Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Ik hoefde niet eens auditie te doen. Ik heb de Latte Factor!

7 september 2018

doorSadia Shirriff, Redacteur

Mijn collega Marise vertelde enthousiast over iets nieuws dat ze heeft geleerd: de Latte Factor. Ik had al een flauw vermoeden wat dat ongeveer moest zijn en kreeg het direct benauwd… Of ik het misschien ook leuk vond om te onderzoeken of ik de ‘Latte Factor’ heb. Ehh jawel, maar ik wist het al hoor, die heb ik!

Wat houdt de Latte Factor nou eigenlijk in?

Jullie hebben misschien een aantal weken geleden het interview met mijn collega Rob over dit onderwerp voorbij zien komen. Hij had ook een redelijk hoog Latte Factor-gehalte . Voor de mensen die nog niet weten wat dat is: het zijn van die onbewuste kleine bedragen die je er dagelijks doorheen jast. Als je stilstaat bij deze kleine uitgaven, kom je erachter dat je per maand best een aardig bedrag uitgeeft aan zaken die misschien onnodig zijn. En je dus beter kan besteden!

OMG! Mijn Latte-factor is bijna €130,- per maand!

Ik moest voor dit onderzoek mijn dagelijkse uitgaven doorspitten. Iets wat ik eigenlijk niet zo graag doe. Ik ben het type: geld moet rollen en zolang mijn pinpas overal akkoord op zegt, ben ik happy. Nou ik zal je eerlijk zeggen, ik werd toch niet zo happy toen ik mijn uitgaven van de afgelopen maand bekeek. Mijn hemel, al die kleine bedragen opgeteld, dat komt gewoon neer op €130,- per maand!

Ik was me toch al een tijd terug financieel bewuster gaan gedragen?

Ja, ik moest echt even slikken van zo een hoog bedrag. Vooral omdat ik voorheen best een spender was. Maar sinds een aantal jaar echt bewuster ben gaan leven, minimaliseren noem ik dat. Ik koop minder kleding of andere onnodige spullen. Ik probeer vaker zelf te koken in plaats van elke dag maar eten te bestellen. En ik maak de afweging van wat mij echt plezier en genot oplevert. Ik vind ervaringen opdoen veel waardevoller dan spullen vergaren. Dus mijn geld gaat voornamelijk op aan lekker eten en drinken met vrienden, reizen en heel veel andere gezelligheid.

Kennelijk geef ik graag geld uit aan heel veel koffie (én een beetje gemak)

Waar gaat die €130,- dan naartoe? Nou, aan héél véél lekkere koffie en aan kant-en-klare lunches. Ik heb zelf geen koffiezetapparaat thuis, dus zo rechtvaardig ik dat ik dagelijks minstens één lekkere cappuccino verdien. Die koop ik vaak op het station, veel te duur en eigenlijk niet eens écht heel lekker. Omdat ik te lui ben om lunch vanuit huis mee te nemen, koop ik ook elke dag veel te dure broodjes op kantoor. En dan koop ik daar ook minstens nog één cappu bij. Want die gratis koffie uit de automaat, daar geniet ik echt niet van!

Ik ga mijn leven beteren, beloofd :)

Inzicht in je financiën hebben, helpt toch echt. Hoe irritant ik het ook vind. Je wordt je bewuster van je uitgavenpatroon. Hierbij spreek ik het uit naar jullie allen: ik ga mijn leven beteren. Kijk, die lekkere cappuccino’s ga ik niet opgeven. Zo goed ken ik mezelf dan ook wel weer. Maar misschien toch maar vaker op kantoor kopen, want daar zijn ze goedkoper én lekkerder dan op het station. En als ik dan ook elke ochtend mijn eigen bammetjes meeneem, bespaar ik ook op die dure broodjes. Dat klinkt best te doen en zo houd ik geld over voor andere leuke dingen. Of moet ik dat geld toch maar opzij gaan zetten?

Ik sta niet graag stil bij mijn uitgaven maar ik regel alles altijd piekfijn. Mijn rekeningen betaal ik direct, ik stel zaken niet uit. Maar om nou te zeggen dat administratie mijn hobby is, nee niet bepaald! Toch ben ik een Financial Action Hero, dat klinkt wel cool he!

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Meer weten over de Latte-factor? Neem eens een kijkje bij het Nibud.

Sadia Shirriff, Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!