Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Leren fietsen doen kinderen ook niet als ze achterop bij hun ouders blijven zitten”

“Leren fietsen doen kinderen ook niet als ze achterop bij hun ouders blijven zitten”

18-03-2019

Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met geld. Maar hoe begin je als ouder daarmee? Hoe ga je om met zakgeld? En wanneer open je een rekening voor je kind? Tijdens de Week van het Geld vertelt Marion Weijers, adviseur budgetvoorlichting van Nibud, hoe je je kids financieel bewust maakt.

Tijdens de Week van het Geld (25 t/m 29 maart 2019) worden op basisscholen activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. Zo staan gastsprekers van banken en verzekeraars voor de klas om ze op een leuke manier financieel bewust te maken.

Hoe belangrijk is het dat kinderen financieel bewust worden?

“Heel belangrijk. Het hoort bij de opvoeding. Hoe jonger ze bewust worden van geld, hoe beter ze later ermee omgaan. Op het moment dat je zoon of dochter vragen stelt over geld of dat ze leren tellen, kun je hier al mee beginnen. Ik vergelijk de financiële opvoeding met leren fietsen. Dat leren ze ook niet als ze achterop bij de ouders blijven zitten.”

Leren omgaan met geld, hoe begin je daarmee?

“Door zakgeld te geven, leren ze op jonge leeftijd de waarde van geld. Ze mogen dan zelf bepalen wat ze ermee doen en mogen fouten maken. Als ze bijvoorbeeld iets kopen en het gaat na twee dagen stuk, dan kan een kind daar heel verdrietig om zijn. Maar daar leren ze juist van. Het is ook heel belangrijk dat een ouder geen extra geld geeft. Op = op, dan moeten ze wachten.”

Tip van Marion: praat altijd positief met je zoon of dochter over geld. Houd daarom nooit zakgeld een week in om te straffen. Het is een leermiddel en géén strafmiddel.

En wanneer open je een rekening voor je kind waar ze hun zakgeld op krijgen?

“In de eerste jaren is het vooral belangrijk dat je wekelijks fysiek geld geeft. Op die manier is geld tastbaar en kunnen kinderen zien waar het geld naartoe gaat. Vanaf 9 á 10 jaar kunnen ze abstracter denken. Dan is het mogelijk om het zakgeld wekelijks op een bankrekening te storten. Ze kunnen dan ook beginnen met pinnen. Handig voor ouders is dat je de rekening van je kind kunt koppelen aan je eigen rekening. Zo kun je bijhouden waar het geld naartoe gaat.“

Hoe zit het dan met het sparen?

“Sparen is net als zakgeld óók een belangrijk onderdeel van leren omgaan met geld. Sparen is leren om je behoeften niet gelijk te bevredigen, maar ze uit te stellen. Je kunt als ouder samen met je kind afspreken hoeveel hij of zij kan sparen. Bijvoorbeeld de helft van het zakgeld. Daarnaast kun je samen kijken naar een spaardoel. Als dat bijvoorbeeld een Lego-trein is: hoe duur is deze en hoeveel geld moet je opzij leggen? Je kunt aanmoedigen nog wat klusjes te doen zodat ze hun spaardoel sneller bereiken. Wanneer kinderen willen sparen, is het slim om daarvoor een spaarrekening te openen. Bij jonge kinderen werkt een fysieke spaarpot beter, omdat ze dan écht zien dat het steeds meer wordt.”

Wanneer ga je over van zakgeld naar kleedgeld?

“Nou, je gaat niet over, het kleedgeld komt er rond het 12e jaar bij. Kleedgeld heeft een heel ander doel dan zakgeld. Met zakgeld leren kinderen omgaan met geld en met kleedgeld leren ze óók plannen. Kleding koop je over het algemeen niet iedere week. Het is daarbij belangrijk dat wanneer je zoon of dochter kleedgeld krijgt, je niet tijdens een dagje shoppen alsnog een broek of shirt betaalt.”

Tip van Marion: maak altijd afspraken met je kind over zakgeld en kleedgeld. Het is handig als het duidelijk is waar het geld voor bestemd is. Moeten ze bijvoorbeeld ook zélf ondergoed en een winterjas kopen?

Wil je meer informatie over de financiële opvoeding van je kind? Lees dan dit blog van het Nibud.

Shanna van der Valk,
Redacteur
Geld kan voor sommige een lastig onderwerp zijn. Maar niet voor mij! Als contentredacteur bij Aegon schrijf ik over geldzaken en geef ik tips. Tips over sparen en besparen. Mijn doel? Mensen bewust maken van hun financiën, uitgaven en spaarplan.