Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Leuk dat sparen, maar hoe doe je dat?

08-08-2018

Een kapotte wasmachine, een mooie vakantie of toekomstig onderhoud aan je huis. Allemaal redenen om te sparen. Maar hoeveel is nou verstandig? En hoe pak je dat aan? We zetten het voor je op een rij.

Vuistregel: spaar 10% van je inkomen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders gemiddeld € 20.400 per persoon aan spaargeld hebben. Een flink bedrag! Is dit voor jou ondenkbaar? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat maar de helft van de Nederlanders geld zij zet voor onverwachte kosten. Óf en hoeveel je spaart, is afhankelijk van je persoonlijk situatie. Toch is het belangrijk om wél een buffer op te bouwen. Het Nibud heeft hiervoor een vuistregel: probeer maandelijks 10% van je inkomen te sparen.

5 tips om te sparen

Geld opzij zetten is niet voor iedereen even makkelijk. De ene heeft een gat in zijn hand, de ander zit daadwerkelijk krap bij kas. Deze 5 tips helpen je op weg:

1. Schrijf spaardoelen op

Een mooie reis, de studie van je kinderen of voldoende financiële buffer voor als je wasmachine het begeeft. Stuk voor stuk zijn het duidelijke spaardoelen. Wat zijn die van jou? Het is zinvol om ze op te schrijven. Sparen is makkelijker als je een doel voor ogen hebt. Want als je weet waar je het voor doet, is jezelf iets ontzeggen makkelijker. Benieuwd naar hoe je spaardoelen vaststelt? Lees deze 4 tips.

2. Zet financiële extra's en meevallers direct opzij

Ontvang jij af en toe wat extra’s, zoals vakantiegeld of een dertiende maand? Of heb je een financiële meevaller, bijvoorbeeld een teruggave van je energieleverancier? Geef dit dan niet uit, maar zet het direct apart.

3. Spaar automatisch

Wil jij maandelijks een vast bedrag opzij zetten? Laat dit dan elke maand automatisch van je lopende rekening naar je spaarrekening overschrijven. Bijvoorbeeld één dag nadat je salaris is gestort.

4. Bespaar op je uitgaven

Vind je sparen lastig? Neem dan je uitgaven eens onder de loep. Bijvoorbeeld door een tijdje al je inkomsten en uitgaven bij te houden in een huishoudboekje. Dit geeft je een duidelijk beeld van waarop je kunt besparen, bijvoorbeeld op je energiekosten, internet- en telefoonabonnement en zorg- en woonverzekeringen. Benieuwd naar meer mogelijkheden? Lees deze 10 bespaartips.

5. Beloon jezelf tussendoor

Gaat het sparen je beetje bij beetje beter af? Beloon jezelf dan met het behalen van je (tussentijdse) spaardoelen. Koop bijvoorbeeld een reisgids als je de eerste 25% van je vakantie bij elkaar gespaard hebt. Zo blijft het leuk!

Hoeveel spaargeld heb jij nodig?

En dan nu de vraag: wanneer heb je eigenlijk voldoende spaargeld? Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld van je gezinssamenstelling en de waarde van je auto. Wil jij een goede indicatie van jouw persoonlijke bufferadvies? Vul dan de BufferBerekenaar van het Nibud in. Deze online tool berekent het bedrag waarmee je zeker weet dat je onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.