Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Spaarder óf spender: Rianne en Stas vertellen eerlijk wat zij zijn!

Spaarder óf spender: Rianne en Stas vertellen eerlijk wat zij zijn!

02-09-2019

Je hebt mensen die écht heel goed kunnen sparen! Maar aan de andere kant heb je ook genoeg mensen die heel goed weten hoe ze geld moeten uitgeven. Rianne en Stas durfden mij eerlijk te vertellen aan welke kant zij zitten.

Hoe omschrijft je omgeving je: spaarder óf spender?

Stas: “Als ik heel eerlijk ben, allebei! Ze weten dat ik iedere maand geld opzij zet maar ze weten ook dat ik de eerste ben die in is voor een spontane borrel of een Michelin sterren-diner.”

Rianne: “Ik denk vooral als een spender. Ik geef makkelijk geld uit en dat ziet mijn omgeving ook.”

Zie je jezelf ook zo?

Stas: “Ik ben écht wel beiden. Ik spaar 20% van mijn netto inkomen automatisch. Ik kan niet rood staan, heb geen schulden. Ik kan zelfs op mijn creditcard niet rood staan. Maar de rest van het geld gaat ook écht op aan waar ik ook zin in heb.”

Rianne: “Ja, ik ben meer spender dan spaarder. Ik spaar wel maar ik geef ook makkelijk geld uit. Net als Stas spaar ik automatisch, want als ik dat niet doe dan gebeurt het ook niet. Safety first.”

Jullie sparen allebei. Met welk doel spaar je?

Stas: “Ik vind van mezelf dat ik moet sparen. Als ik op een gegeven moment een leuker huis wil kopen, een auto of een lange reis dan kan dat. Het is het kopen van vrijheid voor mij.”

Rianne: “Ik spaar omdat het verstandig is om geld opzij te zetten voor onverwachte grote uitgaven. Maar er moet dan ook wat overblijven. Ik wil nu mijn badkamer gaan verbouwen. Dat is een flink bedrag dus ik ben nu al meer aan het sparen zodat mijn buffer niet helemaal op is straks.”

Kreeg je die spaardrang van huis uit mee?

Stas: “Nee, maar ik kwam vroeger een keer in de schulden terecht. Ik sloot toen bij de bank een laptopkrediet van €3.500, - af. Dat geld ging vooral op aan feestjes tijdens mijn studententijd en niet aan een laptop. Uiteindelijk klopte de bank natuurlijk aan en moest ik dat krediet afbetalen. Die fout maak je een keer en ik loste het netjes op. Het maakte mij bewuster van mijn financiën.”

Rianne: “Ja, ik kreeg van huis uit mee dat sparen belangrijk is en je een buffer achter de hand hebt. Toen ik een student was, had ik zeker geen buffer. Dat veranderde na mijn studie. Je krijgt dan meer salaris dus dan kan het ook. Ik vind het een fijn gevoel dat ik een buffer heb.”

Ben je bezig met later?

Rianne: “Ik ben er eerlijk gezegd nog niet mee bezig. Ik vind het ook heel moeilijk om daar de tijd voor te nemen. Het liefst besteed ik het allemaal uit. Dat zou dan bij een adviseur kunnen maar ik vind dat nu ook nog een stap te ver.”

Stas: “Ik heb het wel uitgezocht maar ik maak me er niet zo zorgen om. Ik geloof niet dat ik zoveel geld nodig heb als ik straks 70 ben. Je hebt dan een huis wat afbetaald is. En je leeft dan toch ook anders. Het is voor mij ook niet een dramatisch gat. Vooralsnog is mijn spaar-en beleggingsrekening de opvang voor later.” 

Wat is je meest absurde uitgave?

Stas: “Mijn huis is 60m2 en daar staan echt 11 of 12 hele dure speakers in. Ik moet wel zeggen dat zulke dure aankopen ook langer meegaan en daar investeer ik graag in. Verder geef ik graag geld uit aan ervaringen omdat ik er dan van kan genieten óf omdat ik mijn luiheid afkoop. Denk daarbij aan etentjes, vakanties, festivals.”

Rianne: “Jeetje, dat vind ik best een lastige. Ik ben binnenkort jarig en ga mezelf een heel mooi sieraad cadeau geven. Daar denk ik echt goed over na. Dat doe ik niet in een opwelling. Ik ging al 5 keer kijken want ik vind het een hoop geld.”

Wat is jullie ultieme spaartip voor alle spenders?

Stas: “Spaar automatisch. Kijk realistisch wat je kan missen per maand. En als je dat een aantal maanden volhoudt, dan mis je dat geld niet meer en pas je je patroon erop aan. Ik zou wel kijken of een spaarrekening het meeste rendement oplevert.”

Rianne: “Ik begon zelf met een bedrag dat goed werkt voor mij. En ook alle salarisverhogingen en extra’s nam ik elke keer mee in mijn spaarpatroon. Dat slijt er dan zo in.”

Rianne en Stas hebben allebei de Goed met Geld-test gedaan. Met deze test ontdek je welk geldtype je bent en krijg je tips om nóg beter met geld te worden. Zij waren beiden een ’Financiële Sumo’! Wil je weten welk geldtype jij bent? Doe dan de Goed met Geld-test.

Sadia Shirriff,
Redacteur
Ik ben communicatiespecialist bij Aegon. Ik houd me elke dag bezig met het begrijpelijk maken van onze ingewikkelde informatie. Zowel in onze brieven en e-mails als op de website. Ik vind het heel interessant om me te verplaatsen in onze klanten. En als ik er ook nog een beetje creativiteit op los kan laten, ben ik in mijn element!