Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Maak je kids óók goed met geld

14 augustus 2018

doorAnnieck Verkerk, Redacteur

Jong geleerd, is oud gedaan. Dat geldt voor heel veel dingen, óók voor geldzaken. Daarom is het belangrijk om als ouder je kind op vroege leeftijd bewust te maken van geld. Hoe pak je dat aan? We zetten 6 tips voor je op een rij.

#1 | Geef je kind zakgeld

Een goed moment om met zakgeld te beginnen, is als je kind ongeveer 6 jaar is. Dan leren de meeste kinderen tellen. Geef in het begin een klein bedrag en praat met je kind over wat ermee mag en kan. Let erop dat je geen tegenprestatie voor zakgeld vraagt. Het is geen salaris. Zakgeld is een middel om je kind te leren kiezen en inzicht in de waarde van geld te geven. Vraag jij je af hoeveel zakgeld redelijk is? Bekijk de handige tabel op de website van het Nibud.

#2 | Leer je kind sparen

Voor niets gaat de zon op. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren sparen. Leg dit op een simpele manier uit en vertel dat sparen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is. Wil je sparen extra stimuleren? Schaf samen met je kind een leuke spaarpot aan en bedenk met elkaar een spaardoel. Bereikt je kind het doel? Maak dan van de koop een speciale gebeurtenis.

#3 | Betrek je kind bij jouw geldzaken

Nederlanders praten met elkaar niet zo snel over geldzaken. Wat onze inkomsten en uitgaven zijn houden we liever voor onszelf. Toch is het goed om wél over geldzaken te praten, ook met je kind. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Betrek daarom je kind al op jonge leeftijd bij het financiële huishouden. Praat met elkaar over de uitgaven voor boodschappen, verzekeringen, telefoonkosten en energiecontracten. Voor je het weet is je kind volwassen en moet hij of zij al deze geldzaken zelfstandig regelen.

#4 | Geef je kind een pinpas

Je kind een eigen bankrekening en pinpas geven. Dat is voor veel ouders een grote stap. Heel begrijpelijk! Toch is het goed om hieraan te beginnen als je kind ongeveer 12 jaar is. Zo leert hij of zij met (digitaal) geld omgaan, afschriften checken en de pincode en -pas veilig bewaren. Stuk voor stuk stappen naar financiële onafhankelijkheid.

#5 | Stimuleer bijbaantjes

Vakkenvullen in de supermarkt, oppassen bij de buren of aardbeien plukken. Allemaal leuke bijbaantjes waarmee je kind zelf wat geld kan verdienen. Dit draagt bij aan het besef over dat je niets voor niets krijgt. Goed om te weten: in Nederland mogen kinderen vanaf hun dertiende een bijbaantje hebben. De Rijksoverheid heeft hiervoor regels. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

#6 | Geef het goede voorbeeld

Vloeken, door rood rijden of liegen. Elke ouder maakt zich er wel eens schuldig aan. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven. Zeker als het gaat om geldzaken. Want je kinderen leren door je na te doen. Als je kind ziet dat je veel en makkelijk aankopen doet, kan de indruk ontstaan dat je geld altijd maar kan uitgeven. Vertel je kind dat dit niet zo is. Zo worden ze zich bewust van geldzaken.

Iedereen goed met geld

Nederlanders worden steeds meer zélf verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Maar het regelen van geldzaken is niet ieders hobby. Veel mensen vinden het ingewikkeld of saai, en stellen het liever uit. Daarom gaat Aegon helpen. Dat doen we met handige tips, slimme weetjes én een test. In 5 minuten ontdek jij welk geldtype je bent en wat jouw valkuilen zijn. En natuurlijk krijg je concrete informatie die past bij jouw situatie. Zo maken we iedereen ‘goed met geld’! Kijk voor meer informatie op aegon.nl/goedmetgeld

annieck verkerk
Annieck Verkerk, Redacteur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!