Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Pieker je meer over geld nu je kinderen hebt? Check deze tips!

Pieker je meer over geld nu je kinderen hebt? Check deze tips!

11-05-2018

Niet leuk om te horen, wel waar: kinderen zijn duur. Heel duur zelfs. Natuurlijk zijn ze dat meer dan waard. Maar toch is het logisch dat je sinds je papa of mama bent vaker over geld piekert. Een paar handige tips op een rij, zodat peinzen niet meer nodig is.

1. Krijg meer inzicht in je financiën

Als je situatie verandert, is het goed om een overzicht te maken van je geldzaken. Maar hoe? Noteer eerst je inkomsten. Vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag. Zet daarna al je uitgaven op een rij. En tot slot – het klinkt misschien ouderwets, maar het is wél effectief – schaf een huishoudboekje aan. Kan op papier, maar ook digitaal. Als je een goed overzicht hebt van wat er binnenkomt, geeft dat meer rust.

2. Laat rekeningen niet opstapelen

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar wel goed om in de gaten te houden. Voorkom dus dat je rekeningen (bewust of onbewust) laat liggen. Hoe? Door automatische overschrijvingen voor je vaste lasten in te stellen. Zorg er ook voor dat je niet, of maar heel weinig, rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over.

3. Bouw voldoende buffer op

Het is fijn om geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor een kapotte wasmachine of auto. Het Nibud heeft een Bufferberekenaar waarmee je kunt zien hoe groot je spaarpot moet zijn. Voor een stel met twee kinderen, een koopwoning en een modaal inkomen wordt een buffer van € 8.500,- geadviseerd.

4. Wees creatief

Niet alles hoeft duur te zijn. Merk je dat je krap bij kas zit? Kijk dan eens op Marktplaats in plaats van iets nieuws in de winkel te kopen. Organiseer zelf een kinderfeestje in plaats van met de hele bende naar een pretpark te gaan. Of houd een digitaal boodschappenlijstje bij zodat je niet ineens met van alles en nog wat thuiskomt. Kleding weggooien door een onmogelijke vlek? Hoeft niet. Google 'Oma weet Raad' en alles gaat langer mee. Zélfs je meubels!

5. Denk ook aan later

Heb je je financiën voor de dagelijkse kosten goed op een rij? Probeer dan ook aan later te denken. Want als de kids gaan studeren, begint de teller nog harder te lopen. Begin dus al vroeg met het opbouwen van een studiepotje. Bijvoorbeeld vanaf de geboorte.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kek Mama. 

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.