Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen 4 tekenen dat het tijd wordt om te sparen en besparen

4 tekenen dat het tijd wordt om te sparen en besparen

17-06-2019

“Besparen? Ben je gek! Ik heb toch een baan? Ik kan toch al mijn vaste lasten betalen?” Tuurlijk. Maar dat neemt niet weg dat het tijd wordt om je spaarrekening een boost te geven. Bekijk hieronder de 4 tekenen dat het tijd wordt om het roer om te gooien.

1. Je houdt niks over eind van de maand

Zodra je salaris is gestort, zit jij alweer op het terras je welverdiende centjes weg te drinken. Hartstikke leuk, maar rond de twintigste van de volgende maand begin je het benauwd te krijgen. Elke keer weer... Nog een paar dagen en dan wordt het salaris weer gestort. De laatste dagen toch maar wat rustiger aandoen. Geen goed teken dus!

Wat kun je daartegen doen?

Wanneer je aan eind van de maand niks meer overhoudt, geef je dus meer uit dan dat erin komt. Houd per week een bedrag aan wat je die week mag uitgeven. Zo behoud je overzicht en zit je niet elke keer te wachten op je salaris. Meer tips nodig? Klik dan hier voor tips hoe jouw rekening stabiel blijft.

2. Je haalt je spaardoelen niet

Een vakantie, een nieuwe laptop of een mooie leren tas… Je weet wat je graag wilt, maar het lukt niet om er te komen. Je zet een bedrag naar je spaarrekening, maar dat gaat aan het einde van de maand altijd terug naar je betaalrekening. Jouw spaarrekening wordt een doorn in het oog. In plaats van dat je er trots op bent, kijk je er met afschuw naar. Diep in je hart weet je heel goed dat dit niet langer kan.

Wat kun je daaraan doen?

Zorg voor een spaardoel met een duidelijk plan. Bedenk daarbij een doel wat je graag wilt bereiken. Want van doelen halen raak je gemotiveerd. Leg de lat niet gelijk hoog. Zet aan het begin kleine bedragen over naar je spaarrekening. Wanneer dit goed gaat, kun je het bedrag verhogen. Lees hier hoe je een spaarplan maakt.

3. Je hebt geen potje ‘onvoorziene kosten’

Je betaalt altijd netjes je verzekeringen en belastingen. Daar kan nooit iemand wat van zeggen. Maar wat als er iets gebeurt wat je niet had kunnen voorzien? Daar heb je geen een potje voor. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine. Die heb je toch echt nodig… Heel verstandig dus om een potje klaar te hebben voor dit soort gevallen.

Wat kun je daaraan doen?

Probeer maandelijks 10% van je netto maandinkomen naar een spaarpotje te schuiven voor onvoorziene kosten. Houdt daarbij de richtlijnen van het Nibud aan: 4500 euro voor 2 personen in een huurhuis en 8500 euro voor een gezin in een koopwoning.

4. Je krijgt het benauwd van hoge rekeningen

Waterschapbelastingen, afvalstoffenheffing en rioolheffing.. Hoge tarieven liggen op de deurmat te wachten totdat je ze oppakt en betaalt. Je durft amper de envelop open te maken, omdat je al bang bent voor wat er komen gaat. Met tegenzin zet je de termijnbetaling aan, omdat je het niet in één keer kunt betalen.

Wat kun je daaraan doen?

Je weet dat dit soort rekeningen eraan zitten te komen. Dat is helaas iedere jaar hetzelfde liedje. Maak daarom een spaarpotje voor deze rekeningen. Je hebt een jaar de tijd om een geldbedrag te sparen voor deze rekeningen. Stort iedere maand een bepaald bedrag naar een potje. Doe dit dan direct wanneer het salaris is gestort. Dan heb je het maar gedaan en bij de volgende grote rekeningen ben je jezelf dankbaar.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.