Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Nieuwe baan? 5 tips voor een hoger salaris!

Nieuwe baan? 5 tips voor een hoger salaris!

13-08-2019

Yes! Je mag op een sollicitatiegesprek komen voor je droombaan. Tijd om je schoenen te poetsen, je broek te strijken en… even deze tips door te lezen. Want een nieuwe baan is dé kans om je salaris een boost te geven. Maar dan moet je het wel slim aanpakken.

1.    Begin op het juiste moment over salaris

Het eerste sollicitatiegesprek is bedoeld om een goed beeld van de baan te krijgen. Houd je salariswensen dus nog even voor je. Natuurlijk kun je wél vragen om een salarisindicatie, als die niet in de vacature stond. Een beter moment om over salaris te beginnen is nadat je een aanbod hebt gekregen. Dan weet je dat de werkgever jou graag aan boord wil halen. Je onderhandelingspositie is dan een stuk beter!

2.    Je bent niet verplicht je huidige salaris door te geven

Veel werkgevers en recruiters zullen je vragen naar je huidige of laatste salaris. Maar wist je dat je niet verplicht bent om deze vraag te beantwoorden? Je kunt bijvoorbeeld prima zeggen dat je vorige salaris gebaseerd was op andere omstandigheden. Of je houdt het vaag: ‘Ik verdien nu tussen de x en x euro per maand’. Waar je ook voor kiest, lieg in elk geval nóóit over je salaris.

3.    Bereid je goed voor

Soms staat er een schaal in de vacature. Meestal is er aan die schaal niets te veranderen: die staat voor de functie vast. Maar over de treden binnen de schaal valt wél te onderhandelen. Zoek online eens naar de bijbehorende cao. Daarin staat precies welke bedragen bij welke treden horen. Geen schaal of treden te vinden? Onderzoek dan wat een redelijk salaris is voor jouw functie. Dat kan bijvoorbeeld met de online loonwijzer. Of vraag collega’s of oud-studiegenoten wat zij verdienen.

4.    Ga niet meteen akkoord

Zelfs al komt de werkgever met een mooi aanbod: hap niet meteen toe. Er is namelijk áltijd ruimte voor onderhandeling. Het openingsbod is nooit meteen het hoogste bod. Vraag gerust om bedenktijd. Valt het bod tegen? Blijf dan vriendelijk en rustig. Leg uit waarom je zelf een ander bedrag in gedachten had. Benadruk daarbij wat jij het bedrijf te bieden hebt. En laat zien dat je weet wat je waard bent (zie tip 3!).

5.    Zorg voor onderhandelingsruimte

Als je je goed hebt voorbereid, weet je wat een redelijk salaris voor jouw functie is. Ga tijdens het salarisgesprek ongeveer 10 procent boven dit bedrag zitten. Zo is er ruimte om te onderhandelen. Is er weinig onderhandelingsruimte? Richt je dan op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een opleiding, leaseauto of mobiele telefoon. Houd wel steeds je eigen ondergrens in de gaten: ga niet akkoord met een salaris dat je eigenlijk te laag vindt. Dat is geen goed begin van een nieuwe baan.