Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Sparen om te sparen werkt niet. Spaar met een doel”

“Sparen om te sparen werkt niet. Spaar met een doel”

05-04-2019

Sparen is voor de spenders onder ons een pijnlijk onderwerp. We willen het wel, maar het lukt niet. Tijdens het interview met consumentenpsycholoog Patrick Wessels wordt duidelijk waar dat aan kan liggen. Wist je bijvoorbeeld dat een spaarrekening bij een andere bank verschil kan maken?

Patrick, hoe komt het dat we wel wíllen sparen, maar dat het niet lukt?

“Sparen om te sparen, werkt niet. Je moet een doel hebben en daar naartoe werken. Zoals een wereldreis, nieuwe auto – noem maar op. Plannen is daarbij heel belangrijk. Hoeveel heb je nodig voor jouw spaardoel en wat ga je elke maand opzij zetten? Het is bovendien beter om je te richten op het succes dat je hebt geboekt in plaats van hoeveel geld je tekort komt. Wanneer je bijna bij je doel bent, draai je het om. Dan kijk je naar hoeveel maanden je nog moet sparen.”

Ben jij zelf wél een spaarkoning?

“Ik spaar heel hard voor iets en geef het makkelijk uit aan datgene waarvoor ik heb gespaard. Ik vind het niet fijn om geld op mijn spaarrekening te hebben zonder er iets mee te doen. Daarom heb ik doelen op een rij gezet. Ik heb hiervoor vijf verschillende spaarrekeningen, bijvoorbeeld voor een nieuwe auto en een buffer. Ik reken uit hoeveel ik moet sparen en zie de geldpotjes opbouwen. Dat motiveert mij.”

Wat is jouw gouden tip om geld van je spaarrekening niet steeds terug te boeken naar de betaalrekening?

“Zorg ervoor dat spaargeld moeilijk terug te boeken is naar je betaalrekening. Als je een spaarrekening én betaalrekening bij dezelfde bank hebt, heb je binnen 10 seconden geld overgemaakt. Heb je een spaarrekening bij een andere bank? Dan moet je geld overmaken, een dag wachten en dan heb je eindelijk je geld. Daar heb je niks aan als je nú in de winkelstraat staat. Dus maak het voor jezelf extra moeilijk om geld terug te boeken. En als je er een dag erover nadenkt, wil je het misschien niet meer kopen.”

Ik heb zelf twee maanden geen kleding gekocht. Daarmee heb ik veel bespaard, maar ik werd er niet gelukkig van.

“Je moet erachter komen waarom je bepaalde dingen koopt. Het kan zijn dat je geld uitgeeft voor een geluksgevoel. Dan moet je eerst iets anders vinden waar je dat gevoel óók vandaan kan halen. Doe je dat niet, en stop je ineens met geld uitgeven, dan haal je dat geluksgevoel weg. Dat is niet de bedoeling. Geld uitgeven op zich is niet erg. Als je maar weet wáárom je het doet. Als je daarachter bent, dan kun je je gedrag veranderen.”

Shanna van der Valk,
Redacteur
Geld kan voor sommige een lastig onderwerp zijn. Maar niet voor mij! Als contentredacteur bij Aegon schrijf ik over geldzaken en geef ik tips. Tips over sparen en besparen. Mijn doel? Mensen bewust maken van hun financiën, uitgaven en spaarplan.