Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Ik wil geen dief zijn van mijn eigen portemonnee”

“Ik wil geen dief zijn van mijn eigen portemonnee”

28-10-2019

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld om gaat? Bij Aegon denken we van wel. Berdien Wiegant (32) trekt haar mooie, blauwleren portemonnee waar heel veel inzit: van verfomfaaide bonnen tot een goudkleurige make-upverpakking. En maar liefst 22 pasjes!

Knipgetallen

Cash in de knip: 250,- (normaal alleen een briefje van €50,- maar dit keer zat er ook vakantiecash in)

Aantal pasjes: 22

Knip sinds: 2017

Bijzonderheid: Een verlopen Staatslot en een gouden make-upverpakking

Een lekker handzaam formaatje

Berdien noemt haar blauwe knip een lekker handzaam formaatje. “Ik heb hem zelf gekocht. Het is een mooie tussenmaat, want ik had eerst een heel grote en daarna een heel kleine. Ik ga nu voor de gulden middenweg.” Waarom werkt dit formaat wel? “Wat voor mij belangrijk is, is dat ik mijn pasjes er goed in kan ordenen. Dat is ook wel nodig, want ik heb er flink veel!”

“Dé huispas, zo noemden we dat in onze studententijd”

Er zitten voorin 2 bankpasjes. “Ja, ik heb mijn eigen pas en de huispas.” Een huispas? “Ja, de huispas is van de gezamenlijke rekening van mijn vriend en mij. Die term is blijven hangen uit onze studententijd. Zo noem je de pas van het studentenhuis. We betalen daar de hypotheek van, maar ook alle verzekeringen en de boodschappen. Ook sparen we hier samen op. We hebben ieder ook nog ons eigen rekening: hij voor zijn prijzige sporthobby’s en ik voor mijn soms dure aankopen. Dan hoeven we ons daarvoor niet te verantwoorden.”

En nog meer pasjes…

Meer dan de helft van de pasjes zijn kortings- of spaarpassen: onder andere voor de kapper, meerdere parfumeriezaken én de supermarkt. “Ik hou van geld besparen. Mijn make-up koop ik altijd groot in als er een aanbieding is. Dat verklaart trouwens ook waarom er een verpakking van mijn concealer in mijn portemonnee zit. Dit is de kleur die ik in de winter gebruik, dan vergeet ik dat niet.”

‘Maak geen probleem van het probleem’

“Tijdens een sessie over omdenken kreeg ik een kaartje met de omdenkmatrix. Een aantal vuistregels die me helpen als ik even in de knoop zit. Ik kan best hoge verwachtingen hebben. Als ik dan even kijk op dit kaartje, kan ik alles wat makkelijker relativeren door los te laten of om te denken. De beste tip die erop staat, is: maak geen probleem van het probleem.”

 

De bende bonnetjes

Hoe zit dat met die chaotische bende van bonnetjes terwijl je van orde houdt? “Ja, het is een troepje maar ik bewaar van alles: de bonnetjes waar ik nog een Tikkie voor moet sturen. Maar ook bonnen van postpakketten, die berg ik op totdat ik de bevestiging heb gekregen dat het pakket goed ontvangen is. En bonnetjes van dure aankopen zijn ook onderdeel van de financiële administratie. Voor de zekerheid.”

De vrijheid van 26 miljoen

Tussen de verfomfaaide bonnetjes prijkt er een oranje Staatslot. ‘Hij is weliswaar van januari 2019, maar je weet het maar nooit! Ik heb er al een tijdje geen gekocht maar droom wel vaak weg bij wat ik zou doen met 26 miljoen.” Wat ik ermee zou doen? Zes maanden buitensporig geld uitgeven: een heel dikke auto kopen, een huis in het buitenland. Maar daarna zou ik ook wel weer normaal doen, want tsja.. Je hebt het niet écht nodig. Het lijkt me vooral fijn om dat gevoel van financiële vrijheid te ervaren.”

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!