Sinterklaas on a budget: party preps
Pepernoten in de winkel en aangepaste plannen voor de intocht. Weetje wat: waarom begin jij ook niet alvast met de voorbereidingen? Hoe eerder je begint met party preps, hoe leuker het feest uit kan pakken voor je portemonnee. Lees onze sinterklaasbespaartips.
Tip 1. Sla tweedehands in
Tweedehands sinterklaascadeaus kopen is voor sommige ouders een drempel. Maar waarom? Het is beter voor je portemonnee én nog duurzaam ook. Dus hop hop hop in galop naar de kringloopwinkel. Speur ook op Marktplaats en tweedehands Facebook-groepen naar pareltjes en onderhandel als een (pieter)baas. Pak de cadeaus leuk in. En niemand die weet dat de cadeaus pre-loved zijn.
Bonustip: niet tweedehands maar wel interessant: De actie-schappen in winkels. Ook in supermarkten. Een mooie plek voor cadeaus met lieve prijsjes. Zeker tijdens sale-periodes!
Tip 2. Bepaal vooraf een budget
Cadeautjes in de schoen, Sinterklaas bij opa’s en oma’s en pakjesavond thuis. Tetjing, tetjing, te-tjing. De kosten voor hét grote kinderfeest lopen snel op. Spreek met jezelf een budget af (en houd je eraan ). Zo zorg je ervoor dat je niet ongemerkt veel geld uitgeeft. De hoogte van je budget bepaal je natuurlijk zelf. Vind je het lastig om een bedrag te bedenken? Gemiddeld geven ouders € 75,- per kind aan Sinterklaas uit.
Tip 3. Maak zelf sinterklaaslekkernijen
Chocoladeletters, pepernoten, marsepein en schuimpjes. De winkels liggen vol met heerlijke én zoete sinterklaaslekkernijen. Toch kun je die ook laten voor wat het is en zelf aan de slag. Zelfgemaakte kruidnoten of taaitaaipoppen zijn een stuk goedkoper dan al het snoepgoed uit de winkel. Bovendien levert het bakken een gezellige middag met je kids op én kun je de lekkernijen zo gezond mogelijk houden. Maak bijvoorbeeld pepernoten zonder suiker met dit recept.
Tip 4. 2 keer per week schoenen zetten
Houd het schoenzetten bijzonder: bijvoorbeeld 2 keer per week. Neem er dan echt de tijd voor. Zing, zet wat klaar voor het paard, schrijf een brief aan Sinterklaas en schrijf er vervolgens één terug voor je kind(eren). Dat is nog eens een beleving! Zo draait het niet alleen om de cadeaus. Bovendien hoeven er geen enorme cadeaus in de schoenen van je kinderen. De kans is groot dat ze met een kleinigheidje ook al door het dolle zijn.
Tip 5. Geef ook nuttige cadeaus
Speelcadeaus zijn leuk, maar je kind speelt maar met één ding tegelijk. Tip van de dag: denk eens aan de vier cadeautjes-regel. Je geeft je kinderen in dat geval vier cadeaus:
- Iets wat ze graag willen
- Iets wat ze nodig hebben
- Iets om te dragen
- Iets om te lezen en/of leren
Denk aan sloffen, boeken, pyjama’s en voetbalschoenen. Zo hoef je die spullen na pakjesavond niet óók nog aan te schaffen én is de pakjesmand goed vol.

Hoe sta jij er financieel voor?
Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.