Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Dure gin toncs
Blog Sparen 6 geldblunders die jij nóóit gaat maken

6 geldblunders die jij nóóit gaat maken

19-02-2019

Of het nu om € 5 gaat of om € 1.000: geld verliezen is zó zonde! Zeker als je het kon voorkomen. Daarom zetten wij een paar veelvoorkomende geldblunders op een rij. Zo hoef jij die nooit te maken! 

1 | Geld overmaken naar een verkeerde rekening 

Jaarlijks ga je met twee vrienden een weekend weg. Na een middag speuren op het World Wide Web kiezen jullie de bestemming voor dit jaar: Ibiza it is! Jullie boeken een vlucht en hotel. Je vriend schiet de kosten voor en vraagt je jouw deel over te maken. Je betaalt direct, maar oeps… je maakt het over naar het verkeerde IBAN-nummer. Een schrale troost: je bent niet de eerste die dit gebeurt. Wil je deze fout voorkomen? Vraag de voorschieter om een betaalverzoek te versturen via de app van zijn bank. Zo weet je zeker dat je het goede rekeningnummer hebt.   

2 | Abonnement vergeten op te zeggen

Supervoordelige aanbiedingen: wie houdt er niet van? Zeker als je dat ene nieuwe tijdschrift, de sportschool om de hoek of die welbekende datingapp eens wil uitproberen. Al snel ontdek je dat het niets voor je is: het tijdschrift blijkt saai, de sportleraar heeft geen conditie en op de datingapp lijken uitsluitend griezels te zitten. Geen probleem… maar zeg het abonnement wel op tijd op! Zo zonde om te betalen voor iets dat je niet gebruikt.

3 | Te laat met terugbrengen

Je hebt haast en er staat een ellenlange rij bij de pashokjes. Daarom neem je die leuke trui in twee maten mee. Kun je thuis op je gemak passen. De medium blijkt perfect te zitten. De small mag dus terug. Doe je morgen wel, of overmorgen, of over-overmorgen. En ja hoor… 2 weken later ontdek je tot je schrik dat de ruiltermijn verstreken is! Wil jij dit niet meemaken? Zet een herinnering in je telefoon. 

4 | Cadeaubonnen vergeten 

Boekenbonnen, dinercheques of cadeaukaarten voor kledingwinkels. Grote kans dat ook jij er ook wel eens één hebt gekregen op je verjaardag. Superleuk! Maar, vergeet ze niet en berg ze niet té goed op. Je zult niet de eerste zijn die de digitale euro’s laat verlopen of ze nergens meer kan vinden. Een slimme oplossing: stop ze meteen in je portemonnee. 

5 | Rekenfoutje

Peso’s, roepies, dollars… in heel wat landen kun je niet met de euro betalen. Dat zorgt op vakantie nogal eens voor verwarring: hoeveel kost die leuke tas, die hotelkamer of dat etentje nou eigenlijk in euro’s? Tip: installeer vóór vertrek een omrekenapp op je telefoon, zoals XE Currency. Zo weet je zeker dat je geen fortuin betaalt aan iets dat het niet waard is.

6 | Enthousiast een veel te duur rondje geven

Met collega’s ga je een avond op pad en jullie lopen een hippe club binnen. Enthousiast roep je: “Het eerste rondje is van mij!” Na het opgeven van je bestelling haal je bij de bar je pinpas door het apparaat. Ka-ching!… voor 8 tonics mag je € 160 afrekenen. Ietwat opgelaten vraag je de barman of het bedrag klopt. Zonder blikken of blozen antwoordt-ie dat de drankjes € 20 per stuk zijn. Ai, dát was niet de bedoeling! Werp daarom voortaan eerst een blik op de drankkaart voordat je een rondje geeft. Zo voorkom je dure verrassingen.

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!