Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Je financiële buffer op orde? Een makkie met deze tips!

Je financiële buffer op orde? Een makkie met deze tips!

26-04-2019

Heb jij een spaarpotje achter de hand voor onverwachte uitgaven? Stel je voor dat je auto ineens kapot gaat of je wasmachine begeeft het. Het is dan verstandig om een bedrag achter de hand te hebben. En nee, dat hoeft helemaal niet lastig te zijn. Wij helpen je op weg!

Waarom moet ik een buffer hebben?

Een buffer heb je nodig voor die vervelende, onverwachte kosten. Je kunt ze niet voorspellen, maar ze komen altijd op het moment dat het niet uitkomt. Doordat je een buffer hebt, zorg je ervoor dat je niet in de knoop komt met alle andere rekeningen die óók betaald moeten worden. En je dus tegen een financieel stootje kan. Wat zijn die onverwachte kosten dan precies? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kapot witgoed, zoals je wasmachine, je koelkast of je vaatwasser (en dan hopelijk niet allemaal in één keer)
 • Die veel te dure reparatie van je auto
 • Het in een keer aftikken van je eigen risico
 • Het vervangen van een ongelukkig gevallen smartphone
 • Aanslagen van de belastingdienst

Tips om je buffer op te bouwen

Hoeveel buffer heb je nodig? Het Nibud adviseert € 4.500 voor een huishouden van twee personen in een huurhuis. Voor een gezin in een koopwoning met twee kinderen zit je op € 8.500. Het is dus echt afhankelijk van je persoonlijke situatie hoeveel je nodig hebt. Wil jij weten hoe hoog jouw buffer moet zijn? Gebruik dan deze handige tool van het Nibud. Een buffer opbouwen kun je op verschillende manieren doen, zoals:

 • Maandelijks een bedrag sparen

  Om een buffer op te bouwen, is het verstandig om maandelijks een bedrag in de bufferspaarpot te stoppen. Het Nibud adviseert om 10% van je netto maandinkomen te sparen. Tip: laat dit bedrag automatisch afschrijven van je betaalrekening metéén nadat je salaris is gestort. Zo gaat het sparen – hopelijk – ongemerkt.

 • Financiële meevallers opzij zetten

  Een financiële meevaller kan bijvoorbeeld de belastingteruggave zijn, een bonus van je werk of je vakantiegeld. Deze bedragen zijn vaak een extraatje, en kun je dus op een spaarrekening storten. De kunst is wel om ervan af te blijven! Of zet een deel apart, dat helpt ook al. We snappen dat het niet leuk is om zulke bedragen aan de kant te zetten en er niks mee te kunnen doen. Maar de toekomstige jij zal trots op je zijn als je dit wel voor elkaar krijgt!

Voldoende gespaard. En nu?

Het belangrijkste is dus: éérst die buffer opbouwen zodat je niet meteen in de stress schiet als er een hoge rekening op de mat valt. Is jouw spaarpot inmiddels voldoende gevuld? Dan kun je óók aan andere manieren denken om geld opzij te zetten naast sparen. De spaarrente is momenteel laag, dus dat levert niet zoveel extra op. Je geld laten beleggen kan dan een optie zijn. Het brengt andere risico’s en kosten met zich mee, maar kan óók meer opleveren. Een combinatie van sparen voor de korte termijn en beleggen voor de lange termijn kan dus zorgen voor een mooie balans.

Benieuwd of beleggen bij jou past?

Heb jij je buffer op orde? En ben je benieuwd of je geld laten beleggen bij jou past? Om je pensioen aan te vullen? Of voor een ander doel? Met Aegon Beheerd Beleggen zet je onze experts aan het werk. Zo heb je zelf niet het gedoe van beleggen, maar op de lange termijn wél het resultaat. Vul de keuzehulp in en bekijk of beleggen bij jou past.

Doe de keuzehulp   Lees meer over Aegon Beheerd Beleggen

Goed om te weten: Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan schommelen. U kunt (een deel van) uw inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat u een langere tijd niet nodig heeft. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.

Shanna van der Valk,
Redacteur
Geld kan voor sommige een lastig onderwerp zijn. Maar niet voor mij! Als contentredacteur bij Aegon schrijf ik over geldzaken en geef ik tips. Tips over sparen en besparen. Mijn doel? Mensen bewust maken van hun financiën, uitgaven en spaarplan.