Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Doen: een financiële voorjaarsschoonmaak in 6 stappen

26 februari 2018

doorMarise Sperling, Redacteur

In het voorjaar je kledingkast flink uitmesten is de normaalste zaak van de wereld. Het is de beste manier om te kijken wat je hebt, wat er mist en wat er nog moet komen. Waarom zou je dan óók niet meteen je geldzaken doen? Een financiële voorjaarsschoonmaak in 6 stappen.

#1 Bezem door oude facturen

Zoek in alle hoeken en gaten naar oude facturen en leg ze op een grote stapel. Check eerst of alles is betaald en verdeel de facturen daarna onder in vaste lasten en losse, eenmalige uitgaven.

#2 Rekenen maar

Pak de rekenmachine erbij en tel de vaste lasten bij elkaar op. Je kunt denken aan de huur of hypotheek, energie, belastingen, contributies en abonnementen. Doe ditzelfde met de dagelijkse huishoudelijke uitgaven. De boodschappen vallen hieronder, maar ook kleinere uitgaven bij de drogist of kapper. Je maakt zo voor jezelf inzichtelijk wat je per maand kwijt bent.

#3 Controleer je vaste lasten

Ga eens na wanneer bepaalde vaste contracten verlengd moeten worden. Kan dat in de toekomst goedkoper? En heb je misschien abonnementen waar je niet of nauwelijks gebruik van maakt?

#4 Kijk naar je onnodige uitgaven

Elke dag een latte kopen op het station? Uitgebreid lunchen in het bedrijfsrestaurant? Het lijkt een kleine uitgave, maar tikt op maandbasis lekker aan. Kijk goed naar de uitgaven die je kunt skippen en reken uit wat je daarmee bespaart.

#5 Stel jezelf een financieel doel

Bedenk wat je met het geld kunt doen dat je (be)spaart. Wil je een weekendje weg? Een mooie tas kopen? Of zet je het liever op een spaarrekening voor later? Het kan allemaal!

#6 Klop jezelf op de borst

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je allereerste financiële voorjaarsschoonmaak overleefd. En dat was waarschijnlijk helemaal niet zo erg als je van tevoren dacht. Volgend jaar weer?

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaan we helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’!

Marise Sperling, Redacteur
Of het nu gaat om hypotheken, beleggen, pensioen of verzekeringen: het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Maar het is wél fijn als alles goed geregeld is. Daarom help ik om moeilijke onderwerpen in begrijpelijke taal op te schrijven!