Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Je leert elkaar kennen door te kijken naar je relatie met geld”

“Je leert elkaar kennen door te kijken naar je relatie met geld”

09-07-2019

Bregje Bressers is sinds 9 jaar relatietherapeut. Zelf noemt ze het liever ‘relatiebegeleider’: “Een neutrale derde die luistert, meekijkt en teruggeeft wat ze ziet. Dat kan heel goed zijn voor je relatie.” Wij spraken haar over relaties, geld én over het Financieel Gelukkig Kaartspel.

Je hebt het kaartspel zelf gespeeld. Wat vond je ervan?

“Ik heb het spel gespeeld samen met een bevriend stel. De kinderen waren op de achtergrond met hun eigen dingen bezig. Maar op een gegeven moment gingen zij óók meedoen. Vragen als ‘Ben je liever knap en arm of lelijk en rijk?’, spreken kinderen natuurlijk ook aan. Het was grappig, we hebben gelachen. De interessantste vraag vond ik ‘Welke uitgaven houd je voor mij geheim?’. Geheimen onthullen is heel goed voor je relatie. Het kan voor ruzie zorgen, maar uiteindelijk brengt het je dichter bij elkaar.” 

Zie je in je praktijk veel ruzies over geld?

“Jazeker. Onder alle lagen van de bevolking, arm en rijk. Echt te weinig geld hebben kan natuurlijk voor veel spanning zorgen. Als je je huis, auto en boodschappen niet meer kunt betalen: dat is heel stressvol, vooral als je kinderen hebt. Maar iederéén kan ruzie over geld hebben. Waar wordt het aan uitgegeven? Wie verdient wat? Wat is eerlijk? Allemaal vragen die ik terugzie. Maar geld is eigenlijk niet de échte oorzaak van ruzies. Het is eerder een uiting van een dieperliggend probleem. Er gaat op communicatief gebied iets niet goed. Als we dáár aandacht aan besteden, gaan mensen elkaar beter begrijpen en komen er sneller oplossingen.”

Is het belangrijk om over geld te praten in een relatie?

“Ja, want hoe je met geld omgaat, zegt veel over jou als persoon. Je verhouding met geld ontstaat al in je kindertijd. Sta je vol vertrouwen in het leven? En durf je geld te laten stromen? Of ben je bang voor afwijzing en tekort? Een voorbeeld: sommige mensen vinden het lastig om steun te vragen. Die hebben het gevoel alles zelf te moeten doen in het leven. Zo iemand zal het moeilijker vinden om een gezamenlijke rekening te openen.”

Heb je nog andere adviezen voor een goede relatie?

“Totale eerlijkheid en openheid zijn heel belangrijk. Durf kwetsbaar te zijn. Als je een lange relatie wilt, moet je jezelf laten zien. Wat houdt je bezig? Waar zitten je zorgen? Wat is je toekomstdroom? Praat erover! Blijf nieuwsgierig. Ga geen aannames doen, maar stel vragen.” 

Daar sluit het kaartspel mooi op aan. Kan dit spel dan ook helpen om relatieproblemen te voorkomen?

“Zeker! Dit zijn luchtige vragen waarmee je het gesprek aan kunt gaan. En ga daarna vooral ook de diepte in. Praat over hoe belangrijk geld voor je is. Wat geld voor jou betekent. Hoe je ouders met geld omgingen, en wat dat met jou heeft gedaan. In het begin kan dat spannend en ongemakkelijk zijn. Maar ga zo snel mogelijk het gesprek over geld aan. Want je leert elkaar kennen door te kijken naar je relatie met geld. En daar is dit spel heel geschikt voor.”

Ook toe aan een goed gesprek?

Wil jij ook het gesprek over geld aangaan met je lief? Ga er dan eens goed voor zitten, kijk elkaar diep in de ogen en pak het Financieel Gelukkig Kaartspel erbij. 

Ben je geïnteresseerd in de begeleiding van Bregje, neem dan contact met haar op.
 
 
Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!