Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen “Zo moeilijk is het niet”

“Zo moeilijk is het niet”

08-10-2019

Even langs de koffiezaak op het station. Even een broodje halen in de kantine. Dit soort uitgaven liepen flink in de papieren bij Iris. Daarom besloot zij de uitdaging aan te gaan! Iris kocht in de maand september geen eten en drinken buiten de deur.

Eind augustus spraken we Iris over haar uitdaging in de maand erop.

Wat versta jij onder ‘geen eten en drinken kopen buiten de deur’?

Iris: “Ik haal regelmatig een bakje koffie op het station. En ’s middags weer, in de koffiebar op mijn werk. Vaak zit daar dan wat lekkers bij. Lunchen doe ik eigenlijk altijd in het bedrijfsrestaurant. Of ik haal iets bij de bakker. Dat kost me dus elke dag veel geld. Uit eten gaan in restaurants doe ik eigenlijk niet zo veel. Dus de weekenden zijn voor mij juist goedkoop. Dan eet ik gewoon thuis een broodje met mijn gezin. Maar doordeweeks op mijn werk gaat het helemaal mis.”

Hoeveel denk je dat je uitgeeft aan eten en drinken?

“Ik zit toch wel op een tientje per dag. En als je dan 4 dagen per week werkt… Dat is best veel. Maar het gaat me eigenlijk niet eens om de kostenbesparing. Ik doe mee vanwege de uitdaging.”

Wat wil je anders gaan doen?

“Koffie kan ik gewoon uit de automaat halen. En ik ben van plan om op kantoor een zak brood te halen om te smeren. Ik zie het niet zitten om thuis elke dag brood te smeren. Met twee kleine kinderen heb ik daar ’s ochtends geen tijd voor. En ’s avonds brood smeren… Dat vind ik niet lekker. Bovendien: als ik een broodtrommel op mijn bureau heb staan, is die leeg voordat het lunchtijd is. Ik heb een beetje last van bodemdrift, haha.” 

Een maand later spraken we Iris opnieuw…

Hoe is het gegaan?

“Eigenlijk wel goed. Het viel allemaal best mee. Ik heb 2 keer gesmokkeld, moet ik eerlijk zeggen. Eén keer was mijn brood niet meer goed. Het zag er echt niet lekker meer uit. Maar toen heb ik voor 2 euro in het bedrijfsrestaurant gegeten. Dus ik ben niet losgegaan ofzo. En één keer heb ik koffie gehaald op het station. Ik had zo’n slechte nacht gehad met de kleintjes… Ik móest gewoon koffie hebben.”

Heb je moeilijke momenten gehad?

“Nee, eigenlijk niet. Soms dacht ik ‘hm, een ham-kaascroissant is wel lekker’. Maar ik heb het toch steeds bij brood met een plak kaas gehouden. Veel collega’s zeiden: ‘dan trakteer ik jou toch’. Maar ja, dan schiet je je doel voorbij. Het idee is toch dat het uit mijn ritme gaat om elke dag koffie te halen.”

En is het nu uit je ritme?

“Ja. De maand is nu voorbij, maar ik heb vandaag ook niet in het bedrijfsrestaurant geluncht. Ik wil het ook echt wel langer volhouden dan alleen afgelopen maand. Ik mag best een keer koffie halen, maar het moet geen gewoonte worden.”

Zou je het anderen aanraden?

“Zeker! Sowieso om inzicht te krijgen in wat je nu eigenlijk uitgeeft. En hoe het ook anders kan. Bij mij was het allemaal automatisme. Ik lette er niet eens meer op – ik deed het gewoon. En zo moeilijk is het niet.”

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!