Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Blog Sparen Survivalgids om impulsaankopen te voorkomen

Survivalgids om impulsaankopen te voorkomen

11-11-2018

Je gaat naar de stad voor een verjaardagscadeau en komt thuis met twee broeken, een trui, een boek én parfum. Herkenbaar? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt Nederlanders gemiddeld voor €112 aan impulsaankopen in de kast hebben liggen. Hoe voorkom je die? Wij zetten 7 tips voor je op een rij.

#1 | Houd je aan je budget

Wat kun én wil jij maandelijks uitgeven aan kleding en boodschappen? Als je hierover met jezelf afspraken maakt, is het eenvoudiger om jezelf een halt toe te roepen als je impulsief iets wil kopen. En nu je toch budgetten vaststelt, is het misschien een goed moment om ál je geldzaken onder de loep te nemen. Zo krijg je direct inzicht in je inkomsten en uitgaven. Tips nodig? Doe onze Goed met Geld-test.

#2 | Sla je creditcardgegevens niet online op

Online shoppen. Wie doet het niet? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders in 2017 online iets kocht. Vooral online kleding kopen blijkt populair. Wil jij dit voor jezelf niet té makkelijk maken? Sla dan geen creditcardgegevens op bij je favoriete webwinkels. Zo voorkom je dat je met één druk op de knop geld kunt uitgeven.

#3 | Bestel je boodschappen online

Online kleding kopen is dus populair. Maar wist je dat steeds meer mensen ook hun boodschappen online bestellen? Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat in 2017 meer dan een kwart van de Nederlanders levensmiddelen of cosmetica via internet kocht. En dat is goed voor het voorkomen van impulsaankopen. Meer dan 70% van de mensen die hun boodschappenkar online volladen, geeft aan minder impulsaankopen te doen dan in de stenen supermarkt.

#4 | Schrijf je uit voor e-mailnieuwsbrieven

Daar is ie weer: de wekelijkse e-mailnieuwsbrief van je favoriete kledingwinkel. Oh, wat is de nieuwe collectie leuk. En ze hebben nog een aanbieding ook. Alleen dit weekend geldig! Daar moet je toch gebruik van maken? Nee, laat je niet verleiden. Dat realiseer je heel simpel door je uit te schrijven voor e-mailnieuwsbrieven. Zo word je niet wekelijks geplaagd door allerlei aanbiedingen.

#5 | Wacht 72 uur

Een andere manier om impulsaankopen te voorkomen, is vóór de daadwerkelijk koop een wachtperiode van 72 uur inbouwen. Dat blijkt uit onderzoek van neuroloog Viktor Frankl. Volgens hem maak je in 72 uur de keuze of je iets écht nodig hebt of niet.

#6 | Ga met een lijstje de deur uit

Moet jij de deur uit voor een boodschap? Maak vooraf een lijstje en koop niet meer dan wat erop staat. Leuke bijkomstigheid: deze tip bespaart je nog tijd ook!

#7 | Neem iemand mee als je gaat winkelen

Ben jij een shopaholic? Neem dan iemand mee als je gaat winkelen. Die kan kritisch aan je vragen of je iets écht nodig hebt. Wil niemand mee? Geen probleem! Stop een foto van een vriend of vriendin in je tas. Uit onderzoek van hoogleraar Bob Fennis blijkt dat daar naar kijken al genoeg kan zijn om impulsaankopen te voorkomen.

Aegon logo
Redactie | Aegon Blog,
Aegon biedt wereldwijd zo'n 30 miljoen mensen oplossingen op het gebied van pensioenen, verzekeringen en vermogensbeheer. Omdat we het belangrijk vinden dat je zelf bewust financiële keuzes kunt maken, ontwikkelen we producten die je financieel zelfstandig maken. Met deze blog helpen we je op weg met nieuws en achtergrondinformatie.