Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen "Ineens was ik klaar met die grote portemonnee"

"Ineens was ik klaar met die grote portemonnee"

24-09-2019

Zegt de inhoud van een portemonnee iets over wie je bent en hoe je met geld om gaat? Bij Aegon denken we van wel. Daniëlle Broekman (40) houdt het graag simpel. Geen grote portemonnee of volle handtas, maar een telefoonhoesje met wat pasjes. “Ik heb hem sinds een paar weken. De vorige was hetzelfde, maar dan in het zwart.”

Knipgetallen

  • Cash in de knip: geen
  • Aantal pasjes: 4
  • Knip sinds: een paar weken
  • Bijzonderheid: volle spaarkaart voor Thaise massage

Hooguit wat festival-cash

Is Daniëlle haar knip vergeten mee te nemen naar dit interview? “Haha, nee. Dit is ‘m. Mijn telefoon is mijn portemonnee. Gewoon zo’n metallic hoesje met vakjes.” Ok, heel minimalistisch. En de inhoud blijkt al net zo minimalistisch: “Vier pasjes. Tja, dit is het. Twee betaalpassen, mijn creditcard en mijn rijbewijs. Ik heb nooit contant geld bij me. Dat heb je ook nergens meer nodig tegenwoordig. Hooguit op een festival, maar dan doe ik gewoon wat cash in het vakje van mijn telefoon. Ik heb ook nooit een handtas bij me. Vroeger had ik wél zo’n grote portemonnee vol klantenkaarten en muntjes. En ineens was ik daar helemaal klaar mee.”

Verstopte spaarkaarten

Zit er dan helemaal niets persoonlijks in deze knip? Ja, toch: verstopt achter de pasjes komen een pasfoto en twee spaarkaartjes tevoorschijn. “Die spaarkaarten zijn voor de Thaise massage. Ik ga om de maand, altijd bij dezelfde masseuse. Ik zit voor mijn werk veel achter mijn bureau, en dat merk ik in mijn rug. Daarom laat ik me regelmatig flink kneden. Ik vind het fijn als het kraakt.”

Danielle haalt een pasje uit haar portemonnee

Minimalistische shopper

“Die massage is een van mijn weinige luxe-uitgaven. In die zin ben ik net zo minimalistisch als mijn portemonnee, ja. Ik heb wel een zwak voor mooie schoenen. Maar verder ben ik geen grote shopper. Twee keer per jaar koop ik een nieuwe garderobe. Altijd bij dezelfde winkeltjes, waarvan ik weet dat ze dingen verkopen die ik leuk en fijn vind.”

Alles 50/50

En die foto? “Dat is mijn vriend. Die heeft wél een gewone portemonnee met pasjes en kaartjes. En hij doet ook meestal de boodschappen. We wonen sinds 2 jaar samen. Onze geldzaken verdelen we eerlijk: alles 50/50. Een paar jaar geleden ben ik bij mijn ex-partner weggegaan. Omdat we onze geldzaken goed geregeld hadden ging dat probleemloos. Het is zó belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. Ik zie te vaak vrouwen om me heen die na een scheiding in de problemen komen, omdat ze volledig afhankelijk waren van hun partner. Ze hebben geen eigen pensioen opgebouwd en kunnen geen eigen huis kopen. Dat zal mij niet snel gebeuren. Goed met geld zijn, dat betekent voor mij financieel zelfstandig zijn.”

Een flatlay van de inhoud van Danielle's knip
Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!