Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blogs Sparen Sinterklaas on a budget

Sinterklaas on a budget

05-11-2019

Hebben jouw kinderen de zenuwen voor Sinterklaas al te pakken? En zijn de verlanglijstjes volop in de maak? Dan is de kans groot dat jij ondertussen je hoofd breekt over de cadeaus. Wil jij de kosten niet té hoog op laten lopen? Lees dan deze 5 bespaartips voor Sinterklaas.

1. Bepaal vooraf een budget

Cadeautjes in de schoen, Sinterklaas bij opa’s en oma’s en pakjesavond thuis. De kosten voor hét grote kinderfeest lopen al snel op. Door vooraf een budget met jezelf af te spreken en je eraan te houden, zorg je ervoor dat je niet ongemerkt veel geld uitgeeft. De hoogte van je budget bepaal je natuurlijk zelf. Vind je het lastig om een bedrag te bedenken? Gemiddeld geven ouders € 75 per kind aan Sinterklaas uit. Misschien is dat een handige richtlijn. 

2. Maak zelf sinterklaaslekkernijen

Van chocoladeletters tot pepernoten en van marsepein tot schuimpjes. De winkels liggen vol met heerlijke én zoete sinterklaaslekkernijen. Toch kun je die ook laten voor wat het is en zelf aan de slag. Zelfgemaakte pepernoten of taaitaaipoppen zijn een stuk goedkoper dan al het snoepgoed uit de winkel. Bovendien levert het bakken een gezellige middag met je kids op én kun je de lekkernijen zo gezond mogelijk houden. Maak bijvoorbeeld pepernoten zonder suiker met dit recept.

3. Laat je kids maximaal 2 keer per week hun schoen zetten

‘Mag ik mijn schoen zetten?’ Die vraag heb je waarschijnlijk al gehoord voordat de Sint überhaupt in het land was. Als ouder bepaal jij wanneer je kinderen hun schoen mogen zetten. Goed om te weten: meer is niet altijd beter. Je kinderen elke of om de dag hun schoen laten zetten, is dus echt niet nodig. Houd het bijvoorbeeld bij maximaal twee keer per week. Bovendien hoeven er geen enorme cadeaus in de schoenen van je kinderen. De kans is groot dat ze met een kleinigheidje ook al door het dolle zijn.

4. Sla tweedehands in    

Tweedehands sinterklaascadeaus kopen is voor sommige ouders een drempel. Toch is het écht niet iets om je voor de schamen. Sterker nog: het is nog duurzaam ook! Dus hup, speur dit jaar op Marktplaats of in kringloopwinkels naar tweedehands pareltjes, pak ze leuk in en geniet van de blije gezichten van je kids als ze de cadeaus uitpakken. 

5. Geef óók nuttige cadeaus

Een flink gevulde jute zak hoort een Sinterklaas. Wil jij je kinderen niet overbodig verwennen? Denk dan eens aan de vier cadeautjes-regel. Je geeft je kinderen in dat geval vier cadeaus:

  • Iets wat ze graag willen
  • Iets wat ze nodig hebben
  • Iets om te dragen
  • Iets om te lezen en/of leren

Denk bijvoorbeeld aan sloffen, sokken, pyjama’s en voetbalschoenen. Zo hoef je die spullen na pakjesavond niet óók nog aan te schaffen én is de pakjesmand goed vol. 

Hoe goed ben jij met geld? 

Met de Goed met Geld-test ontdek je in 5 minuten welk geldtype jij bent, wat jouw financiële valkuilen zijn én krijg je geldtips.

Doe de test

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!