Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Sparen voor studiekosten? 3 tips!

24 november 2017

door Marlies Touburg, Webredacteur

 
Kruipen, praten, lopen. En daarna lezen, schrijven, rekenen. Jouw kind leert elke dag iets nieuws. Maar doorleren op een mbo, hbo of universiteit? Dat lijkt nog heel ver weg. Toch is het goed om er nu alvast bij stil te staan. Want dat studeren duur is, dat weet iedereen. Maar hoeveel kost een studerend kind nou precies? En hoe kun je het beste sparen voor de studie van jouw kind? Check onze 3 tips om een studiepotje op te bouwen!

Wat kost studeren?

Hoeveel studeren kost, hangt af van de studie van je kind. En of jouw studiebol op kamers gaat, of niet. Collegegeld, boeken, reiskosten, boodschappen… De kosten van het studentenleven kunnen snel oplopen. Volgens het Nibud kost studeren ongeveer € 1000,- per maand. Dat is € 12.000,- per jaar. Zo kost een studie van 4 jaar al gauw € 48.000,-. En sinds de basisbeurs is afgeschaft, moeten studenten deze kosten zelf betalen. Uit eigen zak of met behulp van een studielening.

Begin vroeg!

Natuurlijk hóéf je al die kosten niet te betalen als ouder. Maar het is heel logisch dat je je kind een goede start wilt geven. En als het even kan zonder torenhoge studieschuld. Het is daarom nooit te vroeg om aan een potje voor studiekosten te beginnen. Want als je vroeg begint, kun je met kleine bedragen een heel eind komen.

1. Een gewone spaarrekening

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk sparen. Je kunt op je eigen rekening sparen, of een aparte spaarrekening voor je kind openen. Het voordeel van sparen: je kunt zo veel en zo vaak storten als je wilt. Bovendien kun je altijd bij je geld. De lage rente is natuurlijk wel een nadeel. Benieuwd hoeveel je elke maand moet sparen om je doelbedrag te bereiken? Gebruik de handige rekentool van het Nibud!

2. Depositosparen

Geld voor de studie van je kind heb je pas later nodig. Je kunt het dus best een tijd missen. Als je je spaargeld vastzet op een deposito, krijg je een hogere rente. Er zijn verschillende looptijden waar je uit kunt kiezen. Bij depositosparen staan de looptijd en de rente vast. Je weet dus precies welk bedrag je aan het eind van de looptijd hebt. Het nadeel van depositosparen? Je kunt vaak geen geld bijstorten. En als de rente stijgt tijdens de looptijd, dan profiteer je daar niet van mee. Je hebt immers een vaste rente afgesproken. 

3. Beleggen

Je kunt ook kiezen voor beleggen. Daarmee loop je meer risico dan met sparen. Je kunt namelijk je inleg kwijtraken. Maar tegenover dit risico staat de kans op een hoger rendement. Beleggen is vooral geschikt voor de langere termijn.

Houd rekening met de belastingen!

Of je nou kiest voor sparen of beleggen, houd rekening met deze belastingen:

  • - Vermogensbelasting: vanaf een bepaald bedrag moet je belasting betalen over je spaargeld en beleggingen. Lees meer over deze belasting op de website van de Belastingdienst.
  • - Schenkbelasting: over grote schenkingen moet de ontvanger vaak schenkbelasting betalen. Maar daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Bekijk ze op de website van de Belastingdienst.

Meer weten?

Misschien is jouw kind al wat ouder, en komt de studietijd langzaam maar zeker in zicht. Ook daar hebben wij tips voor! Lees het blog ‘Help, mijn kind gaat studeren!’. En is jouw kind al student? Dan komen onze 25 superzuinige tips vast goed van pas om die studieschuld zo laag mogelijk te houden!
 
 
 
Marlies Touburg, Webredacteur
Hypotheken, beleggen, pensioen, verzekeren... Ingewikkelde stof. Maar wél heel belangrijk. Als contentspecialist bij Aegon ben ik daarom elke dag bezig om deze moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken. In lekker leesbare, heldere teksten. En dat doe ik met veel plezier!