Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen 'Cash op zak is als muziek luisteren op een cassettebandje'

'Cash op zak is als muziek luisteren op een cassettebandje'

05-09-2019

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld om gaat? Bij Aegon denken we van wel. Marco Herben (36) trekt zijn knip, spreidt de inhoud en doet zijn verhaal. “Ahh balen, ben ik uitgerekend vandaag m’n plectrum kwijt…” 

KNIPGETALLEN

  • Cash in de knip: 1 euro
  • Aantal pasjes: 8 
  • Knip sinds: 2019
  • Bijzonderheid: handgeschreven kaartjes van zijn vrouw

8 in de knip, 20 in de cloud

Voordat we in de knip kijken, eerst een blik van buiten. Marco’s Secrid wallet oogt strak en functioneel. Geen fratsen. “Precies, less is more”, beaamt hij. “Voorheen liep ik alleen met twee losse pasjes op zak; mijn ov- en bankpas. Tegenwoordig heb ik er iets meer nodig. Ik tel er nu 6, 7, 8 in totaal, de belangrijkste. Thuis in een laatje liggen de afvallers. Al die spaar- en klantenkaarten bewaar ik voortaan in een app op m’n iphone. Scheelt me zo 20 pasjes!”

Geld voor het kluisje

“Cash op zak is tegenwoordig voor veel (jongere) mensen zoiets als muziek luisteren op een cassettebandje: volledig achterhaald. Pinnen, Tikkies en iDEAL hebben het betaalverkeer overgenomen. Ik heb alleen één losse euromunt op zak. Niet om mee te betalen maar voor het kluisje in het zwembad.”

Gescheiden passen 

Oke, geen contant geld dus. Maar waarom dan wel twee ov-kaarten en twee bankpassen? “Ik reis zowel privé als voor mijn werk met het openbaar vervoer. Om beter inzicht te hebben in de gemaakte kosten, gebruik ik twee verschillende passen. Ook handig bij het declareren. De oranje bankpas is van mijn privérekening. Deze met het zwembad, een recente vakantiefoto, is van onze gezamenlijke rekening. Daar storten we samen ons salaris op en betalen we grote uitgaven mee.”

Budgetplan

“Vroeger was ik overigens een stuk minder goed met geld. Ik leefde eigenlijk gewoon ver boven mijn stand, haha. Kocht mijn zoveelste gitaar op afbetaling en liet allerlei toeslagen lekker doorlopen. Vroeg of laat breekt je dat op. Toen ik mijn vrouw tegen het lijf liep, heb ik heel bewust gekozen om mijn geldzaken beter te regelen. Nu maken we gezamenlijk een budgetplan zodat we weten wat we jaarlijks verdienen en uitgeven. Van de wekelijkse boodschappen tot onze geplande rondreis door Japan. De grootste valkuil is dat je aannames doet over hoeveel geld je hebt. Het budgetplan geeft ons overzicht. Sindsdien check ik mijn saldo hooguit 1x per maand. Vooral ter bevestiging eigenlijk, want het saldo ken ik immers al.”