Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Sparen óf studieschuld aflossen?

Sparen óf studieschuld aflossen?

30-10-2019

Een studieschuld: welke oud-student heeft ‘m tegenwoordig niet? Natuurlijk, de voorwaarden zijn gunstig. Je krijgt ruim de tijd om af te lossen en de rente is laag. Maar een schuld is nooit fijn. Zeker als je later een hypotheek nodig hebt. Is het dus slim om die studieschuld maar zo snel mogelijk af te lossen? Of kun je beter blijven sparen? 

Aflossen is altijd een goed idee 

Laten we voorop stellen: schulden aflossen is altijd goed. Door extra af te betalen, slinkt je schuld. Daardoor betaal je minder rente. En dat zorgt weer voor lagere maandlasten. Extra aflossen kan bij DUO altijd. Je hoeft geen boete te betalen.

Zo werkt extra aflossen bij DUO

Maak je extra aflossing over naar het rekeningnummer van DUO. Vermeld daarbij je burgerservicenummer. Wil je in één keer heel veel aflossen? Neem dan eerst even contact met ze op. 

Is de rente over je spaargeld hoger?

Dat klinkt allemaal positief, maar bekijk eerst hoeveel rente je over je lening betaalt. Hoeveel rente je over je studieschuld betaalt verschilt per persoon. Het jaar waarin je voor het laatst recht had op studiefinanciering bepaalt namelijk je rentepercentage. Is de rente over je spaargeld hoger dan de rente over je studieschuld? Dan is sparen misschien interessanter dan aflossen.

Of is de rente over je studieschuld hoger?

De spaarrente is tegenwoordig erg laag. Een hogere rente over je studieschuld dan op je spaargeld is dus best goed mogelijk. Aflossen kan dan een slimme keuze zijn. Maar maak niet direct je hele spaarrekening over. Bedenk eerst of je binnenkort een grote uitgave wilt doen. Een nieuwe auto bijvoorbeeld, of een koophuis. Daar wil je voldoende spaargeld voor hebben. Anders moet je hier een lening voor afsluiten. En dan ben je uiteindelijk veel duurder uit. Zorg daarnaast dat je altijd een buffer aanhoudt voor onvoorziene kosten. Zoals een kapotte wasmachine. Hoe hoog je buffer moet zijn, kun je berekenen bij het Nibud.

Over een koophuis gesproken…

Je las al dat het handig is om rekening te houden met je toekomstplannen. Zoals het kopen van een huis. Daar heb je voldoende spaargeld voor nodig. Zeker nu je vanaf 2018 maar 100% van de woningwaarde mag lenen. Goed om te weten: je studieschuld speelt een rol bij de berekening van jouw maximale hypotheek. Daarbij wordt gekeken naar jouw originele schuld – niet naar wat er inmiddels van over is. Lees meer over een hypotheek afsluiten met een studieschuld.

Marlies Touburg,
Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!