Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

5 manieren om je koopdrang de baas te blijven

23-05-2018

Laat jij je vaak verleiden om tóch een koffie op het treinstation te kopen? En kun jij advertenties van online webwinkels niet weerstaan? Geen nood. Zo zorg je ervoor dat je toekomstige verleidingen de baas blijft. 

1. Ga budgetteren

Schrijf een maand lang je inkomsten, vaste lasten en overige uitgaven op. Zo heb je overzichtelijk wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Maak vervolgens potjes waar je welk bedrag aan wilt uitgeven: boodschappen, kleding, vakantie, cadeautjes. Belangrijk is dat je jezelf aan deze doelen houdt. Is dat lastig? Zet dan meteen geld opzij en probeer hier vanaf te blijven.

2. Ken jezelf

Kun je geen sale-bord voorbijlopen zonder ‘even’ naar binnen te gaan en je slag te slaan? Doe je vaak impulsaankopen waarvan je later spijt hebt? Als je weet wat je financiële valkuilen zijn, kun je daarop anticiperen. Ga tijdens de sale niet de stad in. Of spreek met jezelf af dat je altijd eerst 24 uur moet nadenken als je iets wil kopen wat je niet meteen nodig hebt.

3. Vermijd verleidingen

Heb je ooit iets gekocht bij een webshop? Dan is de kans groot dat je wekelijks aanlokkelijke e-mails krijgt met aanbiedingen. ‘Jouw favoriete shirt is met korting verkrijgbaar!’ Zorg dat je zulke triggers vermijdt. Schrijf je uit van nieuwsbrieven en e-mailllijsten. En volg op Instagram en Facebook geen merken of bedrijven.

4. Doe je creditcard de deur uit

Een creditcard is in theorie hartstikke handig bij noodgevallen, maar in de praktijk gebruik je ‘m waarschijnlijk vooral voor online aankopen. Of om iets te kopen waar je op dit moment het geld niet voor hebt, maar over een paar maanden misschien wél. Doe jezelf een plezier en bouw geen schulden op. Geef alleen geld uit dat je wel hebt.

5. Houd een lijstje bij

Houd al je aankopen bij in een schriftje of documentje op je laptop: wat heb je gekocht en hoeveel heeft het gekost? Dus ook dat ene pakje kauwgom op het station en het tankstationbroodje. Je maakt jezelf op die manier bewust van je aankopen en de achterliggende reden.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Libelle.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.