Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Jennifer geeft ons een blik in de knip
Blog Sparen “Mijn portemonnee zit vol feel good-dingen"

“Mijn portemonnee zit vol feel good-dingen"

03-10-2019

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld om gaat? Bij Aegon denken we van wel. De knip van Jennifer Braaksma-Zijlstra (50) bevat, naast geld, nog heel veel andere dingen: “Het is eigenlijk een beurs vol herinneringen.”

 

Knipgetallen

  • Cash in de knip: €30,70
  • Aantal pasjes: 21
  • Knip sinds: 2016
  • Bijzonderheid: telefoonkaart uit 1997

Een grote beurs vol ‘rommeltjes’

De portemonnee van Jennifer belooft heel wat: een groot, bruin exemplaar van gevlochten leer met véél vakjes. Die blijkt ze hard nodig te hebben, want de knip zit bomvol. “Er zitten heel veel rommeltjes in,” lacht ze verontschuldigend. Het eerste pasje dat tevoorschijn komt is een kleurenkaart: “Ik heb ooit een advies gehad bij zo’n kleurenconsulent. Op dit kaartje staan alle kleuren die mij goed staan. Handig als je kleding gaat kopen.”

Heel veel spaarkaarten

Er volgt een uit elkaar vallend foldertje (“Van de intranet-app, omdat ik altijd de volgorde van aanmelden vergeet”), een knoop (“Die is vast tijdens werk van een blouse gevallen”) en een kassabon (“Van een tapasrestaurant waar ik laatst met vrienden ben gaan eten”). En dan volgen de spaarkaarten. Heel veel spaarkaarten. Van de warme bakker, voor een tas vol broodjes of koeken. Van de kapper, voor een gratis knipbeurt. Van de bloemenwinkel, voor €10,- korting op een boeket. De drogist, de juwelier, het plaatselijke koffietentje: ze hebben allemaal spaar- en stempelkaartjes, en Jennifer bewaart ze trouw. Soms zelfs dubbel, als ze er eentje kwijt is geraakt.

De Elfstedentocht van 1997

En dan komt er een wel héél bijzondere kaart tevoorschijn. “Dit is een ouderwetse telefoonkaart. Een collectors item, van de Elfstedentocht uit 1997. Kijk, Henk Angenent staat erop.” Wat doet zo’n oude kaart in haar portemonnee? “Weet ik eigenlijk niet. Ik vind hem nog steeds heel mooi.  Er staat ook nog geld op, 10 gulden. Ik heb hem nooit gebruikt.”

Jennifer laat de telefoonkaart van de Elfstedentocht zien

Feel good-portemonnee

De portemonnee van Jennifer lijkt een verzamelplaats te zijn van dingen die ze niet kwijt wil raken. “Dit is een papiertje met de naam en kleur van ons laminaat dat we laatst hebben uitgezocht. Hier is een songtekst die ik uit een tijdschrift heb geknipt. De tekst raakte me. Ik wil er regelmatig naar kunnen kijken. En dit is een kaartje met een aardige tekst van een collega. Mijn portemonnee zit vol feel good-dingen, ja. Het is een beurs met herinneringen.” 

Pasfoto’s en een moederdagcadeau

“Deze kassabon is van de juwelier uit ons dorp. Ik heb daar voor de verjaardag van mijn dochter een ketting gekocht. Ze was er heel blij mee.” Jennifer heeft 2 dochters, van 16 en 19. Ze laat twee pasfoto’s zien van haar oudste dochter. Een oude en een recente. “Leuk om te zien hoe groot ze is geworden.” Een foto van haar jongste dochter heeft ze niet: “Die houdt daar niet van. Maar ik heb van haar wel een moederdagcadeau van lang geleden in mijn portemonnee. Een sleutelhanger met haar naam erop.”

Us bin zunig

Beide dochters hebben een bijbaan in de supermarkt: “Dat vind ik belangrijk. Ze verdienen hun eigen salaris en ze doen ook levenservaring op.” Thuis gaat Jennifer over de financiën. “Mijn man laat dat aan mij over. Tot de belastingaangifte aan toe. Ik vind het wel een sport. Ik hou goed in de gaten waar dingen in de aanbieding zijn. Maar ik cross er niet het hele dorp voor door. Oh kijk, hier heb ik nog een cadeaukaart van Etos. Daar staat nog een bedrag op; ik geef cadeaukaarten nooit direct uit. Ik wacht tot ik iets zie wat ik écht leuk vind. Us bin zunig, haha.”

De inhoud van Jennifers portemonnee
Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!