Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Sparen voor je koter: zo doe je het!

Sparen voor je koter: zo doe je het!

17-09-2018

Op 24 september komen de meeste kinderen ter wereld, blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent voor heel wat kersverse ouders één grote roze wolk. En flinke kosten! Nu én in de toekomst. Berekeningen tonen aan dat een kind van wieg tot betaalde baan zo’n 100.000 euro kost. Sparen voor je koter is dus niet onverstandig. Daarom zetten we 5 tips op een rij.

Tip 1 | Zet je spaardoelen op papier

Geld opzij zetten voor je kind vinden veel mensen best lastig. Heel begrijpelijk! Er zijn niet voor niets talloze onderzoeken gedaan naar spaargedrag. Zo blijkt dat sparen makkelijker is als je een duidelijk doel vaststelt. Met andere woorden: schrijf op waarvoor je geld opzij wil zetten. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe fiets, de studie of het rijbewijs voor je kind. Als je je doel duidelijk voor ogen hebt, kun je uitrekenen welk bedrag je op welke termijn nodig hebt. Dit kan heel eenvoudig op de website van Wijzer in geldzaken.

Tip 2 | Wees realistisch

Ben jij een big spender? Of heb jij het financieel niet zo breed? Dan is het waarschijnlijk niet realistisch om maandelijks ineens 500 euro per maand te sparen voor je kind. Begin dan liever met een kleiner bedrag, zoals 50 of 100 euro. Als dat lukt, kun je het spaarbedrag voor de volgende maand steeds een beetje verhogen.

Tip 3 | Houd de toekomst van je kind voor ogen

Een leuk rompertje, nieuw speelgoed of dat schattige jasje in de uitverkoop. Grote kans dat je regelmatig wordt verleid door uitgaven op de korte termijn. Trap niet in deze valkuil! Hoe? Door de toekomst van je kind voor ogen te houden. Nu geen geld verbrassen = in de toekomst meer voor je kind.

Tip 4 | Bedenk hóe je wil sparen

Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Zo kun je een spaarrekening openen op je eigen naam of op de naam van je kind. Daarmee bepaal je zelf hoeveel je spaart en is het mogelijk om je geld altijd op te nemen. Wil je af en toe een groter bedrag opzij zetten dat je op korte termijn niet nodig hebt? Dan kun je kiezen voor deposito sparen. Je zet dan voor een bepaalde periode een bedrag 'vast' bij een bank. Hierover ontvang je meestal méér rente dan bij een spaarrekening. Wil je nog meer uit je geld te halen? Dan is beleggen misschien iets voor je. Langer dan 10 jaar beleggen levert bijna altijd meer op voor je kind dan sparen alleen.

Tip 5 | Besparen = sparen

Houd jij aan het einde van je geld altijd een stuk maand over? Kijk dan eens naar uitgaven waarop je misschien kunt besparen. Neem bijvoorbeeld je verzekeringspremies, energiekosten en abonnementen onder de loep. Misschien zijn er goedkopere alternatieven. En wat denk je van het vervangen van de A-merken in je keukenkastjes? Als je al je besparingen apart zet, leveren die op lange termijn een aardig bedrag op!

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!