Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

6 tips om volgend jaar wél die droomreis te maken

27-07-2018

Betrap je jezelf steeds vaker op gedachtes die afdwalen naar de jungle van Zuid-Amerika, de stad die nooit slaapt New York of de mooie stranden van de Filipijnen? Fijn als je een goed gevuld vakantiepotje hebt, maar niet iedereen heeft zoveel spaargeld achter de hand. Daarom helpen wij je met 6 handige tips!

Tip 1: Begin met een concreet spaardoel (én die heb je natuurlijk al)

Een goed begin is het halve werk. Je weet al dat je wilt sparen voor die droomvakantie. Hoeveel geld heb je daar echt voor nodig? Misschien ken je wel mensen in je omgeving die eerder een soortgelijke reis hebben gemaakt. Zo kan je een redelijke inschatting maken. Kijk dan wat je per maand kan missen. Ook niet geheel onbelangrijk: binnen welk termijn wil je die reis maken?

Tip 2: Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij

Een overzicht van je geldzaken zorgt ervoor dat je snel inzicht krijgt in wat je uitgeeft en waar je geld blijft. Zo weet je precies wat je te besteden hebt en welk bedrag richting je spaardoel kan. Je hebt hier tegenwoordig ook handige apps voor, dat maakt het makkelijker dan zelf een saai kasboekje invullen.

Tip 3: Maak een apart spaarpotje voor die droomreis

Het werkt veel fijner als je een apart spaarpotje maakt voor je doel. Je ziet het bedrag van je spaardoel groeien en dus komt die reis steeds dichterbij! Zo wordt sparen zelfs nog leuk! Nieuwsgierig hoeveel je per maand opzij moet zetten om je doelbedrag te bereiken? Het Nibud heeft hier een handige rekentool voor.

Tip 4: Bedenk van tevoren welke manier van sparen bij je past

Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn over welke manier van sparen het beste bij jou past. Dan heb je meer motivatie om je spaardoel te halen. Dus bedenk of je liever iedere maand een klein bedrag opzij zet óf juist af en toe een groot bedrag? De Consumentenbond tipt om het allebei te doen. Elke maand automatisch sparen is ideaal, je spaart dan ‘ongemerkt’. Als je een groter bedrag wil sparen, kun je het vastzetten in een deposito. Je ontvangt een iets hogere rente dan ‘normaal’ sparen en het gespaarde geld komt pas vrij na een vooraf afgesproken termijn.

Tip 5: Niet genoeg geld over om maandelijks te sparen? Maak dan een bespaarplan

Lukt het je niet om elke maand een bedrag opzij te zetten, laat staan een groter bedrag ineens? Maak dan een bespaarplan. Waar kan je een tijdje op beknibbelen? Dit zijn vaak uitgaven die niet écht nodig zijn zoals je Netflix-abbonement of de sportschool. Maar je kan ook besparen op vaste lasten. Het zit vaak in kleine veranderingen: korter douchen of een extra warme trui aantrekken in plaats van de verwarming hoger te zetten.

Tip 6: Zet grotere, extra inkomsten direct opzij

Krijg je vanuit je werkgever vakantiegeld of een dertiende maand? Zet dit soort extra’s direct opzij voordat je het uitgeeft zonder hier erg in te hebben. En zo een groot bedrag in één keer, zorgt ervoor dat je heel snel je droomreis kan maken!

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!