” Het ideaal van Desiree is om uiteindelijk helemaal vrij te zijn van een hypotheek. Of dat realistisch is moet ze zelf nog berekenen (en budgetteren).

4 spaartips van fanatieke spaarder Desiree...

  1. Investeer in een goede app om te budgetteren. Het levert je meer op dan het kost.
  2. Stel jezelf doelen. Wat wil ik over een week, maand of jaar gespaard hebben?
  3. Als je koopt, koop kwaliteit. De spullen gaan langer mee en kosten je daardoor minder.
  4. Zorg voor een buffer voor onvoorziene kosten. Het is zuur om je budget om te moeten gooien als je lekker bezig bent.

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?