Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Eline is een big spender: ‘Vanaf nu bouw ik écht een buffer op’

Eline is een big spender: ‘Vanaf nu bouw ik écht een buffer op’

22-01-2020

Marketingmanager Eline (33) had al een zoon toen ze haar huidige vriend tegen het lijf liep. Een halfjaar na hun ontmoeting kochten ze een huis én was ze zwanger – maar hun financiën hadden ze nog niet geregeld.

“Onze administratie is zoals wij zijn: chaotisch en afgestemd op het hier en nu.” Eline kan er wel om grinniken. “Want er is tegelijkertijd geen cent in ons huishouden waar ik geen zicht op heb. Ik beheer alle financiën, zowel zakelijk – Nick heeft een eigen schildersbedrijf en ik werk freelance – als privé. In een Excel-bestand houd ik precies bij wat erin komt en wat eruit gaat.”

Tot haar zoon Olivier (nu vijf) een jaar was, huurde Eline een appartement in Amsterdam. Haar vriend Nick had nog geen kinderen toen ze elkaar leerden kennen, en huurde eveneens een woning, in het noorden van het land. “Daar kwamen we – nog geen halfjaar na onze ontmoeting - een oud schoolpand tegen, dat we kochten als bouwval. Een maand nadat we het koopcontract hadden getekend, bleek ik zwanger van onze dochter Phileine – nu twee.”

Samenlevingscontract

Eline en Nick waren beiden financieel onafhankelijk, maar met de koop van hun huis én een baby op komst, was het wel zaak dat ze een aantal administratieve zaken regelden. Eline: “We stelden een samenlevingscontract op, waarin we afspraken dat ieder voor de helft eigenaar is van ons huis én de overwaarde. Nick had wat eigen geld dat hij erin had gestoken, en na een eventuele scheiding weer van hem is. Nu, bijna drie jaar later, is ons huis het viervoudige waard van de aankoopprijs. Nick heeft het eigenhandig verbouwd.”

Pensioen

Ook legden ze vast dat bij overlijden, de andere partner recht heeft op het pensioen van de overledene. En, bijzonder: Nick nam Elines zoon Olivier op in zijn testament. “Na Nicks dood heeft Olivier recht op een kwart van Nicks vermogen, Phileine en een eventueel volgend kind van ons samen op driekwart.”

Van een gezamenlijke rekening betalen ze alle woonlasten, maar waar het geld voor die rekeningen vandaan komt, varieert behoorlijk, zegt Eline. “Per saldo verdient Nick iets meer dan ik, maar omdat zijn inkomsten fluctueren, kan het gebeuren dat ik de hypotheek een paar maanden betaal, en daarna hij.” Echt bijhouden of dat helemaal fifty-fifty gaat, doen ze niet. “In februari gaan we op wintersport. Dat is een relatief dure vakantie, en die betaalt Nick altijd. Een maand later gaan we naar Ibiza, en dat komt uit mijn portemonnee.”

Big spenders

Ze zijn wel big spenders, lacht Eline. “Nick nog meer dan ik. Die koopt gerust spontaan een nieuwe bank van drieduizend euro. Ho ho, zeg ik dan; zullen we daar nog héél even mee wachten tot het geld daadwerkelijk op onze rekening staat?”

Dat ze allebei ook eigen rekeningen hebben, is voor Eline noodzaak. “Ik vind het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn; dat geef ik mijn kinderen later ook mee. Ik wil mijn vriend geen toestemming hoeven vragen om een nieuwe jas te kopen, en er al helemaal niet berooid voor staan als het onverhoopt ooit misloopt tussen ons. We hebben allebei een beetje spaargeld. Niet per se voor de kinderen; dat regelt zich later vanzelf wel, hopen we, met de overwaarde op ons huis. Toch wil ik vanaf dit jaar wel proberen iets minder alleen maar in het nu te leven, en een buffer op te bouwen.”

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kek Mama.

Praat met je lover over geldzaken

Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Vind jij het lastig om met je lover over geldzaken te praten? Speel het kaartspel.

Speel het kaartspel

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.